2015 neden önceki yıllardan 1 saniye daha uzun?
30 Haziran 2015 gününün son saati, geceyarısından hemen önce sonuna eklenen 1 saniye ile 3,601 saniye sürecek. Böylece 2015 yılı da 1 saniye uzamış olacak.
Peki neden böyle bir ayarlamaya gerek duyuluyor?
Artık yıllar olduğu gibi, artık saniyeler de var. Artık yılların olma sebebi, Dünya'nın Güneş etrafındaki bir turunu tam olarak 365 günde tamamlamaması. Tam 365 günde bu işi tamamlasaydı iyi olurdu ama, maalesef öyle değil. Dünya bizim istediğimiz gibi dönmüyor.
Geçmiş yüzyıllardaki ilkel cihazlar ile her yılın 365.25 gün sürdüğü hesaplanarak, her dört yılda bir Şubat ayı 29 güne çıkarılarak bu sorun çözülmüştü, ya da öyle zannedilmişti. Ancak daha sonra farkedildi ki, fark tam olarak bir günün dörtte biri kadar değil. 11 dakikalık bir eksiklik daha var. Bu yüzden Gregoryen takviminde her dörtyüz yılda 3 adet artık yıl atlanıyor ki, hesaplar tutsun.
"Artık Saniye"ye ihtiyaç olmasının sebebi biraz farklı. Dünya'nın Güneş etrafında dönüşü değil, kendi etrafındaki dönüşündeki düzensizliklerden kaynaklanıyor.
Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü, minik değişimlere uğruyor. Bunun sebebi diğer gök cisimleri, özellikle de Ay.
Çoğu günler, bir önceki günden daha kısa. Ortalama kayıp günde 0.002 saniye kadar. Uzun yıllar boyunca bunu hesaba katmazsak, öğlen 12:00, geceyarısı 12:00'a doğru kayabilir.
Dönüşteki yavaşlama homojen değil. O nedenle hesaplamalar yapılıp, gereken yıllarda bu artık saniyeler yıla ekleniyor. Bu eklemeler Haziran 30 ya da Aralık 31 tarihlerinde, Greenwich'te geceyarısından hemen önce yıla ekleniyor.
Belki kimse farkında değil ama 1972'den beri 25 kez bu eklemeler yapıldı.
Neden bu yapılıyor? Aslında yılda 3-4 yılda bir 1 saniyelik fark pek de önemli değil. Farkedilebilecek kadar bir kayma olması için yüzyıllar geçmesi gerekiyor. Yine de gelecek nesillere duyarsız gibi görünmeyelim diye, ayarlamalar titizlikle sürdürülüyor.
Kaynak
2015 neden önceki yıllardan 1 saniye daha uzun?
Reviewed by Fırat Tarman
on
Ocak 08, 2015
Rating:
Hiç yorum yok: