Google ve Hizmetlerinin Az Bilinen, Gizli ve Eğlenceli Özellikleri

Google her gün 1 milyardan fazla soru cevaplıyor. Sürekli kullandığımız bu araçlar ile ilgili yine de bilmediğimiz çok şey var. Aşağıda bu az bilinen özelliklerinden seçtiklerimi bulabilirsiniz.

Bu özellikleri “Faydalı Özellikler” ve “Eğlencelik” başlıkları ile iki kategoriye ayırdım. Tüm bu özellikleri Google Chrome ile test ettim ancak diğer tarayıcılarda, özellikle Internet Explorer’da (IE 8 ile denedim) bazıları çalışmayabiliyor. Çalışmayanlardan bildiklerimi de yanlarına not olarak ekledim.



FAYDALI ÖZELLİKLER
Uçuş İzleme
İstediğiniz havayolunun uçuş numarasını Google ekranına yazıp Enter’a basarsanız, ilgili uçuşun kalkış ve varış detaylarını anında izleyebilirsiniz.






Yüzleri arayın
Resim arama ekranında “search options” kısmına girerek örneğin sadece yüzleri gösteren fotoğrafları arayabilirsiniz. Sadece çizimleri, animasyonları vb. de arayabiliyorsunuz.


Yasaklanmış Sitelere Girin
Okulunuz ya da işyeriniz bazı siteleri yasaklıyorsa çözüm çok kolay... "cache:WEBSITESİADI.com" yazarsanız engellerden kurtulabilirsiniz. Ancak unutmayın, sayfanın o andaki canlı görüntüsü değil, 1-2 günlük bir görüntüsünü izliyor olacaksınız.

Paketleri Takip Edin
Şimdilik Amerika içinde çalışan bu özellikte, arama kutucuğuna USPS, UPS ya da FedEx takip numaranızı yazdığınızda paketinizin bilgileri hemen gösteriliyor. Şirketin web sitesine girme zorunluluğu ortadan kalkıyor.

Bir e-mail adresini ile birçok e-mail adresi yerine kullanın.
Gmail’in ilginç ve tuhaf bir özelliği sayesinde bu mümkün. Diyelim ki e-mail adresiniz teknomani@gmail.com (böyle bir adres yok bu arada). Gmail aradaki noktaları dikkate almadığı için tek.no.ma.ni@gmail.com adresi, hatta t.e.k.n.o.m.a.n.i@gmail.com aynı adrese e-posta alıyor. Diğer sitelere girdiğinizde ise her biri değişik bir e-mail adresi gibi algılanıyor. Böylece tek bir e-mail ile aynı siteye defalarca değişik isimlerle kayıt olmak da mümkün olacak, gelen mesajların tümü tek bir posta kutusunda toplanacak.

E-mail’in Uzunluğunu Azaltın
Gmail’de birine cevap yazarken e-postasının sadece istediğiniz kısmını seçerek “cevapla”ya tıkladığınızda, e-postanın sadece o kısmı sizin cevabınıza eklenir.

Hesap Makinesi
Google arama kutucuğuna herhangi bir işlem yazın, sonuna “=” işareti koyup “Enter”a basın. Hem işleminizin sonucunu göreceksiniz, hem de bir hesap makineniz olacak.


Birim Çevirisi
Hemen hemen tüm uzunluk, ağırlık ve hacim ölçülerini çevirmek çok kolay. Sıcaklık için de Fahrenheit-Celcius çevirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir birimdeki rakamı yazıp “=” ekledikten sonra “Enter”a basmak. Örneğin 125F= yazdığınız anda Celcius değeri beliriyor. (125C= çalışmıyor nedense) Zaten bunu yaptığınız anda altta beliren çeviri kutucukları tüm işinizi görüyor.


Para Birimlerini Çevirmek
Bu da aynen sıcaklık çevirisi gibi çalışıyor. Örneğin “125USD=” yazıp “Enter”a bastığınızda hemen Türk Lirasına (ya da Google’a girdiğiniz ülke parasına) çeviri yapıyor. Yine altta beliren para birimi çeviricisi ile diğer para birimleri arasında çeviri de mümkün.


Hava Tahmini Almak
Türkçe “Hava Durumu” ve benzerlerini çalıştırmayı başaramadım, umarım ileride o da eklenir. Yine de “Weather” yazıp şehir ismini eklediğinizde o şehire ait 8 günlük hava tahmini almak gayet güzel.


Borsa Bilgileri
Yine henüz sadece Amerika için çalışan bir özellik. İstediğiniz şirketin NASDAQ kısaltmasını biliyorsanız, hisse senedi bilgilerine anında ulaşabilirsiniz. Örneğin Apple için AAPL yazıp “Enter”a basmak yeterli. 1-5 günlük, 1-6 aylık ya da 1-5 yıllık grafiklere de ulaşılabilir. Alttaki Google Finance - Yahoo Finance - MSN Money linklerine tıklayarak daha kapsamlı bilgilere de ulaşabilirsiniz.


