Türkçe bilimsel içerik bulunduran siteler listesi

Çoğunu arama motorları ile bulduğum, bilim ile ilgili içerik bulunduran sitelerin (bloglar da dahil) bir listesini bu yazıda bulabilirsiniz.

Elimden geldiği kadar, yeterli içerik bulunduran, güncellenen tüm siteleri eklemeye çalıştım. “Tüm” siteler olarak tanımlamak biraz iddialı olur, bunlar bulabildiklerim.

Her sitenin içeriğini ayrıntılı inceleme, her köşe bucağı okuma şansım olmadı, olamaz da. İçeriğinde bilim dışı ya da taraflı, yönlendirici bilgi olduğuna inandığınız siteleri bana bildirirseniz, ikinci bir inceleme yapar ve gerekirse siteyi listeden çıkarabilirim.

GENEL BİLİM

Açık Bilim Çevrimiçi bir bilim dergisi. Dışarıdan yazar da kabul ediyorlar. Sloganları; "Bilim yeterince heyecanlıdır". Maalesef 2015 sonundan beri güncelenmiyor ama, eski yazıları da incelenmeye değer.

Akademik Araştırmalar Dergisi AAD, üç ayda bir yayınlanan hakemli bir dergi olup, Sosyal Bilimler sahasında özellikle Avrasya coğrafyasında uluslararası düzeyde yapılan bilimsel çalışmaları izleyerek, bunları ilgili bilim adamlarına, uzmanlara ve ilgili kamu oyuna duyurmayı amaçlamaktadır.

BBC Bilim ve Teknoloji Sayfaları İngiliz yayın kuruluşunun Türkçe olarak sunduğu bilim ve teknoloji haberleri içeren web sayfaları

Bilim Günce (Blog) Sloganı : “Hayret etme yeteneğini kaybetmeyenlere”


Bilim Kazanı Genel Bilim

Bilimfili Çoğu Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olan bir kadronun yazdığı bir popüler bilim platformu. Her konuda yazı ve haberler var.

Bilim Şehri 2011 yılında bilimsel bilgiyi sade, net ve sadece konunun özüne dönük bir şekilde verme misyonu üzerine düşünülmüş ve yeterli sayıda makaleye ulaşınca 2012 yılında yayın hayatına başlamış web sayfasıdır. Eski yazılar duruyor, ancak yeni yazı eklenmeyecek.

Bilim ve Gelecek Aylık Bilim, Kültür, Politika Dergisi

Bilim ve Teknik TUBİTAK’ın dergisine ait web sitesi.

Bilim.org Pek çok kategoride bilim yazıları.

Bilim-Bilmiyim (Blog) Yazarının cümlesi ile : “Türkiye'deki vasat bilim haberciliğini avlamak için buradayım”.

Cumhuriyet Bilim ve Teknik Gazetenin Bilim ve Teknik sayfaları.

FOCUS Popüler Bilim ve Kültür Dergisi. Maalesef Focus da yayın hayatını durdurdu.

Gerçek Bilim Bilimin çeşitli dallarından pek çok makale içeren bir blog.


Güneşin Tam İçinde; Bilim ve Teknoloji Kategorisi Güneşin Tam İçinde, 2006 yılından beri yayında olan, kültür, sanat, eğitim, teknoloji, fotoğrafçılık, bilim ve sinema başta olmak üzere 872 konu, 6,197 yorum ve 30 kategori içeren, Blog Ödülleri yarışmasında kültür sanat kategorisinde Türkiye birinciliği kazanmış, yazılı basında, televizyonda, radyoda ve web sitelerinde pek çok kez tanıtılmış, 5 milyondan fazla kez ziyaret edilmiş orijinal içerikli sitedir.

İTÜ Dergisi bilimsel ve teknik makaleleri, teknik notları, okuyuculardan gelen eleştiri ve katkıları yayınlamak için İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından çıkarılmaktadır.

