Kitap : 50 Soruda Yapay Zeka

Bu blogda yazarken teknolojik ve bilimsel konuları herkesin anlayacağı bir Türkçe ile yazmaya çalışıyorum. Kendimi pek başarılı bulduğum söylenemez. Bu nedenle, bunu başarabilen insanları biraz da özenerek takip ediyorum. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say da bu bilim insanlarından biri. (1982 yılında ben Elektrik Elektronik Mühendisliğine girdiğimde kendisi de Bilgisayar Mühendisliği bölümüne girmişti. Yeni açılmış olan bölümün ilk öğrencilerindendir. Ben tembel bir öğrenci olarak bölümümü geç bitirdim, konumuzla alakası yok tabii :) )
Sonradan not : Cem Say düzeltme yaptı, '83 girişliymiş. Hazırlık okumadığından aynı sene 1. sınıfa başlamışız. Yanlış hatırlamışım, yaşlılık belirtileri :)

Kitabın başlığı "50 soruda" şeklinde başlıyor ama, soru-cevap şeklinde sıkıcı bir kitap beklemeyin asla. Cem Say, soruları o kadar zekice seçip sıralamış ki, işin tarihçesinden girip yapay zeka ile ilgili felsefi tartışmalara nasıl geldiğinizi anlamıyorsunuz bile.

Kitap 5 ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm "Yapay Zekanın Tohumları" adını taşıyor. Bilgisayar öncesi çağda bilgisayarın temelini oluşturan kişiler ve bilimsel gelişmeler konu ediliyor. 2. bölümde de bilgisayarların temel kavramları konu ediliyor. İlk 2 bölüm, Cem Say'ın deyimi ile "sözelci okurları kaçırmamak" amacı ile olabildiğince basit ama bir o kadar da bilgilendirici soruları kapsıyor.

3. bölüm yapay zekanın doğuşunu, 4. bölüm yapay zekanın temel kavramlarını ve uygulamalarını, 5. bölüm ise yapay zekanın eksiklerini, felsefi tartışma ve itirazları, gelecekteki olumlu ve olumsuz olası etkilerini masaya yatırıyor.

Hakkında yüzlerce, binlerce sayfa kitaplar yazılan bir konuyu 175 sayfaya sığdırmak, ancak konuyu çok iyi bilen ve tecrübeli birinin yapabileceği bir iş. Kısa yazmak, derin bir bilgi birikimi ve kıvrak bir zeka gerektiriyor. Cem Say bunu başararak Türkçe'ye konu ile ilgili bir kaynak eser kazandırmış. Yapay Zeka ile ilgilenen, ne olduğunu merak eden herkesin bu kitabı okumasını öneririm.

Değerlendirme Puanım : 5/5
Kitap : 50 Soruda Yapay Zeka Kitap : 50 Soruda Yapay Zeka Reviewed by Fırat Tarman on Aralık 02, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.