Akıllı Telefonunuz ile Bunları Yapmayın! (En sık yapılan güvenlik yanlışları)


Akıllı telefon kullanımı gün geçtikçe artıyor. Ancak, hala pekçok kullanıcı telefonları için yeterli güvenlik önlemi almakta sıkıntı yaşıyor. Milyonlarca insan aşağıda listelenen güvenlik hatalarını hergün yapmaya devam ediyorlar. Bu hatalardan mümkün olduğunca uzak durmak bilgilerinizin güvenliği için çok önemli.

Güvenlik uygulamalarını kullanmamak
Antivirüs yazılımları, yüzde yüz güvenlik sağlamasa da, en azından temel korumayı sağlıyor. Akıllı telefonlarda antivirüs yazılımlarının çeşitli sürümleri olmasına rağmen, maalesef pek çok kullanıcı bunları kullanmıyor. Aslında, antivirüs yazılımınız olsa dahi, telefonunuzu çalan birisi zaten bütün verilerinize kolayca erişebiliyor. Bu nedenle, telefonunuzda hırsızlığa karşı da bir program olduğundan emin olun. Bu programlara örnek olarak Prey gösterilebilir. Prey, telefonunuzun çalınması durumunda verilerinizi uzaktan silebilmenize olanak sağlıyor. Ayrıca, iPhone için Find My iPhone gibi uygulamalar da var. Bu uygulamalar da telefonunuzun yerini belirlemenize olanak veriyor. Belli etmeden hırsızın resmini ya da bulunduğu yerin resmini çekip gönderen yazılımlar da mevcut.

Yazılım güncellemelerini ihmal etmek
Telefonunuzun işletim sistemi ve kurulu uygulamalar zaman zaman güncellemeye ihtiyaç duyabilmektedir. Bu güncellemeler, güvenlik alanında düzeltmeleri ve yeni tehditlere karşı tedbirleri de içerebilirler. Üreticiler, servis sağlayıcılar ve uygulama geliştiriciler genelde bu güncellemeleri doğrudan cihaza gönderebiliyorlar. Güncellemeden önce bazen beklemek gerekiyor (Apple kullanıcılarının çoğu iOS 6’ya geçmek için Maps uygulamasının düzelmesini beklemişti) ama genelde bu güncellemeleri hemen yapmak sizin yararınıza. Android telefonunuz varsa güncellemeleri otomatik almasını da sağlayabilirsiniz. Sonuçta tüm üreticiler ve uygulama geliştiricilerin bunları göndermek için geçerli nedenleri var.

Şifre ve PIN kodu kullanmamak
Telefonunuza sürekli şifre ya da PIN girmek can sıkıcı olabilir, ama bu telefonunuzun size özel kalması için en basit yoldur. Telefon boşta bırakıldığında bir süre sonra kendi kendini  kilitlemelidir. Bu süreyi siz belirleyebilirsiniz; ancak mümkün olduğu kadar kısa (örneğin 1 dakika) tutmanızda fayda var. Telefonu çalan ya da bulan kişi eninde sonunda bu şifreyi kıracaktır, ama şifre size telefonunuzdaki veriyi uzaktan silme ve hatta telefonun yerini bulmak için gerekli zamanı kazandırabilir.

Aslında, “bunu asla yapmayın” demiyorum ama ancak ve ancak ne yaptığınızı biliyorsanız bu işlere bulaşın. Akıllı telefonlar fabrika çıkışı bazı sınırlamalar ile birlikte gelirler. iPhone Jailbreak işlemi ya da Android Root işlemi bu sınırlamaları kaldırır. Bu aslında cazip bir şey, işletim sisteminin sınırlamalarından kurtulup istediğiniz uygulamaları yüklemek, ya da telefonun gizli bazı ayarlarına ulaşmak güzel. Diğer taraftan, bu sınırlamaların kalkması, telefonunuza zarar verecek ya da bilgilerinize ulaşacak bazı yazılımların da durdurulmasını imkansız hale getirecektir. Başta söylediğim gibi, teknik olarak ne yaptığınızdan eminseniz yapın, aksi durumda yapmayın.

