KİTAP KURTLARI İÇİN BİR UYGULAMA


My Books

Yakın zamanda bulduğum bu uygulamayı paylaşmak istiyorum. Eğer siz de benim gibi kitap okumaya ve arşivciliğe meraklıysanız bu programı seveceksiniz. Programın Android 2.1 ve üzerinde çalıştığını belirteyim. Program tamamen ücretsiz.

MyBooks, temel olarak kitaplarınızın listesini tutabileceğiniz bir program. Programı bulmadan önce, evdeki kitapların listesini bir Excel dosyasında tutmaya karar vermiş ve 50-60 tanesini dosyaya eklemiştim. Ancak bu şekilde çok sıkıcı idi ve çok zaman harcıyordum. My Books’u görünce indirmeye ve denemeye karar verdim.

Program kitapların ismini, yayınevini, yazarını, yayınlandığı yılı, türünü ve benzer verileri saklayabiliyor. Veritabanında varsa kitabın kapak resmini de getiriyor. Ayrıca, kitabı okuyup okumadığınız, elinizde olup olmadığı gibi detayları da girebiliyorsunuz. Benim gibi 500’den fazla kitabınız varsa işe yarayacak, isme, yazara, yayınevine göre sıralama veya filtreleme, detaylı arama ve çift girişi engelleme gibi özellikler de hoşunuza gidecektir.

Bana göre My Books’un en önemli özelliği, kitapların üzerindeki barkodu okuyabilmesi. Barkodları okuyabilmek için barkod okuyucu minik bir program indirmek de gerekiyor. Bu barkod okuyucu programın hemen hemen tüm barkodları okuyabildiğini ve ilgili ürünü internetten bulduğunu belirteyim. My Books, barkod okuyucuyu kitaplar için kullanıyor. Kitabın barkodunu okuttuğunuzda, kitap adı, yazarı, yayınevi, basım tarihi, kısa bir açıklama ve hatta ön kapak resmi bulunup ilgili alanlar dolduruluyor. Size sadece kayıdı saklamak kalıyor. Yabancı kitaplarda çok iyi çalışıyor. Bizim kitaplarda ise durum karışık. Pekçok büyük yayınevinin barkodunu okur okumaz kitap bilgilerini buluyor ama bulamadığı kitap sayısı da henüz bayağı çok. Ama çok sorun değil, kitabın gerekli verilerini her zaman elle girebiliyorsunuz. Kitabın barkodunun okunamayacak kadar kötü olması ya da (genelde eski kitaplarda) hiç olmaması durumunda kitabın ISBN no’sunu girerek programın bilgileri bulmasını da sağlayabiliyorsunuz. ISBN no, 1970 ve sonrası basılan kitaplarda bulunabiliyor.

Kitaplarınızın listesini Excel’e atma ya da Excel’deki listenizi okuma özellikleri de kullanışlı.

Programın şimdilik Türkçe desteği bulunmuyor. Arayüzde ikonlar vs. ile pek problem yaratmayan bu eksiklik, Türkçe karakterlere gelince can sıkıcı olabiliyor. Ekranda düzgün görünmesine rağmen, Excel’e attığınız dosyada Türkçe karakterler yerine grafik karakterler görünüyor. Dışarıdan aldığınız dosyada bulunan Türkçe karakterler de bu sefer telefonun ekranında düzgün görünmüyor. Türkçe karakterleri mümkün olduğunca kullanmayarak bu sorunu da kısmen aştım. Bu arada programın İngilizcesi de pek matah değil zaten, yazarının ana dili Fransızca olduğu için.
Benim için programın en kullanışlı yanı, kitap veritabanımı hep yanımda taşımam. Elimde olduğunu unutarak bir kitabı ikinci kez aldığım ve sonra bir arkadaşıma hediye ettiğim çok olmuştur. En azından bu açıdan bile faydasını gördüm.
Android kullanıcısı kitap kurtlarının dikkatine sunarım...
KİTAP KURTLARI İÇİN BİR UYGULAMA KİTAP KURTLARI İÇİN BİR UYGULAMA Reviewed by Fırat Tarman on Eylül 09, 2013 Rating: 5

2 yorum:

  1. Bende kullaniyordum ama telefon gidince yukledigim kitaplar gitti bu acidan kotu 😞

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.