Düz Dünya'ya İnananların Cevaplaması Gereken Sorular

İtiraf etmem gerekirse, bu konu üzerinde yazmak istediğim bir konu değil. Bilimsel bir gerçeği tekrar tartışmaya açmanın kime ne kazandıracağı şüpheli. Öte yandan, internetin karanlık yüzü, bu ve buna benzer garip teorilerde ortaya çıkıyor. Bilgi kirliliği had safhada. Google üzerinden yapacağınız "düz Dünya" aramasında gerçekleri anlatanların sayısından çok daha fazla "Düz Dünya Teorisi" anlatan mevcut. YouTube üzerinde konuyla ilgili onlarca belki yüzlerce "bilimsel" açıklamalı video var.

Ciddiye alınmaması gereken bu iddialara cevap verilmedikçe, bilim okuryazarlığı düşük bir kesim bu iddialara gittikçe daha fazla inanmaya meyilli oluyor. Etkileyici ama yanıltıcı videolar, fizik yasalarından habersiz açıklamalar taraftar toplamaya devam ediyor. Videoların altındaki yorumlar bilimsel düzeyimiz hakkında üzücü ipuçları veriyor.

Bu yazıda, düz Dünya teorisini destekleyen kişiler tarafından cevaplanması gereken bazı soruları listelemeye çalışacağım. Aslında Dünya'nın şeklini gösteren çok fazla kanıt, fotoğraf, bilimsel çalışma vb. mevcut. Sorulacak soru sayısı da elbette çok daha fazla. Ben tümünü değil, bazı çarpıcı olanlarını sordum, "ufuktaki geminin direği" vb. gibi basit sorulara girmedim dahi. Düz Dünya teorisine inananların bu soruları çok iyi incelemelerini ve doğruları görmelerini umarım.

Sorularımızı sormaya başlayalım;

NASA, ESA, Rusya, Çin ve uzaya araç gönderen herkes komplo teorisyeni mi? Öyle olsa bile niye?
Bence ilk sorulması gereken sorular bunlar. NASA, ESA ve diğer kurumlarda onbinlerce bilim insanı çalışıyor. Diyelim ki Dünya gerçekten düz. Bu insanların böyle bir gerçeği saklamaktaki çıkarları ne olabilir? Haydi bir şekilde saklamaya karar verildiğini farzedelim; bu kadar kalabalık bir insan grubundan yoğun bir bilgi kaçağı olmaması mümkün mü? Nasıl oluyor da bu insanlardan ortalığı sarsacak bir açıklama bir türlü gelmiyor?

Yerçekimi nedir? Neden Dünya'nın her yerinde sabittir?
Düz Dünya teorisinin açıklamakta en çok zorlanacağı konu bu. Zaten bu yüzden, olay "yerçekimi yoktur, havadan daha yoğun maddeler aşağı düşer" şeklinde anlamsız açıklamalar ile geçiştirilmeye çalışılıyor. Havası boşaltılmış bir ortamda da cisimler yere düşüyorlar. Dünya'nın her yerinde yerçekiminin aynı olması da Düz Dünya teorisinin açmazlarından birisi. Nereye giderseniz gidin, Dünya'nın merkezine doğru bir kuvvet cisimleri çekiyor. Düz Dünya teorisinde bunun açıklaması yok. Yapılan açıklamalar da bilimsel veriler ile uyuşmuyor.

Güneş'in Dünya'ya verdiği enerji nasıl açıklanabilir?
Düz Dünya teorilerine göre, Güneş ve Ay çapları sadece 30 mil (48 km) olan diskler ve projektör gibi Dünya'yı aydınlatıyorlar. Bu açıklama gece-gündüz, saat dilimleri, mevsimler gibi olayları açıklamada yetersiz kalıyor. Yine de bunları da açıkladığını farz edelim. Dünya'nın tek bir enerji kaynağı var, o da Güneş. Ortalama sıcaklığın belli bir seviyede olması, Dünya üzerindeki tüm yaşam ve kullandığımız fosil yakıtların tamamının sebebi Güneş enerjisi.

Güneş her saniyede 3.86 x 10²⁶ watt enerji üretiyor. Yani 386'nın arkasına 24 sıfır eklerseniz görebileceğiniz inanılmaz bir rakam!

Bu enerjinin çoğu uzaya yayılırken, bir kısmı da Dünya'ya çarpıyor elbette. Dünya'ya çarpan enerji miktarı 1.74 x 10¹⁷ watt civarında. (174,000,000,000,000,000 watt).

Bulutlar olmazsa, Dünya'nın her metrekaresi yaklaşık 1 kilowatt enerji alıyor. Yani güneşli bir günde evinizin üzerine düşen enerji miktarı, örneğin günlük elektrik tüketiminizden defalarca fazla.

Böylesine fazla bir enerjiyi 48 km çapındaki bir diskin üretebilmesi mümkün mü? Üretebilse bile, Dünya'ya bu kadar yakın böylesi bir enerji kaynağının aşağıdaki her şeyi kavurması gerekmez mi? Bu disk sadece aydınlatıyor ama enerji vermiyorsa, Dünya'yı ayakta tutan bu kadar enerji nereden geliyor? Bu kadar enerjiyi ortaya çıkarabilen Güneş'in enerji kaynağı ne?

