Hesap Makinesi Koleksiyonu



Hesap makinelerine özel bir ilgim var. Özellikle de LCD ekran öncesi makineleri daha çok seviyorum. 2020 yılında bu tür makineleri toplamaya karar verdim. Çok da büyük bir bütçe ayırmamak için, genelde dışı iyi durumda ama çalışmayan makineleri ikinci el sitelerinden bulup tamir etme yöntemini izliyorum. Önceden elimde olan birkaç makineyi de koleksiyona ekledim. Aldığım tarihi hatırlamadıklarıma tahmini geliş tarihi koydum.

Marka ve model çeşitliliği çok fazla olduğu için öncelikle Casio ve Texas Instruments markalarına ağırlık verdim. Çok ilginç birşeyler bulursam diğer markaları da takip edeceğim elbette. Şimdilik 1990 öncesi cihazlar ilk önceliğim. Koleksiyonum genişledikçe burada paylaşacağım. Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz. Tüm fotoğraflar elimdeki gerçek cihaza aittir.
 
1975 : Casio FX-101 (Geliş tarihi : tahmini 1980) : 10 haneli (aslında 11 ama bir hane eksi için kullanılıyor) bu hesap makinesi VFD ekran kullanıyor. Tek bir Hitachi çipten oluşan oldukça basit bir devresi var. Çok da uzun süre dayanmayan 4 adet AA kalem pil ile çalışan makinenin, ayrıca adaptör girişi de mevcut. Ailemin evinde bulduğum bu makinenin ne zaman alındığını hatırlamıyorum.
 
 
 
1975 : Casio Pocket Mini (Geliş tarihi : Eylül 2022) : VFD ekranlı bu minik ve şirin hesap makinesini yine çok uygun bir fiyata ikinci el sitesinden aldım. Geldiğinde çalışmıyordu, ancak oldukça basit bir şekilde tamir oldu. Tek bir entegre, hesap makinesinin tüm işlevlerini yerine getiriyor. Hitachi'nin HD3691A entegresi kullanılmış. Casio'nun Hitachi'ye yaptırdığı diğer çiplerde olduğu gibi, bu çip hakkında da pek döküman bulunmuyor. Bu cihazın tamiri ile ilgili videoya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
 

1976 : Casio FX-102 (Geliş tarihi : Mart 2021) : 10 haneli bu hesap makinesi VFD ekran kullanıyor. Tek bir Hitachi çipten (HD36130) oluşan oldukça basit bir devresi var. Çok da uzun süre dayanmayan 4 adet AA kalem pil ile çalışan makinenin, ayrıca adaptör girişi de mevcut. Bir ikinci el sitesinden bozuk olarak makul bir fiyata aldığım bu makineyi tamir edip çalışır hale getirdim. Tamir videosunu izlemek için tıklayınız.
 
 
 
1976 : Texas Instruments SR-51-II (Geliş tarihi : Haz. 2021) : Texas Instruments'ın 1976'dan 1979'a kadar ürettiği bu cihaz NiCd şarjlı piller ile çalışıyor. 10 haneli göstergeye sahip (8+2). Göstergeleri minik LED ve biraz zor okunuyor. Bana geldiğinde pilleri yoktu ve çalışmıyordu. İçine eski bir telefondan çıkardığım Lityum pili ve bir şarj devresini ekleyerek çalışır duruma getirdim. 5V adaptör ile 3-4 saatte şarj olup, yine 3-4 saat çalışabiliyor. Bu cihaza LiIon pil ve şarj devresi ekleyerek çalışır hale getirdiğim videoya bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
 
 

1977 : Texas Instruments TI-51-III (Geliş tarihi : tahmini 2000) 
Bu cihazı nereden aldığımı hatırlamıyorum. Belki de bir tanıdığım ya da arkadaşım atarken aldım. Cihaz NiCd şarjlı piller ile çalışıyor. 10 haneli göstergeye sahip (8+2). Göstergeleri minik LED ve biraz zor okunuyor. Bana geldiğinde ne pilleri ne de arka kapağı vardı. Ancak fonksiyonları tamamen çalışıyor. Belki eski başka bir tane daha bulup arka kapağını tamamlarım bir gün.
 
 
Memory J-1
 1978 : Casio Memory J-1 (Geliş tarihi : Temmuz 2023)
 Twitter'da bir takipçimin bana gönderdiği 3 hesap makinesinden ilk tamir ettiğim hesap makinesi bu oldu. Sadece 7 fonksiyonu olan bu hesap makinesinin ömrü de pek uzun olmamış, sadece 1978 yılında üretilmiş. O açıdan nadir bir cihaz da olabilir. Bu makinenin iç yapısını ve tamir aşamalarını bu videoda izleyebilirsiniz.
 

 
Memory B-1
1978 : Casio Memory B-1 (Geliş tarihi : Ocak 2022) : Bir ikinci el sitesinden çalışmaz vaziyette aldığım bu hesap makinesi 8         haneli ve basit işlemler yapabiliyor. Yeşil VFD ekrana sahip. İki adet AA     kalem pil ile çalışıyor. Basit bir arızası vardı, ancak çalıştırdıktan sonra         bazı tuşlarının çalışmadığını farkettim. Tuş arızasını da enteresan bir             şekilde çözdüm. Bu çözümü şu videoda izleyebilirsiniz.
 
