LI-ION PİLLERİ KURTARMAK


Bildiğimiz gibi Li-Ion piller mobil ürünlerde çok sık tercih ediliyor. Bu pillerin avantajı sağladığı güce göre hafif olması, bellek etkisinin olmaması ve kullanılmadığı zaman yavaş boşalması olarak belirtilebilir. Özellikle hafiflik, mobil cihazlarda kullanılmaları için bu pillerin en önemli avantajı. Pillerin dezavantajı olarak da daha pahalı olmaları, iç dirençlerinin yüksekliği, ısı ve fazla şarj ile ömürlerinin kısalması ve güvenlik riskleri (patlama riski) gösterilebilir.

Yakın bir zaman önce cep telefonum için bir pil aldım. Pili telefonuma taktığımda şarj etmediğini fark ettim. Yeni cihazlarda belirtildiği gibi uzun süre şarj ettiğim halde pilde herhangi bir dolma belirtisi görülmedi. Tabii hemen araştırma ihtiyacı hissettim ve ölçü aleti de dolaptan çıkarıldı. Aradaki süreci fazla anlatmadan sonucu özetleyeyim. Pilin üretim tarihi, aldığım tarihten tam iki sene öncesi idi. Bu kadar uzun süre stoklanan pilin şarjı da nerede ise sıfırlanmıştı. 3.6V olması gereken pil 1.1V gösteriyordu. Telefonun şarj cihazı şarj etmeye başlıyor, ancak pilin voltajı istenilen eşik değere ulaşmadığı için hemen şarjı kesiyordu.
Burada Li-Ion pillerle ilgili güvenlik önlemlerinden bahsetmekte fayda var. Tamamen boşalmış bir pilin şarj edilmesi önerilmiyor. Ayrıca fazla şarj, voltajın yükselmesi, ısının yükselmesi gibi etkenler de pilin patlama riski oluşturmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle Li-Ion pillerin içine bir koruma devresi yerleştiriliyor. Bu koruma devresi, pilin voltajının aşırı düşmesi, aşırı yükselmesi, aşırı şarj akımı, kısa devre ve pilin tamamen boşaltılmaya çalışması gibi durumlarda devreye girerek pilin dış dünya ile bağlantısını kesiyor.

Benim durumumda da olan buydu. Pilin voltajı minimum değer olan 2.2V’tan çok aşağıya, 1.1V’a düştüğü için koruma devresi normal bir şarja izin vermiyordu. Pili çöpe atmadan önce son bir deneme yapmaya karar verdim. Pili yaklaşık 1 saniye kadar 6V’luk bir güç kaynağına bağladım. Bir anda pil yüksek bir akım çekerek 2.7V’a ulaştı ve hemen normal şarja takarak şarj işlemini tamamladım. Oldukça yüksek bir meblağ ödediğim pili de kurtarmış oldum. Başına benzer bir durum gelen olursa aklında bulunsun. Ancak aşağıdaki uyarıyı okumadan da işe girişmeyin!

UYARI :
Yukarıda bahsettiğim yöntemi denemek istiyorsanız, risk tamamen size aittir. Hiçbir sorumluluk kabul etmiyorum. Çünkü;
           - Pil üreticisi firmalar, tamamen boşalmış bir pilin şarj edilmesini tavsiye etmemektedir. Patlama riski her zaman vardır.
           - Pile nominal gerilimi üzerinde bir gerilimi uzun süre uygulamak aşırı akıma, aşırı ısıya ve patlamaya neden olabilir.
           - İşlem sonucunda pil şarj olmaya başlasa dahi ömrü azalmış olabilir, ya da patlama riski devam edebilir. Bir süre izlemekte fayda olacaktır.
           - Dizüstü bilgisayar pili üzerinde bir deneme yapmadığım için dizüstü pillerinde aynı yöntemin çalışıp çalışmayacağını bilemiyorum. Ama onların patlaması daha da tehlikeli olur doğal olarak.

İlla denemek istiyorsanız; uygun güvenlik önlemlerini alarak denemenizi tavsiye ederim. Elektronik bilginiz ve tecrübeniz kısıtlı ise pek bulaşmayın. 
LI-ION PİLLERİ KURTARMAK LI-ION PİLLERİ KURTARMAK Reviewed by Fırat Tarman on Ekim 01, 2012 Rating: 5

26 yorum:

  1. Cok faydali bir bilgi, sarj tutmayan
    pil icin en az bir kez denemeye deger

    YanıtlaSil
  2. Evet, ama yine de dikkatli yapın :)

    YanıtlaSil
  3. Elimde 7,2 Volt li-ion telsiz bataryası var.Telsiz açık kaldı pil tamamen bitti sanırım.Pil daha yeni. Ama yeniden şarj hiçbir şekilde olmuyor. 12 V aküye bağlasam düzelir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece birkaç saniye için bağlayabilirsiniz. Yukarıda "uyarı" kısmında yazdıklarımı okuyun ama önce :)

      Sil
    2. Merhaba benimde elimde eos600d nin li-ion 7.2v lik pili var şarj etme sorunum var pili öncesinde emp jamer devresinde kullanmıştım :) sonra pil şarj olmamaya başladı bu pili nasıl canlandırabilirim bilen varsa yazabilirmi lütfen acil :( 05453220704

      Sil
  4. çok teşekkürler, ölçümde 3.7 lik pilim 1.1 verdi 9V pille bir iki saniye dokundum 2.9 a çıktı bir kısa dokunuş daha yaptım 3.1 oldu şarja taktım ve sarj aldı.