Kaan Öztürk (Blog) Akademik hayat, bilim, çeşitli fikriyat


Kozmik Anafor Astronomi ve Bilim Portalı

Kuark Kuark Bilim Topluluğu'nun web sitesi.

Müspet İlimler Kumpanyası (Blog) bilim ve başka ilginç konular üzerine düşünceler...

Redtorik (Blog) Yazarının kendi sözleri ile : “Nedir düşündüğümüz genel konu başlıkları? Zamanla göreceğiz. Ama genç öğrenciler, bilim ve bilimin nasıl yapıldığı ile ilgili olanlar, işin biraz felsefesine, biraz sosyal dumurlarına ve biraz da Türkiye’ ye özel sorunlara dokunan yazılardan faydalanacaklardır diye umuyorum. Haliyle bilim oldukça geniş… Birçok alt alana ilgili olmama rağmen kendi araştırma konum olan teorik fizik dışında yazacaklarım biraz amatörce olacaktır.”

Sinan Canan (Blog) Hayat, sinirbilim, insan zihni, kaos, karmaşıklık, düzen, zuhur, düşünce, inanç ve diğer şeyler üzerine...

Tübitak Tübitak’ın ana sayfası


Yalansavar Bilim dışı içerik ile mücadele eden bir site yalansavar.org. Sözü kendilerine bırakalım; "Bu sitenin amacı e-postalarınızda veya medyada dolanan eksik, yanlış, yanıltıcı ve yanlı bilgiler akıl, mantık, bilimsel veriler ve geçerli kaynaklar ışığında analiz etmek ve hepimizin maruz kaldığı yanlış bilgilendirmenin biraz olsun önüne geçebilmek." Korkunç bir veri yığını üzerimize doğru akarken yanlışlarını bulup bilimsel açıklama getirmek belki biraz iğne ile kuyu kazmak ama, hepimizin yararı için birilerinin de bunu yapması lazım.

Yaşambilim.net “Yaşama ve bilime dair herşey”

Yükseköğretim ve Bilim Dergisi Yükseköğretim ve Bilim Dergisi (ISSN: 2146-5959), Bülent Ecevit Üniversitesi'nin resmi yayın organıdır. Derginin amaçları Türkiye’de ve dünyada yükseköğretimdeki güncel sorunların ve çözüm önerilerinin; öğretim stratejilerinde yeniliklerin, bilim ve teknolojide yeni yönelimlerin ve gelişmelerin ileri sürüldüğü ve tartışıldığı makaleler yayımlamak, bilimsel ve sosyal iletişimin sağlanmasına katkıda bulunmak, bölgemizde (Balkan ve Karadeniz Ülkeleri, Orta Doğu Ülkeleri ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, v.b.) uluslararası ve saygın bir bilimsel medya olmaktır.

ASTRONOMİ (GÖKBİLİM)

Ali Kuşçu Astronomi Topluluğu Ali Kuşçu Astronomi Topluluğu (AKAT), astronomiyle amatör olarak ilgilenen bir grup insanın 1997 yılında internet aracılığıyla birbirlerini bulması ile oluştu.

Alice’in Galaksi Rehberi (Blog) Astronomi yazıları.

Amatör TeleskopYapımı (ATM Türk) Aktif olarak teleskop ve teleskop aynası yapımıyla uğraşan ya da uğraşmayı düşünüp, bu konuda daha çok bilgi edinmeyi amaçlayan amatör gökbilimciler için içerik sağlayan bir site.

Amatör Teleskop Yapımı Amatör teleskop yapımı konusunda kişisel deneyimlerin paylaşıldığı bir site.

ASTOM Ondokuz Mayıs Üniversitesi Astronomi Kulübü

Astro Türk Evrenden Türkçe’ye

Astronomi Diyarı Gökbilim ve fizikteki son gelişmeler, yeni keşfedilen ötegezegenlere ilişkin bilgiler, güncel haberler...

Bulutsu.org Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.

