Kitap okumayı seviyorsanız, bu siteyi atlamayın : Goodreads


Kitap okumayı seviyorsanız, ülkemizde küçük bir şanslı gruba dahilsiniz demektir. Sürekli okuma alışkanlığım var. Kitaplar konusunda tutucu da değilim. Mutlaka basılı kitap olması benim için çok önemli değil, e-kitaplar ile de mutlu olabiliyorum. Hatta son zamanlarda sahip olduğum e-kitapların sayısı evdeki basılı kitap sayısını geçti (kayıtlarıma göre 400'ün üzerinde basılı kitabım ve bunlar için büyük kütüphanelerim var).

Kitaplarımın kaydını tutmak, hangi kitabı ne zaman okuduğumu, satın aldığım ama henüz okumadığım kitapları ve benzer bilgileri tutmayı çok istiyordum. Daha önce bu sitede tanıttığım bir Android uygulaması ile işe başladım ama, kısa süre sonra o program yetersiz kaldı. İstediklerimi yapabilecek kadar esnek değildi.

İster telefondan, ister bilgisayardan ulaşabileceğim, bulut tabanlı bir uygulama ararken Goodreads sitesine denk geldim. Sitenin Android ve iOS uygulamalarının olması büyük bir artı iken, diğer yapabildiklerini görünce kullanmaya karar verdim.

Goodreads'i bir başka siteye benzetmem gerekliyse bence IMDB'ye benziyor. Dünyada çekilmiş neredeyse tüm filmlerden oluşan IMDB'nin kitaplar için yazılmış sürümü sanki. Kitap okuyanların sosyal ağı. 80 milyonun üzerinde kitap içeren bir veritabanına sahip olduğu söyleniyor.

Goodreads'de okuduğunuz, okumak istediğiniz ya da kütüphanenizde bulunan kitapları çeşitli listeler halinde tutabilirsiniz. Bu "kütüphaneler"i isterseniz diğer arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz. Bir arkadaşlık sistemi burada da mevcut. Bu sayede, sadece kütüphanenizi değil, kitap yorumlarını, kitap puanlarını ve diğer kişilerin tavsiyelerini de izleyebilirsiniz. Kitap okumaya teşvik eden bir yarışma sistemi dahi var. Bulunduğunuz yılın içinde kaç kitap okuyacağınızı baştan tespit edip, sene içinde ilerlemenizi görebiliyorsunuz. Örneğin "bu sene 24 kitap okuyacağım" dediyseniz ve Haziran ayında 10 kitap bitirmiş durumdaysanız, site size 2 kitap geriden geldiğinizi söylüyor. Arkadaşlarınızın da ilerlemelerini izleyebiliyorsunuz.

Yine sitenin içinde ilgi alanlarınıza göre gruplar oluşturup,sizinle aynı ilgi alanına sahip kişilerle fikir alışverişi yapmanız da mümkün.

Goodreads'e benzer başka siteler olsa da, şu anda benim en çok faydalandığım site olması dolayısı ile kullanmaya devam ediyorum. Sosyal ağ sitelerinde boşa zaman geçirmek yerine, kitap üzerine bir sosyal ağ sitesi bana daha ilginç geliyor. Sitenin bu yazı yazıldığı tarih itibarı ile en büyük eksiği Türkçe bir arayüzünün olmaması. Türkçe kitapların da yaklaşık %80-90'ı veritabanında mevcut. Bazı Türkçe kitaplar bulunmuyor.

Eksiklerine rağmen, kitap okumayı daha zevkli hale getiren ve bu faaliyetinizi hem web üzerinde hem de mobil cihazlarınızda takibe olanak veren Goodreads'i tavsiye ederim.
Kitap okumayı seviyorsanız, bu siteyi atlamayın : Goodreads Kitap okumayı seviyorsanız, bu siteyi atlamayın : Goodreads Reviewed by Fırat Tarman on Eylül 27, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.