Kitap : Fincandaki Fırtına


Fizik, kolay anlaşılabilir bir bilim dalı değil. Kitabın amacı, gündelik hayatımızdan örnekler vererek fiziği anlaşılır hale getirmek olarak belirtilmiş.

Tanıtım metni de bunu destekliyor zaten; "Fincandaki Fırtına gündelik hayatlarımızda karşımıza çıkan ufak tefek şeyleri, içinde yaşadığımız büyük dünyayla ilişkilendiriyor. Ünlü fizikçi ve belgesel yapımcısı Helen Czerski, patlamış mısırlar, kahve lekeleri ya da buzdolabı mıknatısları ile enerji krizi, iklim değişimi ve ileri tıp arasındaki ilişkiyi ortaya sererek sıradan eşyalara ve olaylara bakış açımızı değiştiriyor. Gaz yasalarını mısır patlatarak, yerçekimini gazoz şişesine kuş üzümü atarak, zamanı ise ketçabın şişeden akmasının neden bu kadar zaman aldığına kafa yorarak anlatıyor.

Hayatın gündelik sihirlerini bir de fizikçiden dinleyin; bundan böyle ekmek kızartıcınıza asla aynı şekilde bakmayacaksınız."

Bu tanıtım ile oldukça büyük beklentiler ile satın aldığım kitabı büyük bir hevesle okumaya başlamama rağmen, ilerledikçe hızım ve hevesim azaldı. Belki de başta beklentilerimi yüksek tuttuğumdan dolayı, kitabı bitirdiğimde bir miktar hayal kırıklığı içerisindeydim.

Aslında gündelik hayatta belki de hiç dikkat etmediğiniz bazı şeylerin fizik ile açıklamasını okumak ilginç. Örneğin, sallayıp sallayıp bir türlü dökemediğiniz ketçapın bir anda üstünüzü batıracak şekilde fışkırmasının fiziksel açıklaması şaşırtıcı. Aynı fiziksel açıklama bazı depremlerin neden çok daha fazla yıkıcı olduğunu da açıklıyor!

Yukarıdaki örnekler gibi ilginç örnekler fiziği anlaşılır ve ilginç hale getirir elbette. Ancak ben kitabı okumaya devam ettikçe, yazarın sanki "kitap biraz daha fazla sayfalı olsun" şeklinde bir düşünce tarzı ile yazdığını düşünmeye başladım. Gereksiz uzatılmış cümleler ve tekrarlar ile kitap okudukça sıkıcı hale gelmeye başladı.

Belki de ben anlatılan konulara hakim olduğum için çabukça sıkıldım, bilemiyorum. Gündelik hayatımızdan ilginç örneklerin çok daha karmaşık fizik olaylarını açıklamak için kullanılması kimi bilimsever okuyucuya ilginç gelecektir kuşkusuz.

İyi bir amaç ile yazılmış ama benzerlerinden daha iyi ol(a)mayan bir kitap sonuçta. Çok fazla haksızlık etmemek için 5 üzerinden 3 yıldız vererek değerlendirmeyi tamamlayalım...
Kitap : Fincandaki Fırtına Kitap : Fincandaki Fırtına Reviewed by Fırat Tarman on Haziran 01, 2018 Rating: 5

1 yorum:

  1. Acaba kitabın özeti varmı gerçekten varsa çok iyi olur.

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.