Fatih Büyüktaş'ın Gökyüzü Fotoğrafları Amatör astronomi fotoğrafları, CCD görüntüleme ve fotoğraf çekimleri sırasında kullanılan kişisel astrofotoğrafi malzemeleri hakkında bilgi veren internet sitesi.

Feza maceRaları (Blog) Gökbilim araştırmaları, uzay çalışmaları ve gözlem araçlarının yapımları ve özellikleri ile ilgili geniş içerik barındıran bir günce

Gökbilim Dergisi Aylık gökbilim dergisi. Güncel haberler, amatör gökbilim ve teleskoplar hakkında çeşitli bilgiler içeriyor.

Gökbilim Forumu Gökbilimi ile ilgili konuların tartışıldığı, bu konudaki çeşitli duyuru ve haberlere yer verilen internet sitesi.


Gökgünce Güncel astronomi haberleri.

Gökyüzü.org ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu (ODTÜ AAT) 1986 yılında ODTÜ bünyesinde Fizik Bölümü akademisyenleri öncülüğünde kurulmuş olup, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin en köklü topluluklarından biridir.

Ishak's Astronomy Blog (Blog)Teleskop ile elde edilmiş gökcisimleri görüntülerine yer verilen kişisel gözlem sitesi. Ayrıca görüntüler hakkında açıklayıcı bilgiler içeriyor. Son güncelleme 2008!

İTK Gezegenevi İzmir Özel Türk Koleji Gezegenevi (planetarium) internet sitesi. Gezegenevi ve düzenlenen etkinlikler hakkında bilgiler içeriyor. Bir özelliği de benim mezun olduğum lise olması :)

OMÜ Gözlemevi (Blog) Ondokuz Mayıs Üniversitesi Gözlemevi. Son güncelleme 2013.

Sigma Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi Yıldız Teknik Üniversitesi yayını. “Sigma Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi ulusal hakemli bir dergi olup periyodik olarak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört kez yayınlanmaktadır. Dergide ağırlıklı olarak bilimsel araştırma makaleleri yayınlanmaktadır.”

TAD Türk Astronomi Derneği

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi

Turgut'un Astronomi Sayfası Gökyüzü gözlemleri ile ilgili deneyimlerin aktarıldığı kişisel bir internet sitesi.

Türkçe Gökbilim Gökbilimi konusunda güncel haberler ve özellikle, gözlem aletleri konusunda genel astronomi bilgileri içeren internet sitesi.

Uğur İkizler Astronomi ile ilgili çeşitli fotoğraflar ve bilgiler.

Uzay Sitesi Galaksiler, yıldızlar, Güneş Sistemi, uzay araştırmaları konularında genel bilgiler içeren internet sitesi. Son güncelleme 2013.

Uzay ve Astronomi “Uzay ve Astronomi” internet sitesi, astronomi konusunda bilgi sahibi tüm öğretim üyelerini, öğrencileri ve bu konuda çalışmalarda bulunmuş herkesi, bildiklerini paylaşmaya davet ediyor. Aynı zamanda, amatör olarak astronomi ile ilgilenen veya yeni başlamak isteyenler için de, bilimsel gerçeklere dayalı, herkesin anlayabileceği, açık bir kaynak sunuyor.

Uzay-Bilim Site açıklaması : “Uzay hakkında merak edilenlerin topluca bulunabileceği bir site oluşturmak ilk hedefimiz. Bununla birlikte karmaşıklıktan uzak, teknik konulardan ziyade popüler konuları daha çok işleyeceğiz. Videolar ve fotoğraflarla merak ettiklerinizi kolayca öğrenebileceksiniz.”

Uzaymer Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri Merkezi hakkında bilgiler, gök olayları takvimi ve fotoğraf albümü bulunuyor.

BİYOLOJİ

Biyokure biyomühendislik portalı Biyomühendislik hakkında genel bilgiler yer almakta.