Günlerin uzayıp kısalması nasıl olabiliyor? Mevsimler nasıl oluşuyor?
Günlerin uzayıp kısalmasının ve mevsimlerin ana sebebi, Dünya'nın eksenindeki eğiklik. Düz Dünya modellerinin buna doyurucu bir açıklaması mevcut değil. Daha doğrusu bazı açıklamaları var ama bunlar birbiri ile tutarlı değil. Gece-gündüzü açıklasalar mevsimler ortada kalıyor, mevsimleri açıklasalar gece gündüz ile tutarlı olmuyor. Zaten düz dünyanın en büyük sorunu bu. Her soruya ayrı ayrı açıklamalar yapmaya çalışıyorlar ama çözümler birbiri ile tutarsız. Elimizdeki "küreselci" teori ise tek teori ile tüm bu olaylara bir açıklama getirebiliyor.

Diğer gök cisimleri neden küre şeklinde?
Başımızı kaldırıp baktığımızda ilk gördüğümüz Güneş ve Ay. Her ikisi de küre şeklinde. Nispeten basit bir teleskop ile bile Jüpiter'i, Jüpiter'in aylarını, Mars'ı ve Venüs'ü, şekillerini fark edecek kadar büyütülmüş olarak görebilirsiniz. Belli bir kütlenin üzerindeki tüm gök cisimlerinin şekli küreye dönüşürken, Dünya'nın düz olduğunu düşünmemize ne sebep olabilir?

Dünya'nın diğer ucunda gece iken burada nasıl gündüz olabiliyor? Saat dilimleri nasıl açıklanabilir?
Düz Dünya'yı savunanların Güneş ve Ay'ın birbirini takip ederek daireler çizdiğini iddia ettiği sistemin birçok açığı var. Neden Güneş ve Ay projektör gibi tek yöne ışık verebiliyor? Gündüzleri Ay'ı gördüğümüz zamanlar oluyor. Peki madem Ay ve Güneş Dünya'ya bu kadar yakın, neden bazı geceler Güneş'i ucundan da olsa göremiyoruz?

Kuzey yarımkürede görünen gökyüzü ve gök cisimleri, güney yarımkürede neden görülemiyor?
Kuzey yarımkürede gördüğünüz gökyüzü ile güney yarımkürede görülen yıldızlar tamamen birbirinden farklı. Oysa düz bir dünyada tepemizde tamamen aynı gökyüzünü görüyor olmamız lazım.

Bu Polaris, yani Kutup Yıldızı. Neredeyse Dünyanın dönme eksenine denk geldiği için, tüm kuzey yarımkürede kuzeyde imiş gibi görünüyor. Kuzey kutup noktasına giderseniz, bu yıldızı tam tepenizde görürsünüz.

Polaris, Ekvator'un altındaki enlemlerde, yani güney yarımkürede gözlenemiyor. Dünya düz olsaydı, güney yarımküredekilerin de Polaris'i görüyor olmaları gerekmez miydi?

Meteor yağmurlarını nasıl açıklayabilirsiniz? Peki tamamen tahmin edilebilir olmaları?
Dünya Güneş etrafındaki turunu atarken her sene belirli zamanlarda belirli astroid kuşaklarından geçiyor. Bu sırada özellikle geceleri çok sayıda meteor izleyebiliyoruz.

Bu meteor yağmurları nasıl oluyor da her sene belirli zamanlarda meydana geliyor ve nasıl oluyor da biz bu meteor yağmurlarının zamanını kesin bir doğruluk ile tahmin edebiliyoruz? Düz Dünya modelinde meteor yağmurları nasıl tahmin edilebilir? Buna bir açıklama getirebilir misiniz?

Haberleşme, GPS, sivil ve askeri uydular gerçek değil mi? Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)?
Elbette bunların gerçek olmadığına dair iddiaları çok ciddiye alamıyoruz. Gökyüzünde neredeyse her ülkenin bir uydusu var. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) birçok ülkenin katkısı ile görevini sürdürüyor.

Hem uydu iletişimi ile başarılan onca şeyi, hem de ISS'de yapılanları bir komplonun parçası gibi göstermek, gerçek olmadıklarını iddia etmek, öncelikle bu projelerde çalışan binlerce, belki de onbinlerce bilim insanına saygısızlık. Daha önce de belirttiğim gibi, ortada gizlenen bir sır varsa, bu kadar insanın olduğu yerde sızmaması mümkün değil. Neden bu itirafları biryerlerde duyamıyoruz?

ISS ve uydular yeryüzünden teleskop ile görülebiliyor. Hatta bazıları çıplak göz ile dahi seçilebiliyor. Kendinize bir iyilik yapıp küçük de olsa bir teleskop alın ve kendi gözlerinizle görün. Uydu alıcısı ile bütün gün televizyon izliyorsunuz, o nasıl oluyor peki?

