Kitap : Evreni Yöneten Dört Yasa

Termodinamik denildiğinde pekçok kişinin aklına nedense buhar makinaları gelir. Aslında termodinamik hemen hemen tüm evrendeki herşey hakkındadır.

Enerji, termodinamik, entropi ve zaman. Bu kavramlar hakkında yeterli fikre sahip olmak için termodinamiğin yasalarını çok iyi anlamak gerekir. Numaralanması bile bir garip olan (sıfırıncı, birinci, ikinci ve üçüncü) bu yasalar, sıradan vatandaşa her zaman zor görünmüştür, ve öyledir de.

Bu yasaları tam özümsemediğimiz için ısı, sıcaklık, enerji içeren tüm terimleri birbirine karıştırır, genelde yanlış kullanırız.

Kitap, evrenin temelini oluşturan bu dört yasayı herkesin anlayabileceği şekilde anlatmak amacı ile yazılmış. Amaca ulaşabilmiş mi? Bence hayır. Ama bu amaca ulaşmak çok da kolay değil, anlaması ve kavraması zor yasalar bunlar. Belli bir bilimsel birikim gerektiriyor.

Kolay okunacak bir bilim kitabı arıyorsanız uzak durun. Yok, "ben illa bu dört yasayı tam anlamı ile kavrayacağım" diye bir iddianız varsa okuyun. Ancak, bazı bölümleri 2-3 kere okuduktan sonra sindirebileceğinizi de belirteyim. Ben uykulu bir zamanımda okudum, zor anlamamın sebebi kesinlikle odur :)

Eski yazılarıma gelen bir yorumda bir okuyucum Termodinamik Yasalarını anlaşılır şekilde yazmamı istemişti. Valla bakın hazır yazılmışı var. Ben ne yaparsam yapayım bundan basit zaten yazamam, o yüzden buna razı olun...
Kitap : Evreni Yöneten Dört Yasa Kitap : Evreni Yöneten Dört Yasa Reviewed by Fırat Tarman on Haziran 13, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.