Biyoloji Ders Notları Biyoloji dersi notları, makale ve yayınlar yer almakta.

Biyoloji Dünyası Biyoloji temel bilgileri, Mikrobiyoloji, vahşi çiçekler, virüsler ve değişik canlı türleri hakkında bilgiler mevcut.

Biyoloji Günlüğü Biyoloji hakkında genel bilgilerin yanısıra, bölümle ilgili ders notları ve forum yer almakta.

Biyoloji Biyoloji hakkında her şey.

Biyomühendislik Biyomühendislik hakkında çeşitli bilgiler, haberler ve köşe yazıları yer almaktadır.

Canlı Bilimi Biyoloji ile ilgili çeşitli konulara ilişkin bilgilerin yanı sıra biyolojik terimler sözlüğü ve tez çalışmalarının yer aldığı bölümler mevcut.

Deniz Kaplumbağaları Deniz kablumbağaları hakkında bilgiler, yayınlar ve projeler yer almakta. 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezine ait bir site.

Doğa Tarihi (Blog) : “Doğa Tarihi.Net” Kadir Boğaç Kunt’un kişisel ağ günlüğüdür. İlgi Alanları : Türkiye Örümcekleri (Araneae), Biyospeleoloji (Mağara Ekosistemleri, Mağara Canlıları), Zoocoğrafya

Evrim Ağacı Evrim ile ilgili kapsamlı içerik bulunduran, ancak diğer bilim dallarına da el atan bir site.

Paleontoloji Çalışma Grubu (Blog) Doğa Bilimleri ile uğraşan ve ilgi duyan herkesin bilimsel ve sosyal paylaşım sitesidir. Son güncelleme 2011!

Tatlı Su Balıkları Türkiye'de yaşayan tatlı su balıkları hakkında bilgiler ve resimler içermektedir.

Trakus Türkiye’nin kuşları

Wikipedia -Biyoloji Özgür ansiklopedinin Biyoloji maddesi ile ilgili sayfaları yer alıyor.

EKOLOJİ (ÇEVREBİLİM)

Ekoloji Magazin Ülkemizdeki ve dünyamızdaki çevresel gelişmelerin, doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerimizin, temiz enerji teknolojilerinin, sağlıklı yaşam kaynaklarının popüler düzeyde tanıtılıp sevdirilmesine çalışmaktadır.

FİZİK

Fizik Portalı Fizik hakkında bilimsel ve teknolojik haberlerin bulunduğu ve forum kısmı ile eğitim, bilim, yıllık plan, ders notu vs. gibi paylaşımların yapıldığı bir site.

Fizikciyiz Güncel fizik soruları ve çevrimiçi fizik testi barındıran içeriğinde görseller ve simulasyonlar bulunduran fizik sitesi.

Fizikist.Com Bilim ve Teknoloji Platformu

Kuantum Cart Curt (Blog) Yazarın kendi ifadesi ile : “‘Kuantum cart curt‘ ifadesi, üniversitedeyken bir hocamızın kuantum optik ve bilgi bilimi çalışmak istediğini söyleyen bir arkadaşımıza ‘işte kuantum cart curt çalışmak istiyorsun, zor konu onlar’ demesinden gelmekte…”

Medikal Fizik (Blog) Medikal Fizik ile ilgili güncel bilgi paylaşım sitesidir.

Online Fizik Rehberi Sitede Türkiye ve Dünyadan fizik ve astronomi linkleri, güncel bilim ve teknoloji haberleri, ünlü fizikçilerin hayat hikayeleri, çeşitli fizik animasyonları yer alıyor.

Online Fizik Site fizik bilgi yarışması, fizik eğitimi dökümanları, fizik konuları, fizik kitapları, nobel fizik ödülleri ve bilim adamları ile ilgili bilgiler içeriyor.

Türk Fizik Derneği Sitede kurum yayınları, şubeleri, etkinlik takvimleri ve iletişim bilgileri yer alıyor.

