Kitap : Astrolojinin Bilimle İmtihanı

Astrolojiden hiç hoşlanmadığım bir sır değil. Eleştirel düşünebilen ve gerçeği arayan hiçkimsenin de bu sahtebilime ılımlı yaklaştığını sanmıyorum.

Astroloji karşıtı özellikle İngilizce çok sayıda kaynak olmasına rağmen, Türkçe kaynak sayısı son derece sınırlı. Özellikle de bu konuda yazılmış kitap yok, ya da ihtiyatlı davranayım, ben bilmiyorum / bulmayı başaramadım. Astroloji kitaplarına koca raflar ayrılırken, "bilim" kısmını da zenginleştirecek böyle bir kitaba ihtiyaç olduğunu hep düşünürdüm.

Kitabı okurken altını çizmeyi gerekli gördüğüm bir paragrafı aşağıda aynen alıntılıyorum (sayfa 74). Kitabın anlatmak istediklerini çok güzel özetlediğini düşünüyorum. Benim de sürekli söylemeye çalıştığım şeyleri, benden çok daha iyi ifade ediyor;

"Daha pek çok astrolojik metne ya da astrologların beyanlarına bakarsanız; sürekli olarak bir şeylerin bir şeyleri yönettiği, kulağa çok teknik gelen isimlere sahip güç ve enerjilerin hayatımızı şekillendirdiği, gezegenlerin burçlar arasındaki dolaşımlarının biz insanların yaşamını yönlendirebildiği gibi iddialara sıkça rastlarsınız. Zaten astrolojinin temelinde tanımlanamayan bu etkilerden başka bir şey yoktur. Bilimsel terimlerle konuşacak olursak bu iddialar birer postüladır. Yani var olmayan, mantıksal bir temele de dayanmayan ama sadece ona inananlarca var olduğu kabul edilen önermeler. Bu önermelerin referansı, ispatı, delili olmadığına göre sadece ve sadece onlar tarafından dile getirildikleri için inanmamız bekleniyor."

Kitap üç ana bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde astrolojinin neden ortaya çıktığı anlatılıyor. Eski insanların hayret ve korku karışımı meraklarının, onları hikayeler uydurmaya ve dolayısı ile astrolojiye doğal yollardan nasıl götürdüğünü öğreniyoruz. Düşünün, gezegenler, yıldızlar, galaksiler hakkında hiçbir şey bilmiyorsunuz, dünyanın döndüğünden dahi habersizsiniz. Gökteki cisimlerin bir kısmı sabit dururken Mars, Venüs ileri geri gidip geliyor. İnsanların bunlardan hikayeler uydurup çıkarım yapmaları son derece doğaldır ve olan da bu zaten.

İkinci bölüm astrolojinin neden bir "sahtebilim" olduğunu anlatıyor. Ancak sadece astroloji ile sınırlı kalmayıp, diğer sahtebilimleri de ayırdetmemizi sağlayacak ipuçlarını da bize sunuyor. Astrologların öngörülerinin ne kadar tutarsız olduğu, gerçek bilimin yöntemleriyle uzaktan yakından alakalı olmamaları ve gerçek bilim yöntemleri ile test edildiklerinde çuvallamaları örnekler ile gösterilmiş.

Üçüncü ve son bölüm ise "Neden tuttu" sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Eski çağlardan bu yana edindiğimiz bilgiler bu kadar fazlalaşmışken, bilimsel yöntemler ile astrolojinin sahtebilimden başka bir şey olmadığı gösterilmişken, insanlar neden hala tutkulu bir inanç beslemeye devam ediyorlar? Bu sorunun cevabı aslında günlük hayatımızı etkileyen pekçok konu için de aynı. Hurafelere, batıl inançlara inanmaya da devam ediyoruz. Daha da kötüsü, çevremizden duyduğumuz pekçok şeyi araştırmadan, eleştiri süzgecinden geçirmeden hemen kabullenivermemiz. Bilimsel konularda da öyle, siyaset, beslenme, sağlık, spor ve aklınıza gelebilecek her konuda da öyle.

Üçüncü bölümü okumadan önce, kitabın sonundaki burçlar ve kişiliğiniz üzerine verilen testi yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Daha sonra üçüncü bölümü okurken oldukça şaşıracaksınız.

Benim gibi astrolojiye "kafayı takmış" olduğu için ilk önce o konudaki yazıları sayesinde keşfettiğim, Yalansavar ve Açık Bilim sitelerinin kurucularından ve aktif yazarlarından olan Tevfik Uyar, bu çalışma ile ilk gerçek astroloji eleştirisi kitabını dilimize kazandırarak önemli bir işe imza atmış. Her duyduğunuza ya da okuduğunuza inanıyorsanız, kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Eleştirel düşünce sistemine bir giriş yapmış olursunuz. "Öyle her duyduğuma, okuduğuma inanmam" diyorsanız da, zaten okumalısınız. Bugüne kadar bana burcumu soran ya da burçlarla ilgili yorum yapanları sürekli tersleyen ben, bundan sonra karşımdakileri cehalet ve boş inançlardan kurtarmak adına faydalı olabilecek bu kitabı tavsiye etmeyi düşünüyorum.

Pek çok kitapevinde kitabı "bilim" kısmından ziyade "Astroloji - Parapsikoloji" bölümünde gördüm. Belki de kitapevleri de bu saçma bölümlerdeki kitapları okuyanları bilinçlendirmek adına gizli çalışmalar yapıyorlardır, kim bilir? :)

Özetle, alın, okuyun, at gözlüklerini çıkarın...At gözlüğünüz yoksa, çevrenizde nasılsa birilerinde vardır, onlara hediye edin...



Kitap : Astrolojinin Bilimle İmtihanı Kitap : Astrolojinin Bilimle İmtihanı Reviewed by Fırat Tarman on Eylül 16, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.