Web’de İşlemlerinizi Otomatiğe Bağlayın - If This Than That (Bu olursa şunu yap) Servisi

Yeni bulmadığım ama yeni kullanmaya başladığım bir siteden bahsetmek istiyorum. IF THIS THAN THAT. Bu site sayesinde Internet ve mobil cihazlarınızdaki bazı işleri otomatiğe bağlayabilirsiniz.
Sitenin yaptığı şey çok basit. Internet üzerinde kullandığınız bir serviste sizin belirlediğiniz bir aksiyon olduğunda, başka bir serviste bir aksiyon yaratmak. Örneğin, Twitter’da bir şey yazdığınızda otomatik olarak Facebook’ta paylaşmak, Instagram’a bir resim yüklediğinizde yine otomatik olarak Dropbox’a koymak, hava sıcaklığı belli bir değerin üstüne çıktığında ya da altına düştüğünde size SMS atmak, Gmail posta kutunuza gelen mesajlardaki dosyaları otomatik olarak Dropbox’a atmak yapılabilecek yüzlerce aksiyondan sadece birkaçı. Sitenin tek sıkıntısı (şimdilik) Türkçe desteğinin olmaması ama, yapılacak şeyler çok karmaşık olmadığından, kolayca kullanılabilir.

Bunları yapmak oldukça kolay. “Trigger” yani başlatıcı, tetikleyici aksiyonu seçmek, daha sonra buna karşılık gelen aksiyonu belirlemek. Tamamını seçip kayıt ettiğinizde bunlara tarif (recipe) deniliyor. Tarifleri saklayabiliyorsunuz ve ayrıca IFTTT sitesinden hazır tarifler de kullanabiliyorsunuz.

Çoğunu tanıdığımız 76 adet tetikleyici var. Size düşen, bu tetikleyicilerden birini seçerek, bunun olması durumunda yapılacak aksiyona karar vermek. Ve bunu bir tarif olarak kayıt etmek.


En iyisi bir örnek ile anlatmak. Diyelim ki, Twitter’daki hesabımızdan bir tweet atıldığında bunu Facebook’ta yarattığımız bir sayfada paylaşmak istiyoruz. Bunu şöyle gerçekleştirebiliriz;
Önceden e-mail adresimiz ve bir şifre ile IFTTT’e kayıt olduğumuzu varsayıyorum. 


İlk önce “Create a Recipe” düğmesine tıklayarak, ve daha sonra “THIS”in üzerine tıklayarak, tetikleyiciler arasından Twitter’ı seçiyoruz.

Daha sonra Twitter’da yapılacak tetikleyiciyi belirliyoruz. Bir çok seçenek var ama en basitini, yeni bir Tweet (New Tweet) seçelim.

RT ve cevapları da gönderip göndermeyeceğimizi seçelim.

“Create Trigger”, yani tetikleyici yarat düğmesine tıkladığımızda, ilk bölümü bitirmiş oluyoruz. Şimdi “that” kısmını, yani ne yapacağımızı seçiyoruz.

Bir Facebook sayfasını seçelim. Şimdi bize bu sayfada ne yapmak istediğimizi soracak ve birkaç seçenek sunacak. Örneğin burada bir durum mesajı oluşturabilir, Tweet’e bir link ekleyebilir, ya da verdiğimiz bir linkten bir resmi yükleyebiliriz.

Diyelim ki yine en basit aksiyonu seçerek, attığımız Tweet’e bir link vermeye karar verdik. (Create a link post). İlgili butona bastıktan sonra, artık aksiyonu yaratmamızı isteyecektir.

Aksiyonumuzu burada grafik ile de görebiliyoruz. Burada Teknomani’nin İngilizce Twitter hesabında herhangi bir tweet atıldığında, ilgili Facebook sayfasına bu Tweet’in bir linki otomatik olarak atılacak.

“My Recipes” kısmından tüm kayıt ettiğiniz tarifleri görebilirsiniz. Yandaki düğmeler ile tarifi açıp kapatabilir, test edebilir ya da başkaları ile paylaşabilirsiniz. Kayıt edilmiş tüm tarifler her 15 dakikada bir kontrol edilmektedir. Bu kontrolde yeni bir paylaşımınız olduğu bir durumda aksiyon uygulanmaktadır.

Bu basit tarife benzer şekilde 76 adet tetikleyiciden birini seçerek ve biraz deneme yanılma ile kendi tariflerinizi oluşturabilir ve internet üzerinden işlemlerinizi otomatiğe bağlayabilirsiniz. Sorunuz olursa yorumlar kısmına yazabilir ya da techno.65 (at) hotmail.com adresine e-mail atabilirsiniz.
Web’de İşlemlerinizi Otomatiğe Bağlayın - If This Than That (Bu olursa şunu yap) Servisi Web’de İşlemlerinizi Otomatiğe Bağlayın - If This Than That (Bu olursa şunu yap) Servisi Reviewed by Fırat Tarman on Aralık 17, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.