KİMYA

e-Kimya Kimya bilimi ve Kimya'nın alt bilim dalları hakkında içerikler ve kimya deneyleri yer almaktadır.

İletken Polimerler ve Sıvı Kristaller Araştırma Grubu Gruba ait çalışmalar, projeler, uygulamalar ve laboratuarlar hakkında bilgiler yer alıyor.

Katalizör Popüler kimya dergisi

Kimya - Vikipedi Online ansiklopedi Wikipedia'nın Türkçe Kimya bölümü.

Kimya Evi Kitaplar hakkında bilgiler, konu anlatımları ve uygulamalar sunuluyor.

Kimya Mühendisi Sitede ilgili dökümanlar, makaleler ve forum bölümü yer alıyor.

Kimya Okulu Kimya ile ilgili bilgilerin ve çeşitli deneylerin yer aldığı ders yardımcısı kaynak site.

Kimyagerler Derneği Derneğin kuruluş amacını ve teşkilat yapısını tanıtıcı bilgiler yer alıyor.

Kimyasanal.net hakkında siteden alıntı “kimyasanal.net hazır olan bilgilerle hazırlanmış bir site değildir. Sitemiz 24 Kasım 2002'de kurulmuştur. Yazılar herhangi bir program dahilinde olmamakla birlikte yazarlarımıza gelen ilhamla doğru orantılı olarak yazı sayısı artmaktadır. Bu yazıları da üyelerimiz kendilerine gelen "Yeni yazi eklendi" emaili ile öğrenebilmektedirler.”

Kimyatürk (Forum) KimyaTürk Kimya Forumu; kimyagerlerin çalışma alanları, kimyagerlerle ilgili mevzuat, iş ilanları, lisansüstü eğitim gibi konuların tartışıldığı forum sitesi.

M. Hilmi Eren Kimya Notları Kimya konuları hakkında çeşitli yazılar ve ders notları yer almaktadır.

Türkiye Kimya Derneği Derneğin kuruluş amacı, tüzük ve temsilcilikleri hakkında bilgiler yer almaktadır.

NANOTEKNOLOJİ

Nano Türkiye (Blog) Nanoteknoloji ile ilgili Türkçe blog sitesi.

YER BİLİMLERİ (Jeoloji • Jeofizik • Hidroloji • Meteoroloji • Coğrafya • Okyanusbilim • Toprakbilim)

Doğal Afetler - Site, Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojilerinin doğal afetlerdeki kullanımının öneminin vurgulandığı, CBS ve doğal afetler hakkında yeni haber ve duyuruların yayınlandığı bir özelliğe sahiptir.

Foliasyon (Blog) Jeoloji üzerine yazılar.

Kaşif - Avrupa Gönüllü Hizmetleri kapsamında, ulusal ajansla koordineli olarak çalışan ve eylem alanları doğa, ekoloji, Avrupa Bilinçlendirmesi gibi alanlar olan Kaşif'in web sitesinde faaliyetleri hakkında bilgiler yer alıyor.

Yer Bilimi - Çeşitli bilgi ve belgeler, makaleler, hesaplama programlar ve dokümanlar içermektedir.

Yer Bilimleri Yerbilimleri, adından da anlaşılacağı gibi yerbilimleri (mümkünse yer sistem bilimleri) ile ilgili ücretsiz bir kaynaktır.

SAYISAL-YAPISAL BİLİMLER (Bilişim • Geometri • Güdüm bilimi • İstatistik • Mantık • Matematik)

Bir Matematik Öğretmeninden İnternet Matematik ve geometri dallarında makaleler, haberler ve kitaplar sunuyor.

Genç Matematik Matematik hakkında yazılmış makaleler, rehberlik yazıları ve sorular yer almaktadır.

İstatistikçi İstatistiğin tarifi, ilginç istatistiksel haberler, istatistik dersleri, mini anket ve linkler.

Matematik- Vikipedi Online ansiklopedi Wikipedia'nın Türkçe matematik bölümü.

