Akıllı telefonlarımız 1990'lardaki kaç cihaza bedel?


100-150 gram ağırlığındaki cam, plastik, metal ve elektronik devreden oluşan telefonlarımıza o kadar alıştık ki, teknolojinin nasıl bir atılım yaptığı bazen gözümüzden kaçıyor.
Oysa sadece 20-25 yıl önce bunları hayal bile edemiyorduk. Bir akıllı telefonun içine sığdırılabilen 90'lı yılların teknolojileri çok şaşırtıcı...






Şu 1990 tarihli ilana bir göz atalım. Buradaki bilgisayarların hiçbiri, şu anda satılan en basit akıllı telefonun özelliklerine yaklaşamıyor bile. 8,400 dolara satılan Mac IIfx, 40 Mhz işlemciye ve 4MB belleğe sahip. Sabit diskleri ise genelde 100-170 MB arasında.











Bir de bu resimdeki tuğlaya (!) ve fiyatına göz atalım. Konuşma dışında hiçbir fonksiyonu olmayan bu telefona bu kadar para vermeyi kim ister? Ancak bu telefon, 90'ların başında müthiş bir teknolojik atılımı temsil ediyordu.






1980'lerde ortalığı kasıp kavuran Walkman'den sonra, 1990'lı yıllarda disk çalarların üstünlüğü başlamıştı. Sony'nin Discman'i ve diğer markaların ürünleri, iyi kalitede müzik dinlemek isteyenlerin tercihiydi. Bir diskin sadece 10-12 parça aldığını düşünürsek, telefonlarımızda taşıdığımız binlerce MP3'e karşılık gelecek CD'ler herhalde bir bavulu doldururdu.








Telefonunuza cevap veremediğinizde size ulaşılması çok zordu. O yüzden herkes bir telesekreter bulundurur ve yokluğunda arayanları öğrenirdi. Günümüzde sadece ulaşılamadığımızda kullandığımız telesekreter için 100 dolar vermeyi isteyecek biri yoktur sanırım. 








1990'larda buna benzer bir kamera için 800 dolar civarında parayı gözden çıkarmanız gerekiyordu. Görüntü kalitesi ise, günümüzde HD kayıt yapan telefonların çok çok altında.




Biraz şaşırtıcı olabilir ama 1994'te ilk kez bilgisayara bağlanabilen bir dijital kamerayı Apple piyasaya çıkarmıştı. Quicktake adı verilen bu kameranın çözünürlüğü sadece ve sadece 640 x 480 pikseldi (yaklaşık 0.3 megapiksel). Buna rağmen belleği yalnızca 8 fotoğraf alabiliyordu. 320 x 240 gibi makul (!) bir çözünürlüğe düşürdüğünüzde de 32 fotoğraf saklayabiliyordunuz. Şimdi ise telefonumuzda 5 megapiksel kameraları beğenmiyoruz!

 






Bunu kaçımız başucumuzda bulunduruyoruz?







Biraz eski bir resim koydum ama modern de olsa, artık kaç kişi yanında ya da çantasında bir hesap makinası taşıyor? 80'li yıllarda üniversitede okurken satın aldığım "scientific calculator"e verdiğim serveti hala hatırlıyorum! 

Bunlar bir çırpıda aklıma gelenler. Aklıma gelmeyen başka özellikleri ve o senelerde mevcut olmayan, olsa da kullanılamayan teknolojileri (GPS gibi) de atlamamak lazım. 20-25 yılda katedilen mesafeyi görünce, önümüzdeki 20-25 yılda karşımıza çıkacakları hayal etmekte çok zorlanıyorum. Belki de 25 yıl sonrasının teknolojisini şimdi görsek, bize sihir gibi gelecektir.
Akıllı telefonlarımız 1990'lardaki kaç cihaza bedel? Akıllı telefonlarımız 1990'lardaki kaç cihaza bedel? Reviewed by Fırat Tarman on Haziran 02, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.