Günlük Hayatta Kullandığım Faydalı Bazı Internet Araçları
Bilgisayar üzerinde yürüttüğüm birçok işi genelde kurulu olan uygulamalar ile hallediyorum. Bunların yanında, çok sık kullanmadığım için program yüklemeye gerek görmediğim ya da sadece Internet üzerinden verilen bazı hizmetler de var. Bu yazıda sık kullandığım bazı internet araçlarını tanıtmak istiyorum.
Elbette herkesin ilgi alanları ve gereksinimleri farklı olduğundan, burada bahsettiğim siteler genelde benim işime yarayan siteler ama, kullandığım birçok site içinden en genel amaçlı olabilecekleri seçerek buraya eklemeye çalıştım.
Herhangi bir önem sırasına koymadan hazırladığım listeyi aşağıda bulabilirsiniz;
TIME.IS
Dünya'nın en doğru saat bilgisi kaynağı. Atomik saatlerden aldığı bilgiyi bilgisayarınızın ya da mobil cihazınızın ekranına çok küçük bir hata payı ile getiriyor.
Hem bilgisayarımın saatini kontrol ediyorum, hem de zaman zaman yaptığım saat devrelerinin ne kadar sapma yaptığını anlamama yardımcı oluyor.
Check Short URL
CheckShortURL, kısaltılmış web adreslerini risk almadan kontrol etmenize yarıyor. Bildiğiniz gibi uzun web adresleri yazmak yerine, kısaltılmış adresler kullanan birçok web sitesi var. t.co, goo.gl, bit.ly, amzn.to, tinyurl.com, ow.ly, youtu.be ve benzerlerini sıklıkla görmüşsünüzdür. Arkasında ne olduğuna emin olmadığınız kısaltılmış bir adres potansiyel tehlikeler (hacklenme, sahte siteler vb.) barındırıyor olabilir.
CheckShortURL, kısaltılmış adresin üzerine tıklamadan ve ziyaret etmeden, hangi web sitesine yönlendirileceğiniz, sayfanın başlığı, açıklaması, anahtar kelimeleri ve yazarı gibi bilgileri almanızı sağlıyor.
ColouriseSG
Bu enteresan site, yüklediğiniz herhangi bir siyah beyaz fotoğrafı yapay zeka kullanarak renklendiriyor. Birçok eski siyah beyaz fotoğraf ile denedim. Yüzde yüz mükemmel olmasa da, çok iyi sonuçlar veriyor.
Hunter.io
Daha çok iş dünyasına hitap eden bu site ile, ismini ve çalıştığı şirketi bildiğiniz bir kişinin e-mail adresine ulaşabilirsiniz. Daha çok yabancı şirketleri kapsıyor olsa da, bazı Türk şirketleri de mevcut. Aradığınız kişinin adresine ulaşmasa da verdiği genel bilgi de işe yarayabilir. Örneğin ABC şirketinde genel olarak e-maillerin isim.soyisim@abc.com formatında olduğunu belirterek çok iyi ipuçları verebiliyor. Sürekli kullanmak isteyenler için ücretsiz abonelik isteniyor.
Online OCR
Bu OCR (Optical Character Recognition - Optik Karakter Tanıma) sitesi, PDF ve görüntü dosyalarının (JPG, BMP, TIFF, GIF) içindeki metinleri alarak düzenlenebilir Word, Excel veya metin formatlarına dönüştürebiliyor. Aralarında Türkçe'nin de olduğu 46 dilde dökümanı tanıyabiliyor. İstenirse PDF dosyaları görüntü dosyalarına çevirme seçeneği de mevcut.
IMEI Sorgulama
Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu'nun e-devlet üzerinden sunduğu bu hizmet sayesinde cep telefonunuzun IMEI numarasını kontrol edebiliyorsunuz. Bu sayede ikinci el bir telefonun yasal yollarla ülkeye girip girmediğini, çalıntı olup olmadığını hemen anlayabilir, kendi telefonunuzu da kontrol edebilirsiniz. e-devlet şifresi de gerekmiyor.
I Love PDF
PDF, en sık kullanılan dosya formatlarından biri. PDF dosyalarını oluşturmak ve düzenlemek için Adobe Acrobat var elbette ama, ücretli olan bu program sürekli bu dosyaları oluşturup düzenleyenler için. Microsoft Word'ün eski sürümleri istenirse dökümanları PDF formatında kaydedebiliyor, ancak daha sonra bu PDF'i düzenleyemiyor (Office 365'te ise Word düzenlemeler yapıp tekrar PDF kaydedebiliyor).
I Love PDF, dosya birleştirme (merge), bölme (split), sıkıştırma (compress), Word, Powerpoint veya Excel'e çevirme (ve tersi), metin düzenleme (edit), PDF'i görüntü dosyasına ya da görüntü dosyasını PDF'e çevirme, sayfa numarası ekleme, şifreleme, şifre açma, PDF dosyaları tamir etme (repair) gibi bir çok işlevi yerine getirebiliyor. Arada sırada bu tür işlere ihtiyaç duyup, Acrobat'a ya da Office 365'e yatırım yapmak istemeyenler için gayet yeterli olabilir.
DEFT PDF
I Love PDF'in yaptıklarını yapabilen diğer bir alternatif. İkisine de göz atıp, birini tercih edebilirsiniz.
y2mate
YouTube, Facebook, Dailymotion, Youku vb. sitelerde izlediğiniz bir videoyu, ya da dinlediğiniz bir parçayı ses dosyası olarak indirmenizi sağlayan bir site.
MP4, M4V, 3GP, WMV, FLV, MO, MP3, WEBM gibi formatlarda indirme yapabiliyorsunuz.
ZAMZAR
Neredeyse bütün dosya formatlarını birbirine çevirebilen bu site çok faydalı olabilir. MP3'ten WAV'a, PDF'ten Word'e, MP4'ten AVI'ye, EPUB'dan MOBI'ye, PNG'den JPG'ye aklınıza ne gelirse var. 1100'den fazla formatın desteklendiği belirtiliyor. En faydalı bulduğum web sitelerinden biri.
Günlük Hayatta Kullandığım Faydalı Bazı Internet Araçları
Reviewed by Fırat Tarman
on
Haziran 28, 2020
Rating:
Teşekkür ederim sevgili Murat :)
YanıtlaSilTeşekkürler
YanıtlaSil👌 Elinize sağlık hocam.
YanıtlaSil