EĞLENCELİK
Google Translate’i Ritm Kutusu Olarak Kullanın
Google Translate (çeviri) kutucuğuna doğru harfleri girerseniz, yazdığınızı okutmaya kalktığınızda size bir ritim ile karşılık veriyor. İnanmıyorsanız buraya tıklayarak bir deneyin (hoparlör simgesine dokunun). Hangi harfler ile hangi ritimi çalabileceğinizi de buraya tıklayarak bulabilirsiniz. (Internet Explorer ile çalışmıyor)

Ekran Döndürme
Google’ın arama ekranına “do a barrel roll” yazıp Enter’a basarsanız ekranınızı bir tur döndürecektir. Sayfayı yeniledikçe de (F5) döndürmeye devam eder. (Internet Explorer ile çalışmıyor)

Google Earth ile Uçuş
Google Earth’ün sisteminizde kurulu olmasını gerektiren bu özellik ile Google Earth içinde iken CTRL + Alt + A (Mac için Command + Option + A) tuş kombinasyonunu girerseniz, istediğiniz uçağı seçerek uçuşa başlayabilirsiniz.


Klingon Dilinde Arama Yapın
“Ne alaka?” dediğinizi duyar gibiyim ama “Uzay Yolu” dizisi hayranları Klingonluları hatırlayacaklardır. Bu efsane dizilerin hayranları o kadar detaycı ki, Klingon dili diye bir dil bile uyduruldu. Bu dilde arama yapmak için, ayarlar kısmından “Diller”e tıklayıp “Klingon”u seçmek yeterli.

Doodle’lara bakın
Google’ın meşhur bir kişiyi ya da bazı günleri, olayları anmak için hazırladığı bu minik grafikleri herkes görmüştür. Bazı doodle’lar bir oyun ve animasyon da içeriyor. Doodle’lar sadece ilgili günlerde belirip, ertesi gün kayboluyorlar ama siz buraya tıklayarak şimdiye kadar yapılmış tüm doodle’lara ulaşabilirsiniz.

Bazı eğlenceli Doodle’lardan seçtiklerim aşağıda (Doodle oyunlar oyun kısmında);

Charlie Chaplin Doodle : Charlie Chaplin’in 122. Doğum günü için hazırlanan ve bir filminden hafifçe değiştirilmiş sahneler içeren doodle.
Freddy Mercury Doodle : Sanatçının 65. yaşgünü için hazırlanan bir animasyon.
Imagine : John Lennon için hazırlanmış bir animasyon.
Gitar Çalın : Les Paul’ün 96. Yaşgünü için hazırlanan bu doodle ile gitar çalabilir, hatta çaldıklarınızı kaydedebilirsiniz.
Moog Synthesiser : Robert Moog'un 78. Yaşgünü için hazırlanan bu doodle’da kapsamlı sesler çıkartabilir ve çaldıklarınızı kayıt edebilirsiniz.
Buckyball : Fulleren molekülünün keşfedilmesinin yıldönümünde küre şeklindeki molekül ile oynayabileceğiniz bir doodle.
Uzay Yolu : Dizinin (Star Trek) 46. Yılı için yapılan bu doodle’da karakterlerin üzerine tıklayarak nostalji yapabilirsiniz.

Oyun Oynayın
Google’da belirli bir sözcük arayarak, ya da YouTube’da olduğu gibi klavyeden bazı tuşlar ile açılan bazı oyunlar var. Bunlardan bulabildiklerimi aşağıda listelemeye çalıştım.

YouTube Oyunu
YouTube’da herhangi bir videoyu oynatmaya başlayın (reklam varsa onu geçin). Klavyenizden 1980 yazın. Bir anda videonuz aşağıya kayacak ve “Missile Command” adında bir oyun açılacak. Yukarıdan yağan bombaları engellemeye çalışarak videonuzu korumaya çalışın. Videoya her bomba düştüğünde bir yeri çatlıyor ve bir süre sonra kısa bir süreliğine kullanılmaz oluyor. Videonun tampon belleğe yüklenmesini beklerken eğlenceli olabilir. (Internet Explorer ile çalışmıyor)




Google ana sayfasından ulaşılabilen oyunlar
Zerg Rush : Zerg Rush yazıp “Enter”a bastığınızda arama sonuçlarınıza saldıran minik yaratıkları yok etmeniz gerekiyor. Hızlıca üzerlerine tıklayın. (Internet Explorer ile çalışmıyor)


Doodle Oyunları
Pac-Man
Tüm zamanların en ünlü oyunlarından biri olan Pac-Man’ın 30. yılı için üretilen doodle ile oyunu da oynayabilirsiniz. Bağlantı için buraya tıklayabilirsiniz.


Olimpiyat Oyunları
Ağustos 2012’de Londra olimpiyatları için tasarlanan bu doodle’lar ile çeşitli sporlar ile ilgili oyunlar oynayabilirsiniz. Bağlantıya buradan erişebilirsiniz.


Sizler de bulduğunuz benzer ilginç özellikleri yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.
Google ve Hizmetlerinin Az Bilinen, Gizli ve Eğlenceli Özellikleri Google ve Hizmetlerinin Az Bilinen, Gizli ve Eğlenceli Özellikleri Reviewed by Fırat Tarman on Aralık 08, 2013 Rating: 5

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.