Sık Kullandığım, Verimli Çalışmamı Sağlayan Araçlar

Bilgisayar ile geçirdiğimiz zamanı verimli ve doğru kullanmak bence çok önemli.

Bilgisayar karşısında günümün önemli bir kısmını geçiriyorum. Bilgi alıyorum, internet üzerinden alışveriş, bankacılık, e-devlet ve diğer işlemleri hallediyorum, bulut servisleri sayesinde hem dosyalarımı hem de kişisel bilgilerimi yedekliyorum, not tutuyorum, işimle, hobilerimle ilgili kendimi geliştiriyorum ve daha birçok şey. Bütün bu faaliyetleri hem verimli, hem hızlı hem de güvenli bir hale getirmek için birçok çevrimiçi ve çevrimdışı araç kullanıyorum. Bu yazıda, verimli bir çalışma için kullandığım araçları kısaca tanıtmaya çalışacağım. Bazı araçları kullanmaya karar verene kadar başka alternatifler kullandım, ya da kullandığım aracın alternatiflerini daha sonra keşfettim. Bu nedenle, kullandığım araçlara alternatif olabilecek (bana göre) diğer araçları da her tanıtımın altına ekleyeceğim. Umarım keyif alarak okur ve siz de verimli çalışabilmek adına faydalı bulursunuz.

Şifre Uygulamaları

Yakın bir zamanda şöyle bir göz attım da, yaklaşık 300 tane siteye kullanıcı adı ve şifre girmişim. Tüm sitelere aynı kullanıcı adı ve şifre ile girmek, güvenlik adına yapılabilecek en büyük yanlışlardan biri olur. Bu nedenle, her sitede ayrı şifrem var. Bunların yanında, bilgisayarımın şifresi, telefonumun güvenlik şifreleri, banka şifreleri, kart şifreleri ya da T.C. Kimlik numaraları, abone numaraları gibi saklanması gereken birçok şifre ve bilgi mevcut. Peki tüm bu bilgileri güvenli olarak nerede saklayabiliriz? Çeşitli alternatif yöntemler ve programları denedikten sonra aşağıda tanıtacağım iki programda karar kıldım. Dashlane ve Keepass.

Dashlane

Aslında para ödemeyi kabul etsem, Dashlane tek programım olabilir. "Premium" adını verdikleri paralı sürüme her sene ödeme yapmak zorundasınız ve ben bundan hoşlanmıyorum. Bir kere ödenecek bir fiyat belirleseler ve ömür boyu kullanım hakkı verseler, onu da düşünebilirim ama bunu yapmıyorlar.

Dashlane'in yaptığı çok basit. Tüm şifrelerinizi ve diğer bilgilerinizi güvenli bir dosyada saklıyor. Bu bilgilere erişebilmek için bir Ana Şifreyi (Master Password) aklınızda tutmanız yeterli. Asıl güzel tarafı ise, tarayıcınız ile herhangi bir siteye girdiğinizde, siteye girdiğiniz kullanıcı adı ve şifreyi saklaması ve tekrar siteye geldiğinizde tüm bilgileri otomatik olarak girip, sizi kullanıcı adı ve şifre hatırlamaktan kurtarması. Şifrenizin zayıf olması durumunda sizi uyarabiliyor ve isterseniz güvenli bir şifre de yaratabiliyor. Buraya kadar anlattığım özelliklerin tümü, ücretsiz sürümde mevcut.

Dashlane'i tek bir cihazda kullanacaksanız ücretsiz sürüm son derece yeterli. Ancak ücretsiz sürüm tüm cihazlarınız arasında senkronizasyon yapmıyor. Bu özellik paralı sürümde mevcut. Ben de tüm cihazlarım arasında şifreyi taşıyabilecek bir program aradım, ancak ücretsiz sürüm şifre programları içinde böyle bir program bulamadım. Kendime göre geliştirdiğim yöntemi aşağıda KeePass'i tanıtırken anlatacağım.

Keepass

KeePass aslında kullanıcı arabirimi olarak pek çekici bir uygulama değil. Dashlane'in yaptığı gibi web sitelerine kolay giriş de sağlamıyor, cihazlar arasında senkronizasyon da yapmıyor. Tek yaptığı, güvenli bir dosya oluşturmak ve bunları güvenli bir şekilde saklamak.