    YanıtlaSil
  5. Slm bende 5yil boyunca kutusunda beklemiş bir laptop vardı hiç kullanılmamıs ilk kez açtım ama batarya şarj almıyor 7 saat sarjda kaldı yinede aynı bu bataryayi nasıl kurtarabiliriz bir fikri olan varmı şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Slm arkadaşlar acil yardım lazım bende hiç açılmamış kutusunda 5 yıl beklemiş laptop vardı açtım ama bataryası şarj almıyor hiç tepki vermiyor 7 saat sarjda bıraktım yine aynı nasil kurtarabiliriz bu bataryayi bir fikri olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Cep telefonu, fotoğraf makinesi, notebook, kamera gibi cihazların pilleri içinde elektronik devreler vardır. Pillere, devreden ayırmadan şoklama yapılmamalıdır kesinlikle.

    YanıtlaSil
  8. 6cell laptop bataryası şarjlı pillerin paralel bağlı olanlarından birisi 0 Volt Diğeri 0,9volt gerilim degerindeydi. pili ayırıp 7 volt uyguladım ayrı ayri. Gerilimli olanı canlandı, 0 volt olanı canlanmadı. 7 tl ye bir pil alıp taktım. 5 yıllık batarya 2,5 saatgidiyor artik

    YanıtlaSil
  9. Allah senden razı olsun...

    YanıtlaSil
  10. + / - durumunu nasıl bağlayacağız acaba?
    9 volt kaynağın - si; pilin + sına mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (+) uç (+) ya, (-) uç (-) ye; ters bağlamayın!

      Sil
  11. Merhaba bana 3.7 ki on pil lazım ortalama 30 tane 4 tanede pil devriyesi lazım nerden bulabilirim irtibat no 5467886783

    YanıtlaSil
  12. 0 volt gösteren bataryaları kullanmayın zaten kullanamazsınız çunki pozitif kutbun altında basıç olduğu zaman devreyi ayıran bir zar var CİD adında , bu zar bir kere şişerse pil çalışmaz , çeşitli yöntemlerle bataryayı geri getirebilirsiniz ama kullanmasanız iyi olur çunki batarya bir kere çok ısınıp şişmiş bu yüzden o bağlantı ayrılmıştır ve o pilden zaten hayır gelmez

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar, izninizle yaklaşık olarak 2 aydır cevabını bulamadığım sorumu sorayım. Bende de bikaçtane 18650 lik pillerden var. Laptop bataryasından çıkma ve değerlerini ölçtüğümde 3.6-4.2 normal sayılacak değerler gösgteriyolar ama pillerde güç yok. Şarj aletiyle sırasıyla storage-şarj ve discharge-şarj ettim yok yemediler. Nasıl çözerim ben bu sorunu? Var mı bu pillerin kurtulma şansı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapasiteleri tükendiyse muhtemelen kurtulma şansları yok.

      Sil
    2. Batarya kimyasal olarak akim verme özelliğini kaybedince voltajın varlığı birşey ifade etmez. Buna pilin sagirlasmasi denir.yani kurumuştur

      Sil
  14. uygulama çapımda başarılı oldu. tüm güvenlik önlemleri aldım. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba. 10.8 Voltluk iki adet matkap bataryam var. Adaptör şarj etmiyor. Takınca tıkırtı şeklinde ses geliyor, adaptördeki kırmızı yanıp sönüyor, şarj olmuyor. Bataryadaki pilleri ve bataryayı komple ölçtüm hiç akım yok veya 0, o5 gibi çıkıyor bazen. Sizce uzun süre bekleyen pil tamamen biter mi? Diyelim ki matkapta kullandık,şarj bitti. Şarj etmeden uzun süre bekledi. Daha sonra multimetre ile bakınca mutlaka akım olması mı gerekiyor? Yani boşalmış bir pilde her halükarda belli bir akım olması mı gerekir? Aksi halde pil ölmüş mü olur? Cavap için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. LiIon piller tamamen boşalırsa geri dönülmez şekilde hasar alır. Sizdekilerin durumu da öyle anlaşılan. Yeni bir pil paketi almanızın zamanı gelmiş.

      Sil
  16. bende samsung batarya vardı sıfır 3.7 950mah yaklaşık 10 yıldır şarz etmediğim ölçtüm 0 değer aldım ilk olarak şeffaf gözlüğümü taktım 6v şoklama yaptım olmadı ardından 12v yaptım 2 defa 1 sn lik sonra şarz aldı teşekkürler dostum

    YanıtlaSil
  17. 18650 lik 3.7 voltluk elektirikli scooter pili 5.2 volt değer veriyor bms kartım yanmış olabilir,sorum şu,bu pilleri ortalama 4 volta nasıl düşürebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5.2 V'a çıkması sıkıntı, pilin uçlarına aşırı akım çekmeyecek bir direnç bağlayıp biraz boşaltın. Ancak direnci üzerinde unutmayın, 3 voltun altına inerse bu sefer de aşırı boşalmış olur.

      Sil
  18. Merhaba elektrikli scooterım var ve şarj almıyor.pilini şoklamayı düşünüyorum 36 v gibi bir ibare vardı. Kaç volt vermeliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20V altında ise büyük ihtimalle artık şarj almaz. 20V üzerinde ise pili scooter'dan çıkardıktan sonra bir güç kaynağını 30V 150 mA'e ayarlayıp deneyebilirsiniz. Gerilim 30V'a yükselirse kesip, yerine taktıktan sonra normal şarja geçebilirsiniz. Uzunca bir süre geçmesine rağmen gerilim 30V'a çıkmıyorsa muhtemelen piller ölmüştür ve değişmesi gerekir.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.