2G, 3G, 4G ne demek? Peki 4.5G Nereden Çıktı?






Cep telefonları kullanıcıları bu terimleri pek bilmezken, 3G hayatımıza girdi, daha sonra 4G, 5G ve (biraz da uyduruk) 4.5G terimleri. Peki, bütün bunlar ne anlama geliyor? Elimden geldiği kadar anlatmaya çalışayım.



Öncelikle "G"nin ne olduğunu açıklayayım. "G", İngilizce "Generation" kelimesinin baş harfi. Türkçeye "nesil" olarak çevirebiliriz. Yani önce 1. nesil telefonlar piyasaya çıktı. Çeşitli teknolojik gelişmeler devreye girdikçe 2G, 3G... olarak devam ettiler. Sayı büyüdükçe, altındaki teknoloji karmaşıklaştı.

1G ile başlayalım. Adından da anlaşılabileceği gibi, bunlar ilk üretilen, birinci nesil cep telefonları. Şu anda kullandığımız cep telefonları ile pek alakası olmayan bir nesil bu. Sonraki nesillerin hepsi sayısal (dijital) olmasına rağmen, bu nesil analog alıcı ve vericiler kullanıyordu. Yaşı yetenler hatırlar, özellikle 90'ların başlarında "araç telefonu" olarak kullanılan bu sistemlerin "taşınabilir" telefonları ağır ve kocaman bir çanta şeklindeydi. Vericiden uzaklaştıkça parazit ve konuşma zorluğu sorunları yaşanırdı. Modern cep telefonlarımızda dahi hala bazen kapsama alanından şikayet ediyorken, bu analog sistemin tüm Türkiye'yi o eski zamanlarda kapsadığını da belirtmek isterim.

2G, şu anda kullandığımız cep telefonu teknolojisinin ilk sürümüdür desek yanlış olmaz. Analog sistemden farklı olarak konuşmalar sayısal hale getirilip, dar bantlı bir alıcı-verici sistemi ile taşınıyor. Bu sayede parazit sorunu yaşanmadığı gibi, veri taşımak da daha kolay hale getiriliyor. O zamanki telefon işlemcilerinin başa çıkamadığı veri taşıma hızları, işlemcilerin de gelişmesi ile sonraki nesillerde kademeli olarak artmıştır.

3G
hepimizi taşınabilir cihazlar üzerinden internete girme, görüntülü arama, video izleme gibi faaliyetler ile tanıştıran nesil bir yerde. Aslında 2G'den 3G'ye geçmeden hemen önce veri iletişimi için GPRS (General Pocket Radio Service) kullanıldı ve bu geçiş döneminde o teknolojiye de 2.5G ismi verilmişti. Hatta daha sonra çıkan EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) teknolojisi 2.75G olarak anılmaktaydı.

3G ile iletişim hızı 2 MBPS'e kadar çıkabiliyor. Bu hızlar sayesinde cep telefonlarımızda anlamlı bir internet deneyimi yaşamaya başladık. Bu nesil de oldukça geliştirildi ve başta 2 MBPS'e kadar çıkabilen sistemler 14-15 MBPS'e kadar hızlandı. Tabii bu ara teknolojiler de 3.5G, 3.75G şeklinde adlandırılmaktan kurtulamadılar :)

4G ya da 4. nesil mobil ağlar ise 3G'nin çok üzerinde hızlar sunuyor. 100 MBPS ile 1 GBPS arası hızlar (LTE ve LTE Advanced teknolojileri için), mobil cihazları başka bir platforma çekiyor. Bu tür hızlarda yapılabilecekler hayal gücü ile sınırlı.

5G'ye neler kaldı peki? Öncelikle 5G 2020'ler civarında kullanılacağı tahmin edilen bir sistem. 4G'ye kadar tüm nesiller sürekli veri hızını arttırdı ve 1 GBPS'a kadar ulaştırdı. 5G'de de hız artışı olacaksa da, 4G'den hız dışında da önemli farkları olacak. Örneğin, aynı baz istasyonuna çok daha fazla sayıda cihaz bağlanabilecek, veri iletişimi daha verimli yapılacak, kapsama alanları genişleyecek, pil verimleri ve dayanma süreleri artacak, iletişim güvenliği artacak vd. En azından bu yazının yazıldığı tarih itibarı ile planlananların bir kısmı bunlar.


5G'de hız artışını geçiştirdim ama planlanan hız 10 GBPS, bunu da unutmamak lazım!

4.5G'nin ne olduğunu da sanırım yukarıdaki anlatılanlardan sonra tahmin etmişsinizdir. 5G hızlarına çıkamayan, ancak 4G'nin ilk çıktığı andaki hızından daha yüksek hızlar sunabilen teknolojiler. 4G'nin ilk zamanlarında ortaya çıkan LTE teknolojisi sayesinde 100 MBPS kadar hızlara çıkılabiliyordu. Daha sonra LTE geliştirilerek LTE Advanced adı ile hız arttırıldı. Bizdeki 4.5G denilen sistemler de LTE Advanced kullanacak. LTE Advanced teknolojisi ile teorik olarak 1GBPS hıza çıkılabiliyorsa da, bizdeki sistemler 100-375 MBPS aralığında bir hıza sahip olacaklar.

Basitçe anlattığım bu nesillerin altında aslında çok sayıda teknoloji ve standart var. Detaya girmeden açıklamaya çalıştım. İlgilenenler, bu bağlantıdaki Wikipedia sayfasında çok daha fazla detay bulabilirler 
(Türkçesine de tıklayabilirsiniz ama daha az detaylı). Ne kadar karmaşık sistemlerden ve çeşitlilikten bahsedildiğini bağlantıdaki tabloda görebilirsiniz.

Bu mobil teknolojiler hayatımızın her yönüne inanılmaz kolaylıklar ve yenilikler getirdiler ve getirmeye devam edecekler. Umarım biz de başımızı akıllı telefonlarımızdaki Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram ve benzerlerinden kaldırıp, bu faydalara daha fazla odaklanabiliriz.


5G Nedir? Zararlı mı?
2G, 3G, 4G ne demek? Peki 4.5G Nereden Çıktı? 2G, 3G, 4G ne demek? Peki 4.5G Nereden Çıktı? Reviewed by Fırat Tarman on Eylül 29, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.