Kitap : Uzaylılar


Diğer yıldız sistemlerinin gezegenlerinde canlı var mı? Neye benziyorlar? Neden ortada yoklar?

Tüm bu sorular, alanlarında uzman 19 bilim insanına sorulmuş ve onlar da kitap için 19 ayrı bölüm yazmışlar. Bu bölümleri anlamlı bir sıraya sokup düzenleme işini de ünlü kuramsal fizikçi Jim Al-Khalili üstlenmiş.

Khalili ve Martin Rees tarafından yazılan giriş yazılarından sonra, kitap dört ana grupta yazılardan oluşuyor;

- Yakın İlişkiler (4 makale)
Bu bölümde uzaylılarla karşılaşırsak ne olur, uzaylılar neye benzeyebilir, hangi amaçlarla dünyaya gelebilirler ve uzaylı gördüğünü hatta onlar tarafından kaçırıldığını iddia edenler ne kadar inandırıcı? gibi sorulara yanıt aranıyor.

- Yaşamı başka nerelerde aramalı? (4 makale)
Yaşamı ne tür koşullarda aramalıyız, bulmayı umduğumuz yaşam neye benzeyebilir, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz yaşam formları ne kadar gerçekçi? vb. sorular cevaplanmaya çalışılmış.

- Bildiğimiz anlamda yaşam (5 makale)
Bu makalelerde dünyamıza odaklanılarak, şu anda bildiğimiz yaşamın nasıl ortaya çıkmış olabileceği tartışılıyor, yaşamın ortaya çıkmasının sıradan bir durum mu, yoksa çok nadir rastlanabilecek bir istisna mı olduğu konusunda kafa patlatılıyor.

- Uzaylı avı (5 makale)
Son bölümdeki 5 bilim insanı da uzaylı yaşamın hangi yöntemlerle aranması gerektiği, şu andaki çalışmaların doğru yönde ilerleyip ilerlemediği ve başka neler yapılabileceğini tartışıyorlar.

Son zamanlarda okuduğum kitaplarda bir konsantrasyon sorunu yaşıyordum, kitap okuma sürem uzamıştı, çabuk sıkılıyordum. Bu kitabı okuyunca sorunun bende değil, okuduğum diğer kitaplarda olduğuna karar verdim, zira bu kitabı neredeyse nefes almadan okuyup bitirdim. Demek ki ilgimi fazlasıyla çeken konularda okumakta zorlanmak gibi bir sıkıntım yok.

Yukarıdaki konular ilginizi çekiyorsa kitabı okumanızı şiddetle öneririm. Makale yazarlarının akademik kariyerlerini görünce, kitabın da neden bu kadar ilgi çekici olduğu hemen anlaşılıyor. Kitabın sonunda tüm yazarların kısa biyografilerine yer verilmiş. Ayrıca bir ileri okuma listesi, internette ilginizi çekebilecek kaynaklar da eklenmiş. En sonda da kısa bir "mutlaka izlenmesi gereken bilimkurgu filmleri" listesi mevcut (2 tane de asla izlenmeyecek film var :) )

İyi okumalar, pişman olmayacağınız bir okuma olacak bence.



Kitap : Uzaylılar Kitap : Uzaylılar Reviewed by Fırat Tarman on Mart 01, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.