Kitap : 2001 Bir Uzay Macerası ve Devam Kitapları


Bu kitapları okumaya başlamadan önce bilinmesi gereken bir şey var. Birinci kitap 1968 yılının Temmuz ayında yayınlandığında, insanoğlu henüz aya ayak basmamıştı.

2001 Bir Uzay Macerası projesi aslında bir film olarak başlamıştır. Arthur C. Clarke ve yönetmen Stanley Kubrick, o zamanlar yapılabilecek en iyi bilimkurgu filmini yapmak amacıyla yola çıktılar. Bilimkurgu filmleri ile ilgili yazdığım yazıda belirtildiği gibi, bilimsel gerçekliğe son derece uygun bir film yarattılar. Kitabın yazılması ve filmlerin çekilmesi 1964-1968 arasında paralel yürüdü ve önce film, sonra da kitap piyasaya sürüldü.

1969'da aya ayak basan astronotlar ve diğer uçuşlarda bulunanlar da filmi görmüştü. Arthur C. Clarke ile aralarında bayağı şakalaşmalar olmuştur.

Roman (ve film) dünya yüzeyinde henüz insanların olmadığı devirde, parlak siyah, dikdörtgenler prizması şeklinde yapay bir nesnenin gösterilmesi ile başlar. Primatlara bu cismin yardım ettiği, onlara alet kullanma ve başka beceriler kazandırarak, ilk insanları şekillendirdiği ima edilir. Milyonlarca yıl sonra Ay'a giden insanlar, ayda gömülü olarak yine aynı dikdörtgenler prizmasını bulurlar. Buldukları anda cisim uyanır ve uzaktaki efendilerine bir sinyal gönderir. Sinyalin gittiği yöne gitmek ve bu sırrı çözmek üzere bir uzay gemisi görevlendirilir.

Discovery (isime dikkat, gerçek hayatta da bir uzay mekiğinin adı oldu), iki astronot ve gemiyi kumanda eden gelişmiş, konuşabilen bir bilgisayar olan HAL 9000 ile yola çıkar. (HAL popüler kültürde çok yer etmiştir. HAL isminin IBM'in harflerinin alfabede bir öncesinin yazılarak yaratıldığı bile söylenir. I>H; B>A; M>L olarak)

Uzay gemisi Satürn'e yaklaşırken, HAL arızalanır ve biri dışında tüm mürettebatı öldürür. Tek başına kalan Dave Bowman, tehlikeli bir mücadeleden sonra HAL'i devreden çıkarır ve Satürn'ün uydularında bekleyen büyük sırrı keşfe çıkar. Ancak kitabın sonunda o da ortadan kaybolur.

İkinci kitap olan 2010'da, kitabın adından da anlaşılabileceği gibi, 2010 yılında yeni bir gemi yola çıkar. Amacı, kaybolan Dave Bowman ve Discovery'ye ne olduğunu bulmaktır. 2010 : Uzay Efsanesi - 2'nin filmi de yapıldı ama açıkçası ben pek beğenmedim. Okumayanlar için tadını kaçırmayayım ama kitabın sonunda Jüpiter'de müthiş bir değişiklik olur. Astronotlar Dave Bowman'ı bulamadan ama sağsalim dünyaya dönerler.

Dizinin sonraki kitapları 2061 ve 3001 adını taşıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, o yıllarda geçiyorlar ve ilk iki seferdeki sırların açığa çıkması için bu kitapları da okumak gerekli. Ben özellikle dördüncü kitabın (3001) sırf kitap dizisi bitsin diye, hayal gücü bayağı zorlanarak yazıldığına neredeyse eminim.

Bu dört kitap içinde benim favorim birinci (2001) ve üçüncü (2061) kitaplardır.

Bilimkurgunun en önemli klasiklerinden birini bence mutlaka okuyun.










Kitap : 2001 Bir Uzay Macerası ve Devam Kitapları Kitap : 2001 Bir Uzay Macerası ve Devam Kitapları Reviewed by Fırat Tarman on Ekim 16, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.