Kitap : RAMA Serisi (4 kitap)



Yıl 2130. Dünyaya doğru Güneş Sisteminin dışından gelen bir cisim yaklaşmaktadır. Önce astroid olduğu düşünülen cisim yaklaştıkça, doğal olamayacak kadar düzgün bir metal silindir olduğu anlaşılır.


Arthur C. Clarke'ın hayalgücünün genişliğini gösteren dört kitaplık bir dizi Rama. Birçok bilimkurgu hikayesi filme çekildiği halde, nedense Rama'yı filme çekmeyi akıl eden olmadı. Bence müthiş bir film çıkabilir.

İlk kitap Rama'yla Buluşma adını taşıyor. Dünya dışından gelen bu ziyaretçiyi karşılamak ve incelemek için bir uzay mekiği ve ekip görevlendiriliyor. Silindirin üzerine konan gemiden inen ekip, silindirin içinde dünya dışı olağanüstü şeyler görüp, çeşitli maceralar yaşıyorlar. Dev silindirin içinin yaşama uygun ve kendi ekolojik dengesi olan bir minik dünya olduğunu keşfediyorlar. İnsanlar terkettikten sonra, silindir uzaydaki yolculuğuna devam ediyor.

İkinci kitap, Rama II. İlk görünüşünden yıllar sonra, 2200 yılı civarında Rama geri dönüyor. Bu sefer insanlık onu karşılamaya daha hazırlıklı ama ikiye bölünmüş durumda. Bir bölümü dostça yaklaşma yanlısı iken, bir bölümü de saldırma hazırlığında. Sonuçta Rama bir grup insan ile birlikte yine Güneş Sistemini terk ediyor.

Okuma heyecanını fazla kaçırmamak için 3. ve 4. kitapların çok fazla detayına girmiyorum. 3. kitap "Rama'nın Bahçesi" adını taşıyor. Bir bilimkurgu kitabından ziyade, kadınların iç dünyasını anlatan çok enteresan bir kitap olduğu ipucunu vereyim sadece. Dördüncü kitap ise Rama'nın sırrının çözüldüğü kitap. Dolayısı ile adı da "Rama'nın Sırrı".

Bilimkurgunun klasiklerinden olan bu seriyi daha önce okumadıysanız şiddetle tavsiye ederim. Arthur C. Clarke'ın kitaplarında en sevdiğim şey, uçuk tahminler yerine, bilimsel sınırların içinde kalan ve bilimsel gerçeklere uygun öngörüler içermesi. Bu nedenle, kitaplar bence daha da heyecan verici.












Kitap : RAMA Serisi (4 kitap) Kitap : RAMA Serisi (4 kitap) Reviewed by Fırat Tarman on Eylül 25, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.