Teknomani'yi bulan ilginç Google aramaları

Teknomani'yi yazmaya başladığım tarihten beri ziyaretçi trafiği sürekli artan bir eğilimde. Bu ziyaretçi trafiğinin çok büyük bir kısmı Google üzerinden geliyor.

Buna "organik trafik" adı veriliyor. İnsanlar genelde aradıkları konuyu Google'a yazıyorlar, benim içeriğim arama sonuçlarında üst sayfalarda ise o sonuca tıklayarak bu siteye ulaşıyorlar. Yazının yazıldığı tarihteki istatistiklerime göre, %34 civarı okuyucu aradığını buluyor, okuyor ve başka sayfalara bakmadan siteden çıkıyor (buna bounce rate deniyor ve ne kadar düşük ise o kadar iyi). Kalan okuyucular ise diğer sayfalara da bir göz atıyorlar.

Arama motorlarından (çok büyük çoğunluğu Google'dan) gelen trafiğin hepsinin faydalı olduğunu söylemek zor. Özellikle bazı tıklamalar tamamen tesadüf eseri, başka bir kelime grubu aranırken sitenin bir sayfasının arama sonuçlarında ortaya çıkması sonucu oluşuyor.


Google'ın araçları ile hangi kelime ya da cümle kalıplarının arandığını görebiliyor ve bunları yazılarınızı oluştururken göz önüne alabiliyorsunuz. Ben de bunların bir kısmını toparladım. Aşağıda Google ile yapılan bazı ilginç aramaları ve nasıl olup da benim siteme ulaştıklarını görebilirsiniz. Bu aramaların sahipleri aynı aramayı tekrar yaparlarsa bu sefer doğrudan bu sayfaya ulaşacaklardır muhtemelen. Amacım bu aramalar ile dalga geçmek ve arayanları rencide etmek değil kesinlikle. Sadece ne kadar ilginç aramalar yapıldığını göstermek istiyorum.


Şimdi ilginç aramalara ve açıklamalarına geçelim. Aranan cümlelerde, Türkçe karakterlerin kullanılıp kullanılmaması, büyük/küçük harfler dahil hiçbir değişiklik yapmadım.


"bilgisayar google izin vermiyor"
Neye, neden izin vermiyor acaba? Bu aramayı yaptığımda, arama sonuçlarının ikinci sayfasında "Bir Google Drive Sorunu ve Hiç Akla Gelmeyecek Bir Çözüm" yazıma rastladım. Yazının içinde "Herhangi bir bilgisayara Google Drive kurduğunuzda, dosyaları Dropbox'ta yaptığım gibi taşımanıza izin vermiyor" gibi bir cümle geçmiş. Nereden nereye?

"kameralı bluğtutlu radyolu telefona bağlanan kol saati fiyatları"

Google, bu aramayı "kameralı blututlu radyolu telefona bağlanan kol saati fiyatları" şeklinde değiştiriyor :) Ancak hiçbir düzeltmeden sonra benim siteye ulaşılmıyor. Bu kullanıcının benim siteme nasıl geldiği bir sır :)

"ucak pistleri neden engebeli"

Uçak pistleri engebeli olmaz benim bildiğim ama, Google'a bunu yazınca, "Dünyanın En Garip Havaalanları" yazımı bulup ilk sayfada getirmiş!

"cene kemigim esit degil"
Bu aramanın sonucunda, ikinci arama sayfasında "İnsan Vücudu İle İlgili 100 İlginç Gerçek" yazım ortaya çıkıyor. Teknomani'nin en yoğun tık alan bu yazısına genelde "insan vücudu" yazanlar ulaşıyor. Çene kemiğinden nasıl ulaşıldığını da Google'a sormalı... 

"404 hatasiz kul olmaz"

Daha önce yazdığım "İlginç 404 (Sayfa Bulunamadı) Hatası Tasarımları" yazısı için Orhan Gencebay'lı bir resim kullanınca, görsellerden siteme ulaşılmış.

"günde kaç tel saç çıkar kafamızda"
Bu aramada "İnsan Vücudu İle İlgili 100 İlginç Gerçek" ilk sırada çıkıyor. Bu yazının neden çok okunduğunun kanıtı gibi...

"bebek sola hep cevriliyor"

Kim çeviriyor, neden çeviriyor? Anlamak mümkün değil. Herhalde "dönüyor" demek isteniyor. Arama sonuçlarının ikinci sayfasında yine meşhur "İnsan Vücudu İle İlgili 100 İlginç Gerçek" yazısı.

"güneş yanığından sonra seks ihtiyaci duymak"

Arama zaten yeterince garip. Bunu Google'da arattırınca yine "İnsan Vücudu İle İlgili 100 İlginç Gerçek" yazısı çıkıyor ama benim sitem değil, benden araklayanların siteleri görünüyor. Bu arama sonuçlarından Teknomani'ye nasıl gelmiş, orasını bulmadım.

