Şifreleme Nedir? Şifrelemeyi kullanmalı mıyız?

Şifreleme (Encryption) sözünü sürekli duyarız. Basitçe tanımı ve kullanılması gereken durumlar bu yazıda.

Şifreleme Nedir?
Şifreleme, en basit anlatımı ile görmesini istemediğiniz kişilerden veriyi gizleme yöntemidir. Örneğin, bir alışveriş sitesinden kredi kartınız ile alışveriş yaparken, bilgisayarınız karşı taraftaki sunucuya giden bilgileri şifreleyerek gönderir. Böylece kredi kartı bilgilerinizin yanlış kişilerin eline geçmesini önler.

Benzer şekilde, bilgisayarınızda başkasının açmasını istemediğiniz bir dosyanız varsa, şifreleyerek dosyayı koruyabilirsiniz. Böylece, şifreyi bilmeyen kişiler dosyanızı açamaz.

Şifreleme, bilgiyi bir yerden bir yere gönderirken, bulut servislerinizi güvende tutmak için ve hatta işletim sisteminizi gizlemek için dahi kullanılabilir.

Önemli ve gizli bilgiler Internet üzerinde nasıl paylaşılmalı?
Gizli mesaj ile hiç şifre ya da kullanıcı adı paylaştınız mı? İnanılmaz ama, bunu yapan o kadar çok kişi var ki!

Basitçe anlatım ile şifreleme şuna benzetilebilir; bir arkadaşınıza değerli bir eşya gönderdiğinizi farzedelim. Sağlam bir kutunun içine koyup üzerine de bir kilit takarsınız. Kilidin diğer anahtarını elinde bulunduran arkadaşınız da kutu eline gelince kutuyu açar.

Anlatım hakikaten çok basit oldu. Bilgisayar şifrelemeleri bundan çok daha karmaşıktır. Çok daha fazla "kilit" ve birçok değişik yöntem kullanan çok sayıda şifreleme algoritması mevcut.

Şifrelemenin pekçok çeşitleri ve hepsinin birbirinden farkları vardır. Örneğin bazı yöntemler, diğerlerine göre daha güvenli ama daha yavaştır. %100 güvenli denebilecek sistemler çok azdır (belki de yoktur, çünkü her zaman işin içinde insan faktörü var) ancak, dosyaları hiç şifrelemeden bırakmaktan her zaman daha iyidir. Bu yazıda şifreleme yöntemlerine ve çeşitlerine girmeye niyetim yok, iyi bir Google araması ile bolca bilgi edinilebilir.

Dosyalarımı şifrelemeli miyim?
Kestirmeden cevap : Evet!

Bilgisayarınızın ağ üzerinde olmamasına ve başkasının kullanmıyor olmasına dahi çok güvenmeyin. Klavyenizin başına 1-2 dakikacık oturacak bir kişi, çok önemli bilgilerinizi çalabilir. Bilgisayarların giriş şifrelerine de çok güvenmeyin. Bu şifreleri kırmak neredeyse çocuk oyuncağıdır.

Önemli dosyaları şifrelemekle başlayabilirsiniz. Ancak işin boyutu bundan biraz daha büyük. Sadece önemli dosyaları mı şifrelemeli, yoksa tüm sürücüyü mü? Her ikisinin de olumlu ve olumsuz yanları mevcut.

Dosyaların sadece önemli olanlarını şifrelemek bu dosyaları korumak için yeterli. Ancak, bilgisayarınıza erişen bir kişi, şifrelenmemiş tüm dosyaları görebilir, tarayıcınızın geçmişini inceleyebilir (bazı eski sistemlerde şifreleri görebilir), zararlı yazılım dahi yükleyebilir. Tüm sürücüyü şifrelemek bu tür şeyleri engeller, hatta bilgisayara da girmek imkansızlaşır. Tek sorun, sürücünüzde bir sorun yaşamanız durumunda verilere ulaşmanın sizin için de imkansız hale gelebilir olmasıdır.

Çok deneyimi ve bilgisi olmayan kullanıcıların tüm sürücüyü şifrelemesi önerilmez. Tüm dosyalarınız gizli değilse ya da herşeyi şifrelemek için başka bir sebebiniz yoksa, daha kolay olan dosya şifrelemeyi tercih etmelisiniz. Tüm sürücüyü şifrelemek elbette çok daha güvenli ama, tüm dosyalarınızı düzenli olarak yedekliyor olmanız şartıyla. Aksi durumda, dosyalarınıza hiç ummadığınız bir zamanda "elveda" diyebilirsiniz. (Yedeklerinizin de şifreli olması gerektiğini söylemiş miydim? :) )

Şifreleme araçları
Şifreleme için birçok araç var. (3 vakite kadar burada şifreleme ile ilgili araçları anlatan bir yazının bağlantısı olacak. Ancak, zaman kısıtlamalarım dolayısı ile 3 hafta mı olur, 3 ay mı olur, 3 yıl mı olur, orası belirsiz. :) ) TrueCrypt, BitLocker (Windows 8 Pro ve Windows 7 Enterprise-Ultimate sürümlerinde ücretsiz) ya da 7-Zip gibi seçenekler mevcut.

Daha önce bahsettiğim gibi, şifreleme yazılımları %100 güvenli değil. Güvenlik açıkları şifrelemenin zayıflığından değil, insan hata ve tembelliklerinden kaynaklanıyor.

Sürücünüzde zararlı yazılımlar yüklüyse, bilgisayarınızı açık bırakıp başından ayrılıyorsanız ya da zayıf şifreler kullanıyorsanız riskleriniz yükseliyor demektir. Bilgisayarınızı uyku moduna aldığınızda dahi, tecrübeli bir hacker RAM'inizdeki bilgilere ulaşabilir. Yani dosyalarınızı ya da sürücünüzü şifrelediniz diye hiçkimsenin gizli bilgilere ulaşamayacağını sanmayın. Şifreleme, güvenlik katmanlarınıza sadece bir seviye daha ekler.

Bu yazıda bahsedilenleri çok basit bir "şifrelemeye giriş" sayabilirsiniz. Dosya ya da sürücü şifrelemenin ötesinde de dev bir şifreleme alanı var. Arkadaşlarınıza veriyi şifreli yollamak, e-postanızı şifrelemek, buluttaki dosyalarınızı şifrelemek ve daha bir sürü başka iş.

Temel bilgileri aldığınıza göre, artık dosyalarınızı ya da sürücülerinizi şifrelemeye başlayın :) Tedbirli olmak her zaman daha iyidir...


KAYNAK
Şifreleme Nedir? Şifrelemeyi kullanmalı mıyız? Şifreleme Nedir? Şifrelemeyi kullanmalı mıyız? Reviewed by Fırat Tarman on Nisan 29, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.