Tanımadığınız kişilerden gelen SMS ve diğer tür mesajlara cevap vermek
Facebook’ta tanımadığı insanları bile arkadaş olarak ekleyen yurdum insanının bir kısmına bu tavsiye garip gelebilir ama bu da gerçekten önemli. Tanımadığınız birinden gelen mesaja verilecek en doğal tepki “kimsiniz?” diye geri mesaj atmaktır. Ancak karşınızdaki kişi kötü niyetli ise, geri attığınız bu mesaj onlar için geçerli, çalışan bir telefon ve dolayısı ile yeni bir hedef buldukları anlamına gelmektedir.

Şifresiz Wi-Fi Ağlarına Bağlanmak
Pekçok akıllı telefon kullanıcısı Wi-Fi özelliğini sürekli olarak açık tutuyor ve etraftaki ücretsiz Wi-Fi ağları sayesinde cep telefonu üzerinden veri kullanma masraflarını azaltmaya çalışıyorlar. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, şifresiz bir Wi-Fi ağı üzerinden gelen ve giden tüm veriler, bakmasını bilen biri tarafından rahatlıkla görülebilir. Bu tür bir bağlantı, bir hacker için cihazınıza sızmanın en iyi yollarından biri. Hatta sırf bu tür kullanıcıları tuzağa düşürmek için şifresiz Wi-Fi kuranlar dahi var. Tanıdığınız ve şifreli Wi-Fi ağlarından şaşmayın. Telefon üzerinden veri kullanmak belki daha pahalı ama ücretsiz Wi-Fi kullanacağım derken başınıza geleceklerden daha ucuz kalabilir.

Zararlı Uygulama Yüklemek
2013 yılı itibarı ile sadece Android platformunda 1 milyon zararlı yazılım olacağıdüşünülüyor. Bu uygulamaların çoğu ya zararsız görünümlü ya da çok bilinen uygulamaların adını kullanıyor. Bu sahte ve zararlı uygulamalardan korunmak için, iyi bilinen ve güvenilir kaynaklar dışında uygulama indirmeyin. Android'in Google Play ve Apple'ın App Store’u en güvenli seçenekler. Bir uygulamayı indirmeden önce hakkında kısa bir araştırma yapmak faydalı olabilir. Sorun varsa genelde bir yerlerde bir haber bulunur. Telefonunuz Android ise bir virüs koruma uygulaması da faydalı olacaktır. En azından arka planda yapılmaya çalışılan işlemleri size bildirecektir. Apple, ürünlerinin virüs koruma programlarına ihtiyacı olmadığını iddia ediyor, ancak aksi ispatlanabilecek bir iddia tabii ki.

Tehlikeli Bağlantılara Tıklamak
Akıllı telefon kullananların, bilgisayar kullananlara göre 3 kat daha fazla zararlı bağlantıya tıkladıkları saptanmış. Bunun sebebi mobil sitelerdeki kısıtlamalar ve kısaltılmış web adreslerini tanımlamaktaki zorluklar. Arkadaşınızdan dahi geliyor olsa, güvenliğinden yüzde yüz emin olmadan asla bir bağlantıya tıklamayın. Size gelen e-postada hesabınıza girebilmeniz için bir bağlantı verilip, hesabınıza oradan girmeniz isteniyorsa bunu telefonunuzdan asla yapmayın.

Bilgisayarınıza da Telefonunuzdan Virüs Bulaştırmak
Ev ya da iş ağınıza virüslenmiş bir telefon ile bağlanırsanız, bu kötü amaçlı yazılım ağınızdaki tüm masaüstü, dizüstü bilgisayarlara, akıllı telefonlara ve tabletlere de bulaşacaktır. Güncel bir virüs önleyici bu tehlikeyi en aza indirecektir. İkinci bir önlem olarak da, ağ üzerindeki diğer tüm cihazlarınızın da güncel virüs önleyicileri olduğundan emin olun.

