Lastikler ile ilgili bilmeniz gereken önemli detaylar


Karayollarında araç kullanıyorsanız, güvenliğiniz için en önemli faktörlerden birinin lastikler olduğunu çok iyi bilirsiniz. Binek arabalar, dört tane minik yüzey ile yere basıyorlar. Yer ile bütün temasınız sadece o dört yüzey. Daha fazla tekerleği olan büyük araçlar da aslında cüsselerine göre çok küçük alanlara basıyorlar.

Bu yazıda, güvenliğimiz için bu kadar önemli olan lastikler konusunda dikkat etmemiz gereken noktaları listelemeye çalışacağım.

Lastik güvenliği çalışmaları, uygun lastik seçimi, basınç, lastik ve araç yük limitlerini gözetmek ve ayrıca lastikleri kesikler, aşınma ve diğer düzensizlikler için kontrol etmenin önemini göstermektedir. Bu noktalara dikkat edildiğinde patlama, yarılma ve diğer sorunlar minimuma indirilebilir.

Böylece;

- Araç kullanımını iyileştirebilir,

- Sizi ve başkalarını önlenebilir kazalara karşı koruyabilir,

- Yakıt ekonomisini iyileştirebilir,

- Lastiklerinizin ömrünü arttırabilirsiniz.

DİKKAT EDİLMESİ VE BİLİNMESİ GEREKENLER

Lastikle ilgili kontrol edilmesi ve bilinmesi gereken en önemli noktaları şöyle sıralayabiliriz:

- Isı dayanıklılığı

- Çekiş gücü

- Aşınma hızı

- Maksimum yük taşıma kapasitesi

- Hız bilgisi

- Lastik son kullanım tarihi

Isı Dayanıklılığı
Lastiklerin ısı dayanıklılığı, en yüksekten en düşüğe olmak üzere A,B ve C harfleri ile gösterilir.

A : Sıcak iklimler
B : Ilıman iklimler
C : Soğuk iklimler



Tutunma gücü (Traction)
Bu harf lastiğin ıslak zeminde durma kabiliyetini belirler. Daha yüksek tutunma değerine sahip bir lastik, ıslak zeminde daha kısa mesafede durma kabiliyetine sahiptir. Tutunma gücü (traction) yüksekten düşüğe doğru "AA", "A", "B" ve "C" harfleri ile belirtilir.


Aşınma hızı (Treadwear)
Bu rakam, lastiğin hangi hızda aşınacağını belirtir. Rakam büyüdükçe, lastiğin aşınma süresi uzar. Örneğin aşınma hızı 400 olan bir lastik, aşınma hızı 200 olan bir lastiğe göre iki kat uzun süre kullanılabilir.


Maksimum yük taşıma kapasitesi ve hız bilgisi
Lastiğin maksimum yük taşıma kapasitesi ve hız bilgileri, iki basamaklı bir sayı ve bir harf ile gösterilir. (Örnek 95H)

Rakamların anlamı şu şekildedir;

Harflerin anlamı da şöyle:


Yukarıdaki 95H örneğine tablolardan baktığımızda, lastik başına 690 kg. yük taşıma kapasitesi ve maksimum 210 km/h hız bilgilerine ulaşabiliyoruz.

Lastik son kullanım tarihi
Taşıt lastikleri, üretim tarihinden itibaren 4 yıllık bir ömüre sahiptir. Kullanım süresi dolduğunda, patlama ve benzer sorun riski yükselir.

Lastik üzerinde şuna benzer bir rakamı araştırın : (*2619*). Bu seri numarasının başında ve sonunda birer yıldız vardır.

İlk iki rakam, yani 26, yılın hangi haftasında üretildiğini belirtir. Son iki rakam ise üretim yılını temsil eder. Bu nedenle, *2619*, söz konusu lastiğin 2019 yılının 26. haftasında üretildiğini gösterir.

Son kullanma tarihi geçmiş lastikleri asla kullanmayın. Patlama olasılığı yüksektir (özellikle sıcak havalarda) çünkü kauçuk sertleşmiş ve çatlamış olabilir.

Kullanım için bazı öneriler
Lastiklerin aracınızın el kitabında öngörülen basınç ile şişirilmesi çok önemli.

Lastik basıncı ile ilgili olarak gözlerinize değil, iyi bir basınç ölçer cihaza güvenin.

Alttaki görsel ile ne demek istediğimi anlatmaya çalışayım.


Görüldüğü gibi 30 psi basınç ile şişirilmiş lastik ile 20 psi basınç ile şişirilmiş lastik arasındaki farkı görmek biraz zor. Lastiğin normalden az basınç ile şişirilmesi ısınma, aşınma ve artan yakıt tüketimi demek.

Mutlaka lastik havalarınızı kontrol altında tutun. Bu kontrol, özellikle ekstra yük taşıyorsanız hayati öneme sahip olabilir. Düşük hava basıncının ısınmaya yol açtığını söylemiştim. Sıcak havalarda ve aşırı yükleme durumunda bu ısınma lastiğin aniden patlamasına bile yol açabilir ve sizi kaza tehlikesiyle yüzyüze getirebilir.

8-10 bin kilometrede bir lastiklerin yerlerini aşağıdaki şekilde değiştirmek ömürlerini uzatacaktır;



Lastiklerinizin aşınmasını mutlaka kontrol edin ya da ettirin. Dişlerin 2 milimetrenin altına inmesi de lastiğin değişmesi gerektiğinin bir işaretidir. Aşağıdaki şekiller aklınızda olsun;



SON SÖZ

- Lastiğinizin havalarının doğru olduğuna emin olun.

- 8 ila 10 bin kilometre aralar ile yerlerini değiştirin.

- Belli aralıklarla göz kontrolü yaparak aşınma durumunu inceleyin.

Güvenli sürüşler...





Lastikler ile ilgili bilmeniz gereken önemli detaylar Lastikler ile ilgili bilmeniz gereken önemli detaylar Reviewed by Fırat Tarman on Ekim 03, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.