Kitap : İnsan Çeşitliliği

İnsanları ırkları üzerinden sınıflandırmanın geçerliliği günümüzde pek kalmadı. Durum böyle iken, insan ırkının bu kadar çeşitli olmasını nasıl açıklamalıyız? Neden Avrupalı ile Afrikalı arasında ten rengi farkı bu kadar büyük o zaman? Tüm primatların postu varken neden bizim yok? Kan grupları neden var? Bunlara benzer onlarca sorunun cevabı var bu kitapta. Çok daha fazla sayfalı, hatta birkaç cilt tutabilecek bir konuyu 219 sayfaya (kaynakça hariç) sığdırınca, bazı kavramlar da nisbeten basitleştirilmiş ve yüzeysel işlenmiş.

Kitap ırk sınıflandırmalarının tarihçesi ile başlıyor. Bu kısma başlayıp da bunalırsanız, hemen ikinci kısıma atlamanızı tavsiye ederim, biraz zorlayıcı bir bölüm çünkü. Kitabın kalan üç bölümü daha fazla ilgi çekmeyi başarıyor bence.

İkinci kısım "Biyolojik Çeşitliliğin Kökenleri", üçüncü kısım "Türümüze Özgü Çeşitlilikler ve Adaptasyonlar" ve özellikle de dördüncü bölüm "Hastalıklar ve Evrim" oldukça ilgi çeken konulara değiniyor ve bir çırpıda okuyup kitabın sonuna geliyorsunuz.

Konu üzerinde İngilizce bolca kaynak olmasına rağmen, Türkçe kitap sayısı sınırlı. Çeviri kitaplar da bazen terminolojisi ile zorluk çıkarıyor. Bir Türk bilim insanının elinden çıkınca kavramlara ve verilen bilgiye daha çabuk ısınıyorsunuz, ya da bana öyle geldi...

Antropoloji ve evrim konuları ile ilgileniyorsanız, okumanızı öneririm.
Kitap : İnsan Çeşitliliği Kitap : İnsan Çeşitliliği Reviewed by Fırat Tarman on Mart 02, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.