Kitap : Gelecek 50 Yıl

İlgi alanlarım üzerine okuduğum kitaplar ile ilgili yorumlarımı yazmaya bu yazı ile başlıyorum.

"Gelecek 50 Yıl", 2002 yılında yayınlanan ve dilimize çevirisi 2007 yılında NTV Yayınları tarafından kazandırılan bir eser. Yazarı değil ama bir editörü var, çünkü 25 saygın bilim adamı tarafından yazılan makalelerden oluşan bir kitap bu.

Kitabın konusu, yaşadığımız yüzyılın ilk yarısında, yani 2050 yılına kadar çeşitli bilim disiplinlerinde gerçekleşmesi beklenen gelişmeler. Editör John Brockman, 25 bilim adamına kendi branşlarında hangi gelişmelerin ve yeniliklerin olabileceği sorusunu sormuş ve her bilim adamı kendi tarzı ile bu soruya bir cevap yazmış. Bilim adamlarının hemen hemen tamamı Amerika ve İngiltere'nin saygın üniversitelerine mensup.

Birinci Bölüm geleceği “teori açısından” değerlendiriyor. Konular şunlar: Kozmolojideki ilerlemeler, matematikte “sanal gerçekdışılık sistemlerinin kullanım alanı, karmaşıklık teorisinde yeni yönelişler, “canlı” olmanın ne anlama geldiğine, nasıl öğrendiğimize, nasıl düşündüğümüze, bilincimizin doğasına ve nasıl duyumsadığımıza, bu evrende benzersiz bir zeka formu olarak biricik olup olmadığımıza dair fikir yürütmeler.

İkinci Bölüm geleceği “pratik açısından” değerlendiriyor. DNA dizilişinin geleceği ve kendimiz hakkında bize neler öğreteceği, Mars araştırmaları ve Yer dışı hayat arayışı, madde üzerindeki egemenliğimiz, yaptığımız makinelerle ve özellikle bilgisayarlarla sıkı etkileşimimiz, siberuzayın, nörolojinin ve çocuklarımızı yetiştirme tarzının gelecekteki ana hatları, bedensel ve zihinsel esenliğimizi sürdürme olasılığımız gibi konuları kapsıyor.

Daha çok kolay okunan popüler bilim makalelerine ilgi duyuyorsanız, bu kitabı pek tavsiye etmem. Bazı bölümleri anlayabilmek için ciddi bir bilgi birikimi gerekiyor. Editör John Brockman girişte "herkesin anlayacağı" bilim dilinden bahsediyor ama bazı sayfaları tekrar tekrar okumak gerekebiliyor. Gürültülü ortamda (seyahat vs) ya da plaj vb. yerlerde pek okunabilecek kitap değil. Yine de bu 25 bilim adamının neden seçildiğini belli eden müthiş öngörüler için konsantrasyonunuzu sağlayın ve okuyun derim...


Kitap : Gelecek 50 Yıl Kitap : Gelecek 50 Yıl Reviewed by Fırat Tarman on Temmuz 23, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.