Bu basitliğe rağmen KeePass'i seçmemin iki birbirine bağlı nedeni var. Birinci neden, kurulum gerektirmiyor olması. Bu sayede istediğiniz klasöre tüm dosyaları kopyalayıp KeePass.exe dosyasını çalıştırınca programa ulaşabiliyorsunuz. Bunun avantajı, bu klasörü OneDrive, Google Drive ya da Dropbox gibi bulut servislerine koyabilmek. KeePass'in diğer avantajı iOS ve Android'de çalışan programları değil sanılanın aksine. Dashlane ve diğerlerinin de mobil versiyonları var. Ama KeePass'in iOS ve Android programları, buluttaki klasörlerin kullanılmasına izin veriyorlar, bu da onların avantajı. Bu sayede KeePass klasörünü buluta atarak her cihazdan ulaşabiliyorum. Klasöre bir PC'den ulaşıyorsam doğrudan programı çalıştırıyorum, iOS ya da Android bir cihazdan ulaşıyorsam, uygulamadan buluttaki dosyayı açarak şifrelerime ulaşıyorum. Buluta gönül rahatlığı ile şifrelerimi saklayabiliyorum.

Alternatif Şifre Uygulamaları

Yukarıda bahsettiğim şifre uygulamalarını seçmeden önce birkaç alternatif daha denemiştim. Bunlardan en önemlileri şöyle;

LastPass: Dashlane ayarında bir uygulama. Ben kullanıcı arabirimi pek beğenmediğim için kullanmadım.

1Password: Bunu hiç denemedim, KeePass'e benziyor.

RoboForm: Ücretsiz sürümü yok. İlk indirdiğinizde 10 kez kullanıma izin veriyor.

Not alma uygulamaları

Günlük hayatınızda her zaman birşeyleri not etmek ihtiyacını duymuşsunuzdur. Bir telefon numarası, hatırlamak istediğiniz bir yemek tarifi, hoşunuza giden web sitesinden bir bölüm ve aklınıza gelen ya da gelmeyen yüzlerce detay. Ben de bu ihtiyacı not alma uygulamaları ile gideriyorum. Şifre uygulamalarımda olduğu gibi, notlarıma da her cihazdan erişmek benim için önemli olduğundan, doğal olarak bulut tabanlı olanları seçtim.

Evernote
Alternatiflerde bahsedeceğim OneNote gibi dev bir rakibi olmasına rağmen, Evernote bulut tabanlı not alma uygulamalarının en yaygını. OneNote ya da Evernote'un hangisinin daha üstün olduğunu çok fazla irdelemedim. Bence ikisinin de çok fazla ve doyurucu özellikleri var. Bu açıdan hangisinin seçileceği biraz da kullanıcının zevkine kalmış bir şey. Biraz kullanıp size uyanını seçmek en iyisi. Aslında itiraf etmem gerekirse OneNote'un arabirimi ve kullanımı daha güzel ama, ben biraz Microsoft allerjimin etkisi, biraz da önce Evernote'u bulup ona alışmam nedeni ile Evernote ile devam ediyorum.

Evernote da bir bulut çözümü sunuyor. Hem PC, hem Android hem de iOS sürümleri mevcut (ve ayrıca Mac, Windows Phone, Blackberry sürümleri). Internet tarayıcınız içinden de hesabınıza ulaşabiliyorsunuz. Metin, çizim, fotoğraf notları tutabilir, notlara hatırlatma alarmları ekleyebilirsiniz. Tarayıcıya yüklenen bir eklenti sayesinde de, herhangi bir web sayfasının bir bölümünü, sadece metnini, resimlerini ya da tamamını da not olarak saklayabilirsiniz. Evernote'un size tahsis ettiği e-posta adresine gönderdiğiniz bir e-postayı da Evernote bir not olarak kaydedebiliyor.

