HER GÜN YAPTIĞIMIZ ŞEYLERE NE KADAR ZAMAN HARCIYORUZ?


Hayatımızda sıradan olarak gördüğümüz bazı şeylerin toplandığında ne kadar fazla bir zamanımızı çaldığı hep söylenir, ama kendim oturup hesaplayınca rakamların çarpıcılığı daha da vurucu oldu. Bir Excel tablosu hazırladım ve tamamen kendi tahmini rakamlarımla bazı şeyleri hesapladım. Başlangıç noktası olarak bu hesabı 70 yaşına gelmiş bir insan için yaptım. Aslında bu iyi bir tahmin, çünkü Türkiye’de beklenen yaşam süresi 73-74 civarında.

    •      70 yaşını bulan bir insanın yaşadığı gün sayısı : 25,550
    •      Günlük 8 saat uyuyan bu kişinin 204,400 saati, yani 8,517 günü uykuda geçiyor. Bu da 70 yıllık yaşamının 23.3 yılını uyuyarak geçirmesi anlamına geliyor!
    •      Günde 2 saatini yemeğe ayıran bu kişi, 2,129 gününü yani 5.8 yılını yemek sofrasında harcıyor.
    •     Hergün 15 dakika traş olmaya ya da makyaja ayırıyorsanız, hayatınızın 266 gününü yani yaklaşık bir yılın üçte ikisini hayat sürenizden düşebilirsiniz.
    •     Günlük yine 15 dakikasını tuvalette geçiren bir kişi, aynı şekilde hayatından 266 günü burada bırakıyor.
    •     15 dakika duş/banyo, bir 266 gününüzü daha çalıyor.
    •      Diyelim ki 20 sene boyunca her gün işe gidip geldiniz, ve bu işe gidiş İstanbul gibi bir şehirde size 2 saate maloluyor; hayatınızdan bir 500 güne daha elveda diyebilirsiniz. (senede 300 işgünü varsayarak)
    •     Televizyona bayılan bir millet olduğumuz su götürmez bir gerçek. Örnekteki vatandaşımız 70 yıllık yaşamı boyunca 50 yıl süre ile günde ortalama 3 saat televizyon seyretmiş olsun (şu anda 50 yıl boyunca televizyon seyreden 70’lik biri olamaz, onu biliyorum). Hayatının 2,281 gününü, başka bir deyişle 6 yılından fazlasını koltuğunda çekirdek çıtlatarak geçirdiğini öğrendiğinde pek memnun olacağını sanmıyorum!
    •       Bu yazdığım pek olası bir şey değil ama, diyelim ki bu vatandaş 70 yıllık yaşamının verimli sayabileceğimiz 50 yılında günde 1 saatini kitap okumaya ayırdı. Hayatı boyunca 760 gününü bir kitap ile geçirecek, bu da yaklaşık 2 yıl demek.
Hayatımızda yaptığımız her şeyi sonuçları düşünerek ve zamanın ne kadar değerli olduğunu bilerek yapmamız gerektiğini bu kadar örnek açıklıyor sanırım. Buradan çıkarak bir de ağırlık ve hacim ölçülerine girmek aklıma geldi. Burada da çarpıcı rakamlar ortaya çıkıyor.
    •      Ortalama bir insanın günde yaklaşık 750 gram yediğini farz edersek, 70 yaşındaki bir insan 19.1 ton yiyecek tüketmiş olacaktır. Bu da orta büyüklükte iki kamyon dolusu yiyecek demek.
    •      Yine ortalama olarak günde 2 litre su içen bir kişi 70 yaşında 51.1 ton su içmiş olacaktır. Ortalama 10 tondan hesaplanırsa 5 tanker su! Günlük idrar miktarı yaklaşık 1.5 litre olarak verilmektedir. Bu durumda içilen bu suyun 38.3 tonunu, yani yaklaşık 4 tanker suyu, böbrekler süzmüş ve dışarı atmış olacaktır. Kalan sıvı da terleme ile, solunum yolundan kaybedilerek ya da dışkı ile birlikte atılacaktır.
    •      Bir insan günde ortalama 1 litre tükürük üretmektedir. 70 yaşına gelindiğinde o güne kadar üretilmiş tükürük miktarı 25.6 ton olacaktır.
     Biraz “Gereksiz Bilgiler Ansiklopedisi” gibi oldu ama merak işte...
HER GÜN YAPTIĞIMIZ ŞEYLERE NE KADAR ZAMAN HARCIYORUZ? HER GÜN YAPTIĞIMIZ ŞEYLERE NE KADAR ZAMAN HARCIYORUZ? Reviewed by Fırat Tarman on Mart 05, 2013 Rating: 5

2 yorum:

  1. Bu sureleri olabildigince verimli degerlendirmek onemli o zaman. Uyumak ve hijyenik bakim gerekli seyler, onlar icin yapacak birsey yok. Ama seyahat sirasinda (eger araba kullanmiyorsaniz; kendi kendini suren arabalar nerde bu arada?) kitap okumak, yemek sirasinda olabildigince sevdiklerinizle vakit gecirmek, televizyonda hc olmazsa biraz da bilgi artirici programlara yonelmek, bir de bu listeye kitap okumakla ilgili sureyi eklemek...

    Bu arada, gecen Persembe Dunya Kitap Gunu idi. Ingiltere'de yer yerinden oynadi; butun okullarda kutlandi. Turkiye'mde duyuldu ve bir takim aktiviteler oldu mu, acaba, merak ediyorum?

    YanıtlaSil
  2. Kitap için de süre ayırdım aslında :) Dünya Kitap Günü'nü ben de şimdi duydum, ne acı :(

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.