Eski Bilgisayarlar - Macintosh SE

1987 yılında piyasaya çıkan Macintosh SE, Macintosh Plus ile aynı özelliklere sahiptir.
Ancak kasası daha köşeli bir hale getirilmiş, floppy sürücü sayısı ikiye çıkarılmış, güç kaynağına bir fan eklenmiş ve içine bir genişletme slotu konmuştur (bu slot, daha sonra çıkan Macintosh'lardaki NUBUS slotu ile uyumlu değildir).

Önceki bazı Macintosh modelleri gibi yine 9 inçlik siyah beyaz bir monitöre sahip bu Macintosh modeli de çok sevilen modellerden biridir. Şirketimize 1990 yılında 6000 dolar vererek satın aldığımızı hiç unutmam.

Macintosh SE, Macintosh II ile aynı zamanda piyasaya sürülmüştü. İki yıl sonra SE FDHD (Floppy Disk High Density) modeli de çıktı. Bu modelde, 1.4 MB kapasiteli "superdrive" adı verilen disket sürücü ve 40 MB sabit disk standart olarak mevcuttu. Biraz teknik bilgi ve beceri ile önceki modeldeki 2 floppy diskten birini çıkarıp yerine sabit disk takmak mümkündü. 80 MB sabit disk takabilirseniz, dolduramayacağınız kadar çok yeriniz oluyordu!

İlginç Bilgi : 256 kB ROM'un tümü dolmadığı için, cihazı geliştiren ekibin fotoğrafı ROM'a saklanmıştır. Hala çalışan bir SE bulursanız, yan taraftaki debug düğmesine basıp,çıkan ">" işaretinin yanına G 41D89A yazarak bu resmi görebilirsiniz. Ayrıca, cihazın içini açarsanız, arka kapağın içinde aynı ekibin imzaları da kabartma olarak görülebilir (Steve Jobs ve Steve Wozniak'ın imzaları da var).


Teknik Bilgi
Piyasaya Çıkış  : Mart 1987
Toplam Satış    : Belirlenemedi
Fiyat (çıkışta) : 2,900 USD (çift disket sürücülü), 3,900 USD (20 MB sabit disk ile)
İşlemci         : Motorola 68000, 7.83 MHz
RAM             : 1 MB standart, 4 MB'a kadar arttırılabilir
ROM             : 256 kB
İşletim Sistemi : MacOS 4.0 ve 7.5.5 arası
Ekran           : 512 x 342 piksel, siyah beyaz
Ses             : Mono hoparlör
Bağlantılar     : ADB (Apple Desktop Bus), SCSI
Yardımcı Ürünler: ImageWriter yazıcı



Eski Bilgisayarlar - Macintosh SE Eski Bilgisayarlar - Macintosh SE Reviewed by Fırat Tarman on Nisan 05, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.