Hem kırılması zor, hem de hatırlaması kolay şifre üretmenin 4 yolu

"Hırsıza kilit olmaz" derler. Bir yere kadar doğru. Ancak özgün ve kırılması zor bir şifre üretirseniz, iki sebeple kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Birincisi, bu tür şifreleri kırmak için çok fazla bilgisayar gücü ve zaman ihtiyacı olması. İkinci ve asıl önemli sebep ise, şifre güvenliğine dikkat etmeyen onca kullanıcı varken, hacker'ların sizinle uğraşmayı tercih etmeyecek olmaları. Birinci sebepte belirttiğim gibi uzun uzun uğraşacaklarına, bu kolay hedeflere yönelmek onların da elbette işine geliyor. Bir hacker, özellikle size kafayı takmadıysa daha kolay hedeflere yönelecektir.

Peki, şifrelerimizi hem kolay hatırlanan, hem de çok zor kırılabilecek hale nasıl getirebiliriz? Aşağıda belirteceğim metodlar ile bu amaca ulaşabilirsiniz. Bu metodlar sayesinde örneğin “7bbcbyhT5itmTcinc!” gibi hem hatırlaması, hem de kırması zor bir şifre ortaya çıkarabilir, aynı zamanda da bu karmakarışık şifreyi kolayca hatırlayabilirsiniz.

1) Şarkı sözleri

Çok sevdiğiniz bir şarkının, çocuk şarkısının ya da ninninin hatırlamanız en kolay olan kısmını alıp, oradan bir şifre üretebilirsiniz.

Bir örnek yapalım:
Barış Manço'nun sevilen bir şarkısını siz de çok seviyorsunuz farzedelim;
"Hava ayaz mı ayaz ellerim ceplerimde
Bir türkü tutturmuşum duyuyorsun değil mi?
Çalacak bir kapım yok mutluluğa hasretim
Artık sokaklar benim görüyorsun değil mi?"

Baş harflerini alınca ortaya çıkan (ünlemi ben ekledim);
hamaecbttddmcbkymhasbgdm!

Yeteri kadar karmaşık görünmüyorsa örneğin "b" yerine "6" yazmayı deneyebiliriz.
hamaec6ttddmc6kymhas6gdm!

24 karakterli karmakarışık bir şifreyi ne kadar kolay üretebileceğinizi fark ettiniz mi? Buna rağmen hatırlamak sizin için son derece kolay olacak.

Şifreyi kullanacağınız uygulama ya da sistem bu kadar uzun bir şifreyi kabul etmiyorsa, sevdiğiniz şarkının daha kısa bir kısmını alabilirsiniz. Sonuna benim yaptığım gibi tamamen kendinizin belirleyeceği bir ya da birkaç özel karakter de ekleyebilirsiniz. İlk karakteri büyük harfle başlayarak, büyük harf, küçük harf, rakam ve özel bir karakter isteyen şifrelerin koşullarını da yerine getirmiş olursunuz.

Aslında sadece şarkı sözü olmayabilir elbette. Çok sevdiğiniz ünlü bir söz, yine sevdiğiniz bir şiir bölümü, film repliği vb. aklınıza ne gelirse kullanabilirsiniz.

2) İşiniz ya da mesleğinize özel bir bilgi
"Şarkı sözü, şiir vb. her ne kadar karmaşık bir şifre üretse de, yine de bazı algoritmalar ile tahmin edilebilir" şeklinde bir yaklaşımınız varsa, mesleğinize has bir bilgi işinize yarayabilir.

Yine bir örnek yapalım. Elbette elektronikçinin örneği elektronikten. Siz mesleğinize göre tıp, hukuk, bilgisayar mühendisliği, muhasebe, aklınıza ne gelirse sizin için önemli bir bilgiyi kullanın. Benim örneğim;

"Transistörün yükseltme işlemi doğrudan doğruya çıkış akımı değişmelerinin giriş akımı değişmelerine oranı olan akım kazancına bağlıdır."

Şifremiz
Tyiddcadgadooakb

Önceki maddede yaptığım gibi rakam ekleyeyim, örneğin "o" yerine "0" yazayım, sonuna da özel bir karakter ekleyeyim;
Tyiddcadgad00akb+

Yine tahmini çok zor olan bir şifre meydana getirmiş olduk.

3) Özel tarihler
"Özel tarihler" dediğim zaman elbette doğum gününüzü, ailenizdeki doğum günlerini ya da evlilik yıldönümünüzü kastetmiyorum. Bunlar çok kolay tahmin edilebilirler. Onların yerine mümkün olduğunca az kişinin, hatta belki de yalnızca sizin bildiğiniz tarihleri düşünün. Bu konuda biraz yaratıcı olmak lazım elbette. İyi hatırladığınız pek çok tarih olabilir. Ayağınızı kırdığınız gün, ilk kez bisiklete/arabaya sahip olduğunuz gün, sevgilinizle çıkmaya başladığınız gün, çocuğunuzun ilk kez konuştuğu/yürüdüğü gün ve benzerleri.

Diyelim ki üç tane gün belirlediniz;
03/05/1998
22/12/2004
18/11/2019

Bunları yanyana yazalım;
03/05/199822/12/200418/11/2019

Pek güzel görünmedi, değil mi? Tarihler arasına "_" işareti koyup, "/" kesmeleri küçük "L" ile değiştirelim, sonuna da özel bir karakter koyalım;
03l05l1998_22l12l2004_18l11l2019#

Tahmin edilmesi zor, karmaşık şifremiz hazır. Tarihleri unutmadığınız sürece, sizin için hatırlamak ise kolay.

4) Klavye şekilleri kullanmak
Kafanızda klavye üzerinde bir yol belirleyin. Örneğin;
Yukarıdaki şekilin üreteceği şifre;
3waxcvgy7890-=

Zor gibi görünmesine rağmen, klavye şekilleri üzerinden şifre çözmeye çalışan hacker'lar olduğu için çözülebilir bir şifre olabilir. O açıdan daha karmaşık ve birbirini kesen hatlar çizmek onların işini zorlaştırır, size de daha karmaşık bir şifre sunar.

Klavye şekili oluştururken dikkatli olmanızı öneririm. Kullandığınız klavyenin yerleşimi değişirse şifreniz hatalı olabilir (Örneğin Q-Klavye ve Türkçe Q-Klavye farkı gibi)

Yukarıdaki metodlardan size uyan biri ile, ya da kendi üreteceğiniz bir metodla (benim farklı bir metodum var mesela) yapmanız gereken, mümkün olduğu kadar karmaşık bir şifre oluşturmak. Tüm bunlara rağmen, eğer mümkün ise ikinci bir doğrulamayı da (SMS, telefon uygulaması, e-posta doğrulama gibi) ekleyerek hesaplarınızı daha da güvenli hale getirebilirsiniz.


Faydalanılan Yazı;
MakeUseOf - 6 Tips For Creating An Unbreakable Password That You Can Remember
(Orjinal yazıda 6 maddeden bahsedilmesine rağmen, birinci ve ikinci maddenin hemen hemen aynı olması, son maddenin de pek güvenli görünmemesi nedeni ile ben toplam 4 madde yazdım)
Hem kırılması zor, hem de hatırlaması kolay şifre üretmenin 4 yolu Hem kırılması zor, hem de hatırlaması kolay şifre üretmenin 4 yolu Reviewed by Fırat Tarman on Ağustos 10, 2020 Rating: 5

3 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.