Evernote'un ücretsiz ve aylık/yıllık ödemeli ücretli sürümleri var. Ücretli sürümdeki ekstra özelliklere ben pek ihtiyaç duymadım. Örnek vermek gerekirse, ücretsiz sürümde aylık 60 MB not alınabiliyor, e-posta ile toplam 10 tane not kaydedilebiliyor vb. Ben genelde sadece metin notlar alıyorum, e-posta ile not kaydetmek bana çok anlamsız geliyor. Benzer sebepler yüzünden ücretsiz sürüm ile devam ediyorum.

Evernote'u verimli kullanmak için notlara etiket eklemek çok önemli. Özellikle çok fazla (örneğin 200'den fazla) notunuz varsa, eklediğiniz bu etiketler (tag) çok işe yarıyor, çünkü etikete göre arama yapılabiliyor. Ayrıca yine notlarınızı kategorize ederek klasörler ve alt klasörlere paylaştırabiliyorsunuz.

Notlarınızı e-posta yoluyla paylaşma, diğer Evernote kullanıcıları ile birlikte not düzenleme (paralı sürümde), notları şifreleyebilme gibi birçok hoş özelliği mevcut Evernote'un.

Temmuz 2016 Notu : Evernote'u severek kullanmama rağmen, yakın zamanda ücretsiz sürüme önemli bir kısıtlama (maksimum 2 cihaz) getirdikleri için OneNote'a geçip, Evernote hesabımı kapattım. Aşağıda belirttiğim gibi OneNote'un Evernote'tan eksiği yok, fazlası var. Şimdilik alışma aşamasındayım ama gayet kullanışlı olduğunu söyleyebilirim.

Google Keep

Google Keep, Evernote ya da OneNote ile yarışabilecek bir uygulama değil (en azından bu yazının yazıldığı tarihte değildi). Notlar sıralanamıyor, şifrelenemiyor, klasör ya da benzeri bir yapı yok, web sayfaları saklanamıyor ve daha birçok eksik mevcut. Ancak sonuçta Keep bir Google servisi. Web üzerinde de Google hesabınızın altında aynen çalışıyor. En önemlisi de arayüzü Evernote ve OneNote'a göre çok basit. Bu açıdan ben geçici almam gereken bir not olduğunda (o anda alınacak bir telefon numarası, alışveriş listesi, gideceğim bir adres vb.) Keep'i kullanıyorum. Daha düzenli bir arşivleme ve saklama ihtiyacım olan notlar için de Evernote'u tercih ediyorum. Google Keep şimdilik sadece tarayıcıda ve Android cihazlarda kullanılabiliyor, iOS sürümü mevcut değil.

Alternatif not alma uygulaması

OneNote

Onenote, Microsoft'un not alma çözümü. Hem ücretsiz, hem de özellikleri açısından Evernote'dan hiç de geride değil, hatta onda olmayan çok güzel özellikleri var ("tab"lerin kullanımı gibi). Elbette Microsoft Office ile de tam uyumlu çalışıyor. Microsoft ortamına alışık olanlar için Evernote'dan daha iyi bir çözüm olarak görülebilir.

Okuma/Sayfa Saklama uygulamaları

Internet üzerindeki bilgi o kadar yoğun ve takip edilecek o kadar fazla web sitesi var ki, bu iş için yardımcı programlar ve web siteleri gerekiyor. Benim gibi Internet'i Facebook kullanmak olarak algılamayan ve Facebook paylaşımlarının çok daha ötesinde bilgi ihtiyacı olan biri iseniz, bu uygulamalar size de faydalı olacaktır.

Feedly

Gün içinde çok sayıda web sitesine girip çıkıyorum. Tüm bu web sitelerinin bağlantılarını bir yerde toplasanız dahi, tek tek hepsine girmek, hangisinde yeni yazı bulunduğuna bakmak oldukça zaman alıcı bir iş. "Tüm siteler bir yerde toplansa, bir de sadece yeni yayınlanan yazıları görsem" diyorsanız, Feedly'nin yaptığı iş tam da bu. Sürekli izlemek istediğiniz siteleri, blogları vb. Feedly'ye bir kere girdikten sonra, Feedly'nin şık arabirimi sayesinde sadece yeni yayınlanan yazıları görüyor, isterseniz Feedly'nin içinde basitleştirilmiş halini okuyor, ya da o web sitesindeki ilgili yazıya gidip onu okuyorsunuz. Vaktiniz yoksa ilgili sayfanın bağlantısını kaydedip (save), daha sonra da okuyabilirsiniz. Elbette iOS ve Android uygulamaları da mevcut. Herhangi bir cihazınızda okumaya başlayıp, daha sonra diğer cihazlarınızda okunmamış yazıları okumaya devam edebilirsiniz.

