Teknomani 10 Yaşında - 20 ARALIK 2020

Teknomani'de ilk yazımı 20 Aralık 2010'da yayınlamışım.

Blog yazmak, dışarıdan göründüğü kadar kolay bir iş değil. Özgün birşeyler yazmak isterseniz, önemli miktarda zaman ayırmak ve emek harcamak gerekiyor. Bir diğer zorluk da, Türkiye'de ve Türkçe olarak yazmak. Okuma alışkanlıklarımız yerlerde sürünüyor.

Bilim ve teknoloji gibi az ilgi duyulan konularda yazmak da, az okuyan toplumdaki az okunan içerikle boğuşmak demek. Kimse bana "teknoloji ile çok ilgiliyiz" masalı anlatmasın. Teknoloji ilgimiz cep telefonu ve tablet modellerinden, bilime ilgimiz de İsviçreli bilim adamlarına atfedilen saçma sapan gazete haberlerinden, ayrıca komplo teorilerinden öteye nadiren taşıyor.

Bir de emek hırsızlığı var. Saatlerce, hatta günlerce uğraşıp yazdığınız yazıyı bir saniyelik kopyala-yapıştır işlemi ile kendi sitelerine aktarıp, sanki kendileri yazmış gibi okuyucu bekliyor bu arkadaşlar. Emek sahibine ne bir teşekkür, ne bir bağlantı. Bazıları o kadar mekanik olmuş ki, yazının içinde "yazımı çalmayın ha" diye yaptığım uyarıyı dahi kopyalayıp kendi yazılarına yapıştırıyorlar! Onları "Ceza Tahtası"nda teşhir ediyorum. Düzgün bir şekilde referans verenlere ise teşekkür ederim.

Karamsar bir tablo çizdiğimin farkındayım. Okur sayısı beklediğim kadar değil (bugüne kadar geçen 10 yıllık sürede yaklaşık 2 milyonun biraz üzerinde sayfa görüntüleme almışım, açıkçası daha fazlasını umuyordum), kendi vaktimi çok verimli kullanamıyorum ve yazı yazmakta zorlanıyorum, yazılarım sinir bozucu şekilde kopyalanıyor. Bilim ve teknoloji yazan, hem de oldukça kaliteli yazan sitelerin bir bir kapandığını da görmek üzücü.

Bu durumda ne yapmalı? Vazgeçip blogu kapatmalı mıyım? Sanmam. Ne zaman vakit bulursam o zaman yazacağım ama, bu blogu uzun yıllar canlı tutmayı düşünüyorum. Ayrıca YouTube üzerinden de blogumu destekleyeceğim.

Okuyucudan ne bekliyorum? İki önemli beklentim var. Birincisi olumlu ya da olumsuz yorumlar alabilmek. Bir blog yazarını yorumlar kadar motive eden ikinci bir faktör yok. İkinci isteğim ise yine benzer. Katılımcı olmanız, soru sormanız, istekte bulunmanız. Türkçe kaynaklarda cevabını bulamadığınız teknolojik ya da bilimsel bir sorunuz varsa mutlaka bana ulaştırın. Birilerinin merak ettiği, araştırdığı konuları araştırıp yazmak da çok zevkli.

15., 20. yıllarda buluşabilmek dileği ile...

Teknomani 10 Yaşında - 20 ARALIK 2020 Teknomani 10 Yaşında  - 20 ARALIK 2020 Reviewed by Fırat Tarman on Aralık 20, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.