Matematik Dünyası MD, soyut matematiği duru bir dille gençlere aktarmayı hedefleyen bir dergidir. Daha çok lise ve üniversite gençlerine yöneliktir. Ama matematiğin evrenselliği sayesinde herkesin yararlandığı bir dergi ortaya çıkıyor. Sahibi Türk Matematik Derneği’dir (TMD) ve profesyonel matematikçiler tarafından hazırlanır.

Matematik Tutkusu Sitede matematik haberleri, ders konuları, programlar, zeka oyunları, geometri konuları yer almaktadır.

Matematikçiler Derneği Matematik mezunları arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak amacıyla kurulmuş bir portal.

Matematikçilerin Sitesi Matematik tarihi, ünlü matematikçiler, zeka soruları, konu anlatımları, video dersler, karikatürler, fıkralar, paradokslar ve matematik programları yer almakta.

Sayılar ve Kuramlar (Blog) Blog yazarının ilgi alanları : “uygulamalı matematik, imaj işleme, robotik, mobil, IT, yüksek ölçekli, cok katmanlı mimariler ve analitik sistemlerdir.”

Tübitak Matematik Matematik tarihi, ünlü matematikçiler, çeşitli problemler, temel teoremler ve matematik haberleri mevcut.

Türk Matematik Derneği Dernekten haberler, üyelik bilgileri ve yayınlar bulunuyor.

Türk Matematikçileri Osmanlı ve günümüz matematikçilerinin kısa bir listesi.

Yapay Zeka Hem günümüzün, hem de geleceğin teknolojilerine yön veren yapay zeka teknik ve teknolojileri hakkında Türkçe içerikli haber, duyuru, makale, yazılım kaynak kodları ve benzeri açıklayıcı bilgiler.

SOSYAL BİLİMLER

İç Denetim ve Risk Yönetimi - Bertan Kaya tarafından hazırlanan iç denetim, risk yonetimi ve kurumsal yönetim alanlarında bilgiler mevcut.

Uluslararası Bilimsel Yayın İndeksi - Sosyal bilimler alanında yayınlanan bilimsel hakemli dergiler indekslenmektedir.

Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi - Türkçe ve İngilizce tüm bilim dallarındaki bilimsel ve kültürel çalışmaların yayınlandığı hakemli elektronik dergi.



Son Güncelleme : 9 Haziran 2016
Türkçe bilimsel içerik bulunduran siteler listesi Türkçe bilimsel içerik bulunduran siteler listesi Reviewed by Fırat Tarman on Ocak 27, 2015 Rating: 5

6 yorum:

  1. http://www.bbc.co.uk/turkce/konular/science_and_technology
    http://www.popsci.com/

    Tübitakın girişinde torpilsizler giremez yazıyormuş doğrumu acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BBC sitesi var zaten. PopSci Türkçe sitesinde hala "yapım aşamasında" yazıyordu, o yüzden eklemedim.

      Tübitak konusunu ise bilemiyorum :) Ben ortaya çıkardıkları içeriğe bakıyorum, o da ortada zaten...

      Sil
  2. https://www.bilimma.com yok :/

    YanıtlaSil
  3. 3 ekleme:
    1. www.herkesebılımveteknolojı dergisi
    2.wwwöfmo.org.tr yayınlar/popüler bilim yazıları
    3. Facebook Türkfiziktopluluğu
    Selamlar
    y.atakan

    YanıtlaSil
  4. Burada Bilim Günlüğü platformunu görememek garip, listenin güncel olmadığını bize söylüyor. Listedeki sitelerin neredeyse yarısı uçmuş durumda; bu tarz aktivitelerde güncel veri paylaşımı şart. > https://www.bilimgunlugu.com adresini buraya not olarak bırakayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla siz de 2015'de yazılıp, en son 2016'da güncellenmiş bir yazıya denk geldiniz :)
      Güncelini yazmak lazım, elbette :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.