Pocket
Pocket, bir web sitesi saklama ve sonradan okuma uygulaması. Pocket'ı ben daha çok saklamak istediğim web sayfalarını bir arşivde biriktirmek için kullanıyorum. Feedly ve "sık kullanılanlar" seçeneğinden farkı, işaretlediğiniz sayfayı bilgisayarınıza ya da telefonunuza kaydetmesi.

Feedly ve "sık kullanılanlar", web sayfasının sadece adresini saklıyor. Hoşunuza giden ya da saklamak istediğiniz sayfa değişirse ya da silinirse tekrar bulma şansınız yok. Pocket ise sayfayı kaydettiği için hem sayfanın silinmesi durumunda, hem de internet erişiminizin olmadığı durumlarda saklanan sayfaları okuyabiliyorsunuz. 

Pocket'ın da iOS ve Android dahil olmak üzere birçok cihaz için uygulaması mevcut. Etiketleme özelliği sayesinde de aradığınız sayfaları daha kolay bulma şansı sağlıyor.

Otomasyon uygulamaları

IFTTT

IFTTT (If This Than That - Bu olursa şunu yap), her defasında yapmanızın vakit ve emeğe malolduğu, sıkıcı tekdüze işleri otomatiğe bağlayan bir web sitesi. Örneğin şöyle bir tekdüze işi otomatiğe bağlayabilirsiniz; "Blog yazımı yayınladığımda, bana ait 5 Twitter hesabından yazının bağlantısını içeren bir mesaj at, Facebook'daki 3 sayfama yazıyı ekle, Pocket hesabıma ve Evernote'daki ilgili klasöre yazının bir kopyasını sakla". IFTTT ile ilgili daha önce bir blog yazısı yazmıştım, detaylar için oraya bakabilirsiniz. Yukarıdakine benzeyen ve benzemeyen pekçok rutin işimi IFTTT ile hallediyorum.

Twitter'a özel uygulama
Tweetdeck


Tweetdeck, Twitter hesabınız ile ilgili akışları bir bakışta görebileceğiniz bir web uygulaması. Twitter hesabınızı kolonlara ayırıyor ve istediğiniz gibi düzenleyebildiğiniz her kolona başka bir bilgi ekleyebiliyorsunuz. (Timeline, mesajlar, "mention"lar vb. gibi). Ben Twitter'da çok fazla vakit geçirmediğim için, bu özellikler çok çekici olmasa da, Tweetdeck bir özelliği sayesinde vazgeçilmezlerim arasında. Bu özellik de ileri tarih ve saatlerde Tweet atma özelliği. "Schedule a Tweet" özelliği sayesinde istediğiniz Tweet'in istediğiniz gün ve saatte atılmasını sağlayabiliyorsunuz. Böylece, çok fazla mesaj atacaksanız aralarına belli aralıklar koyabilir ya da mesajınızı daha çok okunacağını düşündüğünüz gün ve saatlerde yayınlayabilirsiniz.

Verimli çalışmamı sağlayan tüm araçlar bunlar değil, ama ben en çok kullandıklarımı buraya toplamaya çalıştım. Bu tür araçları kullanmak her zaman hoşuma gitmiştir. Benim burada bahsetmediğim/bilmediğim ve verimliliği arttıracağını düşündüğünüz başka araçları aşağıda yorumlar kısmında paylaşırsanız mutlu olurum. Hem bana, hem de bu yazıyı okuyan herkese yeni ufuklar açmış olursunuz.
Sık Kullandığım, Verimli Çalışmamı Sağlayan Araçlar Sık Kullandığım, Verimli Çalışmamı Sağlayan Araçlar Reviewed by Fırat Tarman on Nisan 06, 2016 Rating: 5

2 yorum:

  1. Dijital dünya ile iç içe olan herkese fayda sağlayacak araç tavsiyeleri olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.