Kitap : Enigma

Şifreleme, muhtemelen insanlar haberleşmeye başladığından itibaren varolan bir olgu. İki kişi arasında, başkalarının anlayamayacağı sekilde haberleşmeyi sağlamak için yüzyıllar boyunca pekçok yöntem geliştirilmiş. Özellikle askeri alanda çok önemli olan bu gizlilik gereksinimi, pekçok mucidi bu konuda çalışmaya sevketmiş.

Tarihi açıdan bu çalışmalardan en önemlilerinden biri Enigma. Enigma, 1928-1945 yılları arasında, Alman ordularının çeşitli birimleri arasında şifreli haberleşme ve güvenli iletişim sağlayan, daktiloya benzeyen bir sistemin adı. Alıcısına güvenli olarak gönderilmesi gereken bir mesaj, bu cihaz ile şifreli bir şekilde yazılarak kuryeye teslim ediliyordu. Alıcı tarafta da aynı cihaz gelen mesajı bu kez okunabilir bir metine çeviriyordu.

Savaşta Almanya karşısında olan pekçok ülke bu sistemi kırmak için yıllarca uğraştılar. Bu arada Almanlar da boş durmayarak sistemi sürekli geliştiriyorlardı. Bilgisayar tarihinin en önemli kişilerinden biri olan Alan Turing'in yönetiminde, uzun süren çalışmalar sonunda İngilizler yeteri kadar Enigma şifresini kırmayı başardılar. Bu başarının, savaşın gidişatına çok etki ettiği söylenir.

Bu kitap, Enigmanın geliştirilmesini, şifreleme yöntemlerini ve İngilizlerin bu şifreleri kırmak için yaptıkları çalışmaları, sistemin kuvvetli ve zayıf yönlerini anlatıyor. Matematiğe, şifrelemeye ve bir miktar da tarihe meraklıysanız severek okuyabileceğiniz, küçük boyutlu bir kitap (96 sayfa). Cihazın şifreleme yöntemlerini ve teorisini anlatan kısmın oldukça ağır olduğunu, anlamak için 2-3 kere okumanın ve iyi bir matematik kafasının bayağı yardımcı olacağını da belirtmeden geçemeyeceğim. Hızlıca okunup, kolayca anlaşılabilecek bir kitap değil. Meraklılarına özel.




Kitap : Enigma Kitap : Enigma Reviewed by Fırat Tarman on Aralık 23, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.