Kitap : Büyük Gökbilimciler

İtiraf etmem gerekirse, bu kitabı adından dolayı ve fazla incelemeden aldım. Ne de olsa astronomi ilgi alanlarımdan biri. Okumaya başladığımda farkettiğim ayrıntı ise, 2015 yılında Türkçemize kazandırılan bu kitabın 1895 tarihli olmasıydı.

Kitabın girişi şu cümlelerle başlıyor; "Tüm doğa bilimleri içinde, sorgulayan kişiye gökbilim kadar görkemli nesneler sunan bir başka bilim dalı daha yoktur. En eski zamanlardan beri yıldızların incelenmesi, günümüzdeki cazibesine sahip olagelmiştir. En ilkel toplumlarda, Güneş, Ay ve yıldızların hareketleri, insan ilişkileri üzerinde sahip oldukları düşünülen etkileri nedeniyle ilgi çekmiştir." Gökbilimin bana da cazip gelmesinin sebebi girişin ilk cümlesinde belli olmuş zaten.

Kitap, Batlamyus'tan başlayarak kendi yazıldığı 1895 tarihine kadar yaşamış büyük gökbilimcilerin 15-20 sayfalık biyografilerinden oluşuyor. Daha sonraki yıllarda yaşamış büyük gökbilimciler doğal olarak yok. Tarih sırası ile giden biyografilerde, kimin kimlerin çalışmalarından etkilendiği, hangi çağdaşı ile beraber çalıştığı gibi ilginç bilgiler var. Örneğin Tycho Brahe'nin ölüm döşeğindeyken misyonunu sürdürmesi için Kepler'i yanına çağırması, Isaac Newton ile kendisinden 14 yıl sonra doğan Edmund Halley'in yakın arkadaşlıkları gibi.

Biraz nostaljik de olsa, bahsedilen büyük bilginlerin insanlık tarihine yaptıkları katkıları oldukça yalın bir dille anlatan bu kitabı tavsiye ederim. Özellikle Galileo'nun bağnaz kafalardan çektikleri, diğer yandan yine aynı dönemlerde bilgiye aç varlıklı insanların yardımları, bilim aşkıyla geçen hayat öyküleri gibi kitabı okumayı zevkli hale getiren bölümleri mevcut.



Kitap : Büyük Gökbilimciler Kitap : Büyük Gökbilimciler Reviewed by Fırat Tarman on Eylül 30, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.