Kitap : Başkalarının Aklı

Kitabın ön sayfasındaki açıklamasında "Neden bazılarımız ikna etmekte daha başarılı ve nörobilim bu konuda ne düşünüyor?" deniyor. Kitabın özeti sanırım bu cümlede yatıyor.

Hepimiz hayatımızın bir döneminde birilerini ikna etmek zorunda kalmışızdır. Bunu bazı kişilerin çok daha etkili olarak yapabildiğini de gözlemişizdir muhtemelen. Konusuna yıllarını adamış bir profesör, büyük bir devrim yaratabilecek araştırmaları için sponsorları ikna edemezken, kurnaz bir girişimci yatırımcıları milyonlarca doları boş bir projeye yatırmaya ikna edebiliyor.

Özellikle sosyal medya üzerindeki tartışmalarda dikkatinizi çekmiştir. Fikirlerinin tam tersi kanıtlar önlerine konmasına rağmen, kesin inançlarını değiştirmemekte ısrarlı pekçok insan var. Duyguları ile hareket edip, kanıtları görmezden gelenler de.

Daha başka faktörler de var insanların başkalarının fikirlerinden etkilenmesine yol açan. Teşvik, iktidarın gücü, merak, anlık ruh hali, toplumsal baskı ve etkiler gibi. Yazar, tüm bu faktörleri nöroloji ve psikoloji alanlarındaki son gelişmeler ışığında değerlendirip, bunları aşmanın yollarını gösteriyor. Bu çözümlerin bazılarının bana oldukça ilginç geldiğini belirteyim. İyi özümsenirse, karşınızdakileri ikna etme açısından hayatınızı değiştirebilecek bir kitap olabilir.

Tevfik Uyar'ın güzel çevirisi de kitabın okunabilirliğini arttırıyor.

Değerlendirme notum : 4/5
Kitap : Başkalarının Aklı Kitap : Başkalarının Aklı Reviewed by Fırat Tarman on Mart 01, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.