"bulut depolama hizmeti nedir araştır"

Google'a emir kipiyle hitap edildiğinde daha bir özenli arıyor herhalde! Sanırım ben de iyi araştırmışım ki, arama sonuçlarının ilk sayfasında "Bulut depolama nedir, nasıl daha etkili kullanılabilir?" yazısı çıkıyor.

"en ilginc el ve ayaklar"

Bu arama ile ne kastedildiğini bilemem ama yine meşhur yazı arama sonuçlarında ilk sayfaya çıkmış; "İnsan Vücudu İle İlgili 100 İlginç Gerçek". 

"google weather daki harfler"
Aranan ile pek alakalı olduğunu sanmam ama bu arama ile sonuçların birinci sayfasında "Google ve Hizmetlerinin Az Bilinen, Gizli ve Eğlenceli Özellikleri" yazım görüntüleniyor. Orada Google Weather ile ilgili ilginç bir ipucu paylaşmışım ama harflerden bahsetmemişim.

"insan kasları tek bir yerde olsaydı"

Bence çok acaip olurdu :) Google, kelimeleri yazının çeşitli yerlerinden yakalayıp, yine "İnsan Vücudu İle İlgili 100 İlginç Gerçek" yazısını ilk sayfaya koymuş.

"ruyada bedeninden kafanla bedeninin ciktigini gormek"

Daha çok rüya tabirleri sitelerine gitmesi lazım bence. Google, nereden ne alaka kurmuş anlamak mümkün değil ama "İnsan Vücudu İle İlgili 100 İlginç Gerçek" yazısı yine başrolde.

"20 aylık bebegın vucudundakı kıllarının uzaması"

Evet, tahmin ettiğiniz yazı :)

"ayak altımızdaki hangi organlarımızın damarı var"

Ayak altımızda hangi organlar var, bilen varsa bana da anlatsın :) Bu yazının da neden bu kadar çok tıklama aldığını anlıyorum yavaş yavaş... 

"teknolojinin yararlarıyla ilgili ikna edici yazılar"
Ben aslında bazen birşeyler yazıyorum :) Ama "Teknoloji İle İlgili Söylenen ve Sonradan Komik Olan Sözler" yazısının böyle birşey olmadığına eminim :)

Aramalar bu şekilde sürüp gidiyor. Google'a soru sorar gibi değil de, sayfalarda ne yazabileceğini tahmin ederek aramak daha mantıklı olanı tabii. Bu konuyla ilgili bir yazı da taslaklar arasında bitirileceği günü bekliyor...

Not : Bu yazıyı yazarken Blog Hocam adlı blogda gördüğüm benzer yazılardan etkilendim. Blogun sahibi Serdar bey, bu tür aramalarda geçen ilginç cümleleri 3 ayrı yazıda toplamış. Ben de ilginç aramalar geldikçe bu yazının devamını yazmayı planlıyorum...

BlogHocam'daki yazılar;

Google ve Arama Sorguları

Google ve Arama Sorguları Vol 2

Google ve Arama Sorguları Vol 3
Teknomani'yi bulan ilginç Google aramaları Teknomani'yi bulan ilginç Google aramaları Reviewed by Fırat Tarman on Kasım 26, 2014 Rating: 5

4 yorum:

  1. HTTP refferer lerin açık unutmanın cezası. Benim reffererlar her daim kapalıdır (güvenlik gereği) ve sizlerede aynısını tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek istediğinizi tam anlayamadım :)

      Sil
    2. Tekrardan Selamlar,
      HTTP Referer kısmı, http headerin içinde gönderilen ve sizi tanımlamaya yönelik bilgilerin olduğu birkaç byte lik bilgidir.
      Mesela siz A sitesinden çıkıp B sitesine girerseniz Referer kısmında sizin "A dan geldiğiniz" yazar. Böylece B sitesi sizin hangi siteden nasıl geldiğinizi belirler.(Reklam ve istatistik amaçlı, hatta bazen fişleme amaçlı)
      HTTP 7. katman olduğu için müdahale kısmen kolaydır ve bu bilgiler kapatılabilir.

      Sil
    3. Bunları biliyorum ama neden bu konuda standart kullanıcıları zorlamam gerektiğini anlamadım. Sonuçta benim işime geliyor :)

      Şaka bir yana, bu bilgiler sadece kötü amaçlı kullanılmıyor.Arama motorları da bunlardan yararlanıyorlar. Ben bunlara çok takılmıyorum, anonim olmak istediğimde Tor vb. var nasıl olsa :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.