Sökme & Tamir : Grundig RR 260 Stereo Radyo-Teyp


Eski cihazları söküp tamir etmeyi seviyorum. Bu cihazı bir ikinci el sitesinden çok çok ucuza buldum. Satıcı açıklamasında cihazın hiç kullanılmadığını, 30 senedir (1989-2019) bir yerlerde saklandığını belirtiyordu.

Cihaz gelene kadar pek ihtimal vermesem de, cihaz bana ulaşınca söylenenlerin doğru olduğunu anladım. Cihaz neredeyse yeni denilebilecek durumdaydı. Ancak çalışmadığı belirtilmişti. Fişe takıp denediğimde bunun tam da doğru olmadığını gördüm. Ani patlamalar şeklinde gürültü ve ara sıra derinden radyo sesi geliyordu, teyp ise hiç dönmüyordu. FM modunda arama yaptırdığımda ses olmamasına rağmen "FM Stereo" lambasının yanıp sönmesi radyo katının çalıştığını ve amplifikatör kısmında bir arıza olduğunu düşündürdü.


Eskiden bu cihazların dökümantasyonuna ulaşmak oldukça zahmetliydi. Artık elimizin altında internet ve nimetleri olduğu için hemen hemen tüm cihazların servis kitapçıklarına ve (yukarıdaki gibi) şemalarına rahatça ulaşılabiliyor.

Cihazı açtığımda oldukça basit bir iç yapı ile karşılaştım (bunun ve diğer fotoğrafların üzerine tıklarsanız büyütülmüş hallerini görebilirsiniz). Sağ tarafta radyo alıcısı ile teyp kuvvetlendirici kısmı, ortada teyp mekaniği, solda ise besleme devresi ve ses kuvvetlendirici devresi yer alıyor.

Eski cihazlarda ilk şüphelenilmesi gereken elektrolitik kondansatörlerdir. Genelde bu tür tamir işleri ile uğraşanlar, fazla düşünmeden, sağlam ya da bozuk olup olmadığını kontrol etmeden tüm kondansatörleri değiştirirler. Ben bu tür tamir işlemlerini pek sevmiyorum. Tüm şüpheli parçaları değiştirince olayın özünü anlamak zor. Arızanın sebebini araştırarak bulmak daha çok hoşuma gidiyor. Kondansatörleri değiştirmeye kalkmamam da iyi oldu, çünkü arıza onlarda değilmiş.

Radyo FM modunda çalışırken stereo LED'inin yanıp sönmesi, radyonun çalıştığını gösteriyordu. Ben de ses kuvvetlendirici entegrenin girişinden başlayarak geriye doğru gitmeye karar verdim. Sinyal jeneratörü ses entegresinin girişine dokunduğunda hoparlörlerden yükseltilmiş ses geldi. Entegrenin gerilim ölçümleri de normal görünüyordu. Buradan bir önceki kata gitmeye karar verdim ama pek de geri gidemedim. Entegrenin girişindeki ses kontrol potansiyometresinin çıkışına sinyal verince hoparlörlerde gürültü kopuyor ama potansiyometrenin giriş ucuna verilen sinyal ses çıkışına ulaşmıyordu.

Böylece umduğumdan çok daha kolay bir şekilde arızanın kaynağına ulaştım. Potansiyometreyi söküp ölçtüğümde bacakları arasında olması gereken 50 kiloohm direnç değeri yerine açık devre göründü. Tabii ki potansiyometrenin içi açılıp incelenmeliydi :)

İncelemede çıkan sonuç, yukarıda görülen çatlak. 30 yılın etkisi ile mi, yoksa ses düğmesini birinin zorlaması sebebiyle mi bilinmez, potansiyometre çatlayarak açık devre olmuş. Bunu tamir etmenin bir yolu yok. Elimde ya da piyasada da buna benzer bir potansiyometre olmadığından, aynı değerde bir potansiyometreyi eskisinin şasesinin üzerine lehimleyerek monte ettim ve uçlarını da kablolar ile devreye bağladım.

Biraz havada bir çözüm oldu ama sıkıntısız çalıştı. Radyonun (ve muhtemelen teybin) sesi tekrar çıkmaya başladı. Gayet de iyi bir alıcıymış, ses kalitesi de güzel.

Teyp için muhtemelen dedim, çünkü henüz teyp kısmı çalışmamıştı.

Yukarıda görülen iki lastik yıllara teslim olduğundan yenileri ile değiştirilince teyp kısmı da sorunsuz çalışmaya başladı.

Henüz cihazı kapatmadan üzerinde bir kaset ile test ederek teybin çalışmasını da kontrol ettim. Tüm fonksiyonları normal çalışıyordu.



Son olarak da çok zayıf yanan stereo LED'ini az akım çeken yeni nesil bir LED ile değiştirdim. Elimde başka cihazlardan sökülmüş benzer dikdörtgen LED'ler vardı ama onlar da zayıf yanıyor ve dışarıdan zor görülüyordu. O yüzden 3 mm'lik parlak LED'i yuvarlak olmasına rağmen tercih ettim.

Çalışır halde bir eski cihaz daha koleksiyona eklendi. Sıra bir sonrakinde :)
Sökme & Tamir : Grundig RR 260 Stereo Radyo-Teyp Sökme & Tamir : Grundig RR 260 Stereo Radyo-Teyp Reviewed by Fırat Tarman on Ekim 08, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.