Kitap : Dünya Dışı Yaşamla İlk Temas

Evrende yalnız olup olmadığımız en çok sorulan sorulardan.
Yalnız olmadığımıza inanan Washington Post editörü Marc Kaufman, başka bir yaşamla ilk karşılaşmamız üzerine bu kitabı yazmış. Bu karşılaşmanın şimdiye kadar yapılmış ve yapılacak en büyük keşif olacağını düşünüyor.

Bilim adamları uzayda ortaya çıkabilecek yaşam üzerine kafa yorarken, bir yandan da dünya üzerinde inanılmaz çevre koşullarında yaşamını sürdürmeyi başaran yaşam formlarını araştırıyorlar. Dünyamızda 2 km derinliğindeki buz tabakalarının içinde, kaynayan sularda, aşırı asitli ortamlarda, okyanusların dibindeki termal bacalar çevresinde yaşayabilen canlılar var. Ekstremofil denilen bu canlıların hayatta kalabildiği zor koşullar, evrenin başka köşelerinde de zor şartlarda hayatın varlığını sürdürebileceğine delil kabul ediliyor.

Kaufman, ilerleyen bölümlerde canlılığın ve yaşamın tanımını yapıyor, Mars'ta yaşamın izi olup olamayacağını irdeliyor. Daha ilerideki bölümlerde ise yaşanabilir gezegen tanımını yaparak, bu konudaki araştırmalardan bahsediyor. Ayrıca, uzaktaki akıllı yaşamı araştıran SETI ve benzeri araştırmalara da bir bölüm ayırmış.

Kitabın son bölümünde ise, başka bir yaşam formuyla ilk temasın sağlanmasının ardından ortaya çıkabilecek bilimsel, kültürel, felsefik ve dini tartışmalar üzerinde duruluyor.

Astrobiyoloji ile ilgili bilmek isteyebileceğiniz hemen herşey bu kitapta var. Konuya ilgi duyuyorsanız okumanızı öneririm.


Kitap : Dünya Dışı Yaşamla İlk Temas Kitap : Dünya Dışı Yaşamla İlk Temas Reviewed by Fırat Tarman on Ağustos 27, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.