Dizüstü bilgisayarınızın pilini değiştirme zamanı geldi mi?


Laptop'unuzu ilk aldığınız zamanları hatırlıyor musunuz?

Adaptöre bağlamadan saatlerce pil ile kullandığınız olmuştur. Kullanıma bağlı olsa da, genellikle ikinci yılda problemler başlıyor.

Benim de iki yıllık dizüstü bilgisayarım pil yeni iken neredeyse dört saat dayanmakta iken, ikinci yılın sonunda bu süreden epey kaybetti. Tam dolu pil neredeyse iki saat dahi dayanmıyor. Bunun hızlı bir şekilde kötüleşeceği de kesin gibi.

Peki ama pili ne zaman değiştireceğimize nasıl karar vereceğiz? Tabii ki pil tamamen ölmüşse artık değiştirme vakti gelmiştir ama, henüz işe yarayacak bir pili de değiştirmek israf olabilir.

İşimizi kolaylaştıracak bir özellik Windows'un içinde mevcut. Bunu çalıştırabilmek için command penceresine girmek lazım. Bunun en kolay yolu da, Windows'da arama penceresine cmd yazarak aratmak.

Cmd penceresi çalıştırıldıktan sonra şunu yazın;

powercfg /batteryreport

ve enter'a basın (bölü işaretinden önceki boşluğu bırakmayı unutmayın). Kısa bir çalışmadan sonra, Windows raporu nereye kaydettiğini size belirtecek. Genelde Kullanıcılar\Kullanıcı_Adı altına dosyayı battery-report.html adı ile kaydediyor.


Raporu açtığınızda oldukça kapsamlı bir kullanım istatistiği bulacaksınız (ve Windows'un sizi nasıl her açıdan izlediğini görünce şaşıracaksınız).

Raporun en önemli kısmı, pilin kapasitesini gösteren aşağıdaki bölüm;


Buradan görebileceğiniz gibi, benim kullandığım dizüstü bilgisayarın pilinin teorik kapasitesi 44,208 mWh (raporun içine bakınca, henüz yeniyken bu değere gerçekten de ulaşabildiğini gördüm). Ancak pilim şu anda bu kapasitenin 1/4'ünü kaybederek 33,537 değerine gerilemiş durumda. Bugüne kadar da pili 432 kez boşaltıp tekrar doldurmuşum. Şu anda bilgisayarımı almamdan itibaren 2 yıl ve 1 ay geçmiş durumda. Yani bu 432 sayısı makul. Hemen hergün bilgisayarımı kullanıyorum ve genellikle tam doluyken pili bitene kadar kullanıp daha sonra şarja bağlıyorum.

Görüldüğü gibi, bu rakamlara göz atarak dizüstü bilgisayarınızın piline ömür biçmek mümkün. Bu iki rakamın arası çok açıldığında, örneğin kullanılabilir kapasite tam kapasitenin yarısına düştüğünde dizüstünüz için pil aramaya başlamalısınız. Zaten raporun içinde tam doldurulduğunda pilin kaç saat dayanabileceği tahmini de yer alıyor. Bu tahmini süre 1 saatin altında dakikalara düştüğünde pilinizin ömrü tamamlanmış demektir.

Eğer elinizden geliyorsa, aşağıdaki videoda örneğini gördüğünüz işe de girişebilir ve pilleri yenileri ile değiştirebilirsiniz tabii ki (benim bir süre sonra yapacağım işlem). Ancak yeterli tecrübeniz ve bilginiz yoksa lütfen bu işe kalkışmayın, ya da işi bilen birinden yardım alın.


Dizüstü bilgisayarınızın pilini değiştirme zamanı geldi mi? Dizüstü bilgisayarınızın pilini değiştirme zamanı geldi mi? Reviewed by Fırat Tarman on Şubat 03, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.