 
1982 : Casio LC-787 (Geliş tarihi : Şubat 2022) : Bu hesap makinesini de çalışmaz durumda satın aldım. Oldukça basit bir devresi olmasına rağmen LCD ekranı arızalı olduğu için tamir etme imkanım olmadı. Benzer bir tane bulursam ekranını değiştirebilirim. Kartvizit boyutundaki bu hesap makinesi, 2 adet düğme pil ile çalışıyor. Hitachi'nin HD43121 çipi tüm fonksiyonları üstlenmiş. Diğer Hitachi çipleri gibi, bu çip için de internet üzerinde bilgi bulunamıyor.

LC-1210
 
1984 : Casio LC-1210 (Geliş tarihi : tahmini 1990)
Bu basit hesap makinesi hakkında elimde fazla bilgi yok. Internet üzerinde de fazla bir şey bulamadım. Düğme pil ile çalışan, erken LCD modellerden biri.

 
 

SL-87
1984 : Casio SL-87 (Geliş tarihi : Nisan 2022)Bu makineyi amcamın koleksiyonundan aldım. Yıllar içinde sürekli kapağı açılıp kapandığı için klavye ile makinenin kendisi arasında bir temassızlık oluşmuş. Maalesef deri kılıfını yırtmadan içi açılamıyor, bu yüzden orjinalliğini bozmamak için tamir etmeye kalkışmadım. Pil kullanmayan bu modelin tek enerji kaynağı üzerindeki güneş pili. Internet üzerinde bu modele ait neredeyse hiç bilgi yok.  
 
 
FX-115
 
1985 : Casio FX-115 (Geliş tarihi : Şubat 2023)
 
Bu hesap makinesini çok ucuza aldım ama inanılmaz temiz, neredeyse  yeni gibi. 60 fonksiyonu ve 38 tuşu olan makine sadece güneş enerjisi ile çalışıyor. Bütün devresini Hitachi yapımı HD61708B01 çipi ve gösterge oluşturuyor. Oldukça ucuz görünümlü olmasına rağmen oldukça düzgün çalışıyor, görece az ışıkta bile sorun çıkarmıyor. Bu makinenin üretimi 1989'da sonlandırılmış.



FX-82C
1989 : Casio FX-82C (Geliş tarihi : Ocak 2022)
Bu hesap makinesini bir ikinci el sitesinden "çalışmıyor" notu ile aldım. Dış görünüşü yeni gibi, plastik kılıfı da yeni sayılır. Ancak, açıkçası gördüğüm en kötü devrelerden birine sahip. Hesap makinesinin tüm devresi ince bir film üzerine yerleştirilmiş. Parçalar arasındaki yollar iletken bir boya ile çizilmiş. Yıllar içinde LCD ekrana giden yollar silinmiş ve kopmuş. İletken bir boya bulup tamir etmeyi denedim ama yollar çok ince ve filmin dönüş yaptığı bir bölgede olduğu için işe yaramadı. Şimdilik çalışmaz halde saklıyorum. İleride aynı makineden bir tane daha bulursam belki iki makineden bir tane çalışır cihaz çıkarabilirim.

8 haneli bu hesap makinesinin 52 fonksiyonu var. 2 adet AA pil ile çalışıyor. Pilleri değiştirmek için 6 tane vida sökmeniz gerekli. Ancak pilleri o kadar uzun süre dayanıyormuş ki, değiştirme ihtiyacı pek duyulmuyormuş. Orjinal pillerinin 10 yıl civarında dayandığı iddia ediliyor. 

3600PV
1989 : Casio 3600PV (Geliş tarihi : Eylül 1992)
1990'larda üniversite okuyanların çok iyi tanıdıkları fx-3600p'nin geliştirilmiş modeli olan bu hesap makinesi, eşimin üniversite yıllarından kalma. fx-3600p'ye göre daha fazla fonksiyonu ve ayrıca güneş enerji paneli var. Bir adet CR2025 pil ile çalışıyor. Casio'nun efsane serilerinden biridir. 



FX-5500L
1990 : Casio FX-5500L (Geliş tarihi : Ocak 1996)
1996'da aldığım, günümüzde dahi modern sayılabilecek makinelerden biri. 2x16 alfanumerik karakter yazabilen, 1095 adım programlanabilen, 26 değişken saklayabilen güzel bir makine. Ancak yüzeyi ve yazıların olduğu kısım oldukça yıprandı, nedenini bilmiyorum. Belki de farketmeden alkollü bir şeyle silmiş olabilirim. 3 adet CR2032 pil kullanıyor.


FX-85v
1990 : Casio FX-85v (Geliş tarihi : Haziran 2023)

Bu hesap makinesi güneş enerjisi ile çalışıyor. Makinenin 8 hanesi ve 44 tuşu mevcut. Mühendislik okuyanların aşina olduğu temel fonksiyonları olan, nispeten basit bir makine.

Hesap Makinesi Koleksiyonu Hesap Makinesi Koleksiyonu Reviewed by Fırat Tarman on Ocak 26, 2022 Rating: 5

1 yorum:

  1. 1991 Rus hesap makinesi var ben de hic kullanılmadı aynısı ozellik olarak

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.