Yerkabuğu neden hareketli, neden depremler oluyor, neden volkanlar var?
Bu da Düz Dünya açısından açıklanması sıkıntılı bir konu. Dünya'nın yerkabuğu hareket halinde, kıtalar çok yavaş da olsa yer değiştiriyor. 

Deprem hayatımızın bir parçası, Dünya'nın her noktasında sayısız deprem oluşuyor. Yanardağlardan çıkan lavlara da sahte diyemezsiniz herhalde?

Sıcak bir çekirdeği ve onun dışında kayalardan bir kabuğu olan Dünya modeli ile yukarıdaki tüm doğal olaylar mantıklı bir şekilde açıklanabildiği halde, Düz Dünya görüşünün bu olaylar ile ilgili bir açıklaması yok, yapılan açıklamalar ise bilim ile uyuşmuyor.

Depremlerin cihazlar tarafından saptanması ve kaydedilmesini de unutmamak lazım. Örneğin ülkemizde meydana gelen bir deprem Amerika'daki USGS tarafından nasıl kaydedilebiliyor? Bir deprem olduğunda yüzeyden ilerleyen deprem dalgaları olduğu gibi, Dünya'nın iç katmanlarını kateden dalgalar da var (P ve S dalgaları). Uzaktaki bir deprem hem yüzey dalgalarının, hem de iç katmanlardan gelen dalgaların ölçülmesi ve karşılaştırılması ile ölçülebiliyor. Bu ölçümlerin teorisi küre bir Dünya üzerinde kurulmuş durumda ve Düz Dünya'da bir açıklamaları yok.

Güneş ve Ay tutulmalarını nasıl açıklayacaksınız? Bunların zamanını dakikası dakikasına tahmin etmemizi?
Güneş ve Ay tutulmalarının düz Dünya teorisinde bir açıklaması yok. Gündüz vakti Ay'ın gökyüzünde görünmesinin de. Güneş tutulmasına birtakım açıklamalar getirilmeye çalışılıyor. Ancak Ay tutulması için düz dünyacıların söyleyecek bir sözleri yok. Güneş ile Ay arasına Dünya'nın girmesi ile oluşan Ay tutulmasını tutarlı bir şekilde açıklayabilen düz dünyacı yok.

Diyelim ki bunlara bir açıklama getirmeyi başardınız. Sadece düz Dünya teorisini kullanarak örneğin günümüzden on sene sonra olacak bir Güneş ya da Ay tutulmasını dakikası dakikasına tahmin edin de görelim. Şu an elimizdeki "küreselci" bilgilerle saniyesine kadar bu olayları hesaplayabiliriz, siz de hesaplarınızı ortaya koyarsanız bilgilenmiş oluruz.

Bu uçuşlar için bir açıklamanız var mı?
Düz dünya modeline bakarsanız, Avustralya'nın Sidney şehri ile Güney Afrika'nın Johannesburg şehri arasındaki mesafe, küresel dünya modelinde olduğundan çok farklıdır. Havayollarının Sidney-Johannesburg direkt uçuşları var, web sitelerine bakabilirsiniz (Quantas, Qatar Airways gibi). Düz Dünya haritasına göre bu uçuş 16,500 mil olmalı. Ancak havayollarına göre bu uçuş sadece 6,800 mil ve yaklaşık 14 saat sürüyor. Neden acaba? Bu rotada Boeing 747 ya da Boeing 777 genellikle uçan uçaklar. Boeing'in web sitesine göre 747-400'ün maksimum menzili 8300 mil civarında. 777-200 ER (genişletilmiş menzil) bir uçağın menzili ise 9,500 mil. Ancak iki uçak da 16,500 mil uçacak kadar menzile sahip değil. Bu uçaklar 16,500 mil uçamıyorlar, biz de bu uçakların yakıtlarının bittiğine ve düzenli olarak okyanusa düştüğüne dair haberleri görmediğimize göre,  16,500 mil mesafe doğru değil! Bunu nasıl açıklarsınız?

 

Yukarıdaki bu sorular, aklıma gelen yüzlerce sorudan sadece birkaç tanesi. Bilimsel gerçeklerin ışığında baktığınızda bu sorular kolayca cevaplanabiliyor. Eğer tutarlı bir düz Dünya teorisi mevcut olsaydı, o teorinin de bu soruları kolayca cevaplayabilmesi gerekirdi. Ancak nedense bu sorulara tutarlı cevaplar alamıyoruz. Prestijli herhangi bir bilimsel yayında düz Dünya'yı destekleyen tek bir makale yok. Yani özetle, düz Dünya söylemlerini ciddiye alabilmemiz için bilimsel yöntemlerle bir teori ortaya koyulması ve bunun yeterli kanıt ile desteklenmesi lazım. Aksi durumda bizler "küresel komplo"ya inanmaya ve güvenmeye devam edeceğiz gibi duruyor.

Düz Dünya'ya İnananların Cevaplaması Gereken Sorular Düz Dünya'ya İnananların Cevaplaması Gereken Sorular Reviewed by Fırat Tarman on Haziran 14, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.