“Bana Kimse Saldırmaz”, “Bana Bir Şey Olmaz” demek
Ulusça en kötü huylarımızdan biri budur. Aynı mantığı akıllı telefon kullananlarda da görmek şaşırtıcı değil. Yukarıda anlattığım önlemler oldukça basit. Kısa bir süre ve dikkatinizi harcayarak bu önlemleri alabilirsiniz. Teknoloji ve güvenlik yazan kişiler bile zaman zaman bu önlemleri almayı unutup, bu tuzaklara düşebiliyorlar. Siz onlar gibi olmayın ve kendinizi koruyun. Güvenlik uzmanlarının hep söylediği bir şey vardır. Saldırıya uğrayacağınız kesin, sadece ne zaman uğrayacağınız kesin değildir!


Akıllı Telefonunuz ile Bunları Yapmayın! (En sık yapılan güvenlik yanlışları) Akıllı Telefonunuz ile Bunları Yapmayın! (En sık yapılan güvenlik yanlışları) Reviewed by Fırat Tarman on Haziran 21, 2013 Rating: 5

15 yorum:

  1. telefonuma virüs bulaştığında nasıl silebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uygulama mağazasından "Antivirus" programı indirmeniz gerekiyor.

      Sil
  2. Ben kendi telefonuna bulaştırmak istiyorum babam yenisini alsın diye ne yapayım

    YanıtlaSil
  3. Ben kendi telefonuma bulaştırmak istiyorum ne yapmalıyım amacım yeni tel almak:) yoksa babam almaz :((

    YanıtlaSil
  4. Virus programı indirdim ama hiç bir faydası yok ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl bu sonuca vardınız? Biraz daha bilgi lütfen...

      Sil
  5. Telefon gelinde açıkmıyor kitleniyor bazende koşarken kesiliyor bunun virüsle alakası varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir de, olmayabilir de... Daha fazla bilgi gerekli...

      Sil
  6. Bazı sitelere girince telefonda zararli yazilim bulundu. Hemen su uygulamayi indirin veya su numarayi arayin diye yazi cikiyor. Bunlar gercek mi reklam amacli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde reklam, bazıları ise zararlı yazılım. İndirmemenizi öneririm

      Sil
  7. Telefonumda zararlı yazılım olduğundan şüpheleniyorum. Pil çabuk tükeniyor ve pil kullanımına baktığımda bekleme modundayken de pil harcadığını gördüm. Bazı uygulamaların bekleme modunda çalışırmış ama yeni uygulama yüklemedim ve bu durum eskiden yoktu.
    İnternet harcadığımdan çok gidiyor.
    Telefon yavaşladı.
    Bir kere telefon kapalıyken kendi kendine açıldı.
    Ayrıca 2 kere telefon elimde değilken erkek sesi geldi.
    Telefonuma bağlı e postama pornografik içerikli spam mesajlar geliyordu. E postamı sildim. Kişisel bilgilerime erişebilecekleri sitelere bu telefondan interneti açarak başka cihazdan giriyorum. Avg antivirüs indireceğim. Başka ne yapabilirim. Fabrika ayarlarına döndersem kurtulabilir miyim ve kurtulduğumdan nasıl emin olurum

    YanıtlaSil
  8. Telefonum dondu bende resetledim tekrar açtım sonra Bi kaç defa daha do Du ve brn tekrardan resetledim açtım sonrada birden kapandı açılmadı ne yaptıysam olmadı telefoncuya götürdüğümde ekran kırık o yüzden olabilir dedi bende yaptırdım ekranını fakat 2 3 saat açık kaldıktan sonra yine dondu resetledim açılmadı sizce nolmuş olabilir :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu daha çok bellek sorununa benziyor. SD kart varsa onu çıkarın. SD kart yoksa anakart ile ilgili bir sorundur muhtemelen ve fazla yapılabilecek bir şey yok.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.