Kitap : Gezegenler Kılavuzu

2012 yılında ölen Sir Partick Moore, amatör bir astronom olarak müthiş ün kazanmış biriydi. Yazarlık, radyo yorumculuğu, televizyon sunuculuğu yapmış bir araştırmacıydı. İngiliz Astronomi Derneğinin eski başkanlığını yaptı, astronomi üzerine 70'den fazla kitap yazdı. Ay gözlemi üzerinde bir uzman olarak da bilinir.
Tübitak'ın popüler bilim kitaplarından olan bu kitabı 2000 yılında alıp okumuşum. Arada geçen yıllarda da bilgi tazelemek için en az 2-3 kere büyük bölümünü tekrar okudum.

Astronomi ile ilgileniyorsanız, bu kitap bir başucu kitabı olabilir. Ya da çocuğunuzun ilgisi varsa, bu ilgiyi katlayarak arttıracağını garanti edebilirim. Astronomi, sadece bir teleskop alarak başlanabilecek ve epey de yol alınabilecek bir bilim. Diğer bilim dallarına giriş bu kadar kolay değil.

Kitapta uzay, yıldızlar ve Güneş Sistemi üzerinde bilgiler verildiği halde, asıl odak elbette gezegenler üzerinde. Güneş sistemimizdeki her gezegen için ayrı bir bölüm var. Gezegenle ilgili tüm bilgilerin yanında, o gezegenin nasıl ve ne zaman gözlenebileceğine dair de bilgileri bulabilirsiniz.

Kitabın tanıtım yazısı da yukarıda anlattıklarımı onaylıyor;

"Bugün Dünyanın çeşitli yerlerinde pek çok bir uğraş olarak yıldızları izlemekte, gecelerini yıldızlarla geçirmektedir. Astronomiyi diğer bilim dallarından ayıran en büyük özellik herkesin bu bilim dalıyla uğraşabilmesidir. Dürbün ve yıldız haritasına sahip herkes gökyüzünü gözleyebilir, hatta bilimsel değeri olan çalışmalar yapabilir. Her yıl yeni bir kuyruklu yıldız keşfeden ya da patlayan bir yıldızı profesyonellerden önce farkeden amatörler çıkmaktadır. Bu anlamda 'Gezegenler Kılavuzu', gezegenler hakkında bilinmesi gereken temel bilgileri içermesinin yanı sıra, amatör astronomlar için de bir başvuru kitabı niteliğindedir..."

Bana göre bilimin bazı dalları, diğerlerinden çok daha heyecan verici ve zevkli. Kanıt olarak bu kitabı okumanızı öneririm.




Kitap : Gezegenler Kılavuzu Kitap : Gezegenler Kılavuzu Reviewed by Fırat Tarman on Aralık 27, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.