"Google Page Rank" Nedir, Nasıl Arttırılır?

"Google Page Rank" ya da Google Sayfa Sınıflandırma Sistemi, internet üzerindeki tüm sayfalar için Google'ın kendi yöntemleri ile yaptığı bir sıralamanın adı. Google, her internet sayfasına 0 ila 10 arasında bir "puan" veriyor. 10 rakamı, en yüksek öncelikli sayfalara verilen rakam. Çok da kolay alınamıyor, örneğin Facebook ve LinkedIn'in Page Rank'i 9. Başka kriterler de olmasına rağmen, Google aramalarında öne çıkabilmenin en önemli kriteri Page Rank. Günlük okuduğunuz pekçok blog vb. sitenin Page Rank değerinin 1, 2 veya 3 olduğunu söylersem, çok da abartmış olmam. Bunların arasından sıyrılmanın ve Page Rank'i yükseltmenin yollarını bu yazıda bulabilirsiniz.

1. İçerik

Binlerce kere yazıldığını biliyorum ama gerçekten içerik en önemli madde. Özellikle özgün, hiçbir yerden kopyalanmamış bir içerik Google'ın çok hoşuna gidiyor. İçeriğinizin tamamını veya bir kısmını başka sitelerden kopyalıyorsanız, Page Rank değerinizi yükseltmeyi unutabilirsiniz. Bu tür sayfalar için Google'ın çok kapsamlı algoritmaları var ve sizi hiç acımadan en diplere atabiliyor. İyi bir içerik, okuyanlar tarafından da bol bol paylaşıldığı için, Page Rank değerine bu yönden de katkıda bulunuyor.

2. Bağlantılar (Backlinks)

Yüksek Page Rank'e sahip sitelerden alınacak bağlantılar altın değerinde. Page Rank değeri yüksek bir siteden alınacak tek bir bağlantı, değerleri düşük sitelerden alınacak onlarca bağlantıdan daha iyi. Bu sitelere yorum yazarak, becerebilirseniz konuk yazar olarak kendinize bağlantı sağlayabilmek için çalışmalısınız. Özellikle konuk yazarlık, çok faydalı bağlantılar sağlıyor, ancak karşılığında çok emek ve zaman gerektiren bir yöntem. Burada gözden kaçırılmaması gereken nokta, konunuz ile ilgili sitelerden bağlantı almaya çalışmak. Tamamen alakasız bir siteden alınacak bağlantının fayda yerine zararı dokunacaktır. Bağlantı satın almayı da unutun. Google'ın algoritmaları gün geçtikçe daha da zekileşiyor.

3. Sosyal Paylaşım ve İşaretleme Siteleri

Bu sitelerin bir kısmı sahip oldukları yüksek Page Rank ile hem kaliteli bağlantılar veriyorlar, hem de web sitenize çok sayıda ziyaretçi de getiriyorlar. Stumble Upon ve Pinterest benim favorilerim. Her yazdığınızı paylaşmak yerine, seçerek, en özgün içeriği eklemek daha faydalı.

4. Düzenli Olarak Yazma ve Güncelleme

Sayfalarınız ne kadar sık güncellenir ve yeni içerik eklenirse, Google da o kadar çok sitenize uğruyor ve indeksliyor. İçeriği eskiyen ve uzun süre güncellenmeyen siteler hemen sıralamalarda aşağı doğru inmeye başlıyor. Bu nedenle, düzenli olarak sitenize içerik eklemeye devam etmelisiniz. Tamamen sitenizin konusuna ve özelliklerine bağlı olarak kendinize bir hedef belirlemelisiniz. Haftada bir yazı, günde bir yazı gibi. Ancak dengeleri de iyi kurmalısınız. Sırf her gün yazacağım diye içerik kaliteniz düşmeye başlarsa, size yararından çok zararı olacaktır.

5. Bağlantı Değiş-tokuşu

En eski yöntemlerden bir ama gerçekten de işe yarıyor. Tabii ki, sizden yüksek Page Rank'i olan siteler ile değiş-tokuş en mantıklısı.

6. Site İçi Bağlantılar

En kolay yollardan birisi. Yeni yazılarınızda eski yazılarınıza bağlantı vermek, "çok okunanlar", "en yeniler", "benzer yazılar" gibi, okuyucunun siteden ayrılmasını mümkün olduğu kadar engelleyip, site içinde dolaştıran bölümler eklemek gerekiyor.Site içi bağlantılar arttıkça, Google'ın tüm sayfalarınızı ziyaret etmesi ya da Page Rank'i yükseltmesi ihtimali yükseliyor.

7. Asla Denemeyin! : Kural Dışı Yöntemler

Bağlantı eklediğini, Twitter'da takipçi sayınızı arttırdığını vb. şeyleri iddia eden çok sayıda web sitesi var. En iyisi bunları görmezden gelmek. Yukarıda belirttiğim gibi, Google'ın algoritmaları çok çok daha zeki. Google bir kere bile yanlışınızı yakalarsa, sizi kara listeye alıyor ve o listeden çıkmak pek de kolay değil. O güne kadar harcadığınız emekleri de göz önüne alırsanız, bu bedeli ödemek yerine, normal yolları tercih etmelisiniz.

Burada yazdıklarımı, Google arama sonuçlarında üste çıkmak ile ilgili yazdığım yazım ile birlikte uygularsanız, yüksek bir Page Rank ve en üstlerde bir Google sıralamasına bir adım daha yaklaşırsınız.Ancak, tüm doğru yöntemleri kullansanız dahi, bazen sonuç almak için zamana ihtiyaç var. Örneğin şu anda en çok ziyaretçi alan yazımı yazalı 5 aydan fazla oldu ve son 1 ay içinde ziyaretçi trafiği tavan yaptı. Herşeyde olduğu gibi, bu alanda da sabır, doğru yaklaşım ve süreklilik çok önemli...

"Google Page Rank" Nedir, Nasıl Arttırılır? "Google Page Rank" Nedir, Nasıl Arttırılır? Reviewed by Fırat Tarman on Nisan 22, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.