Akıllı Telefonunuzun Şarjı Çok Çabuk Bitiyor, Peki Neden?


Akıllı telefonlarımız ile 10-15 sene önce hayal bile edemeyeceğimiz şeyleri yapabiliyoruz. Buna karşılık hala çözülemeyen bir şarj sorunu bizi prizlerin ya da şarj noktalarının yakınında bulunmaya zorluyor.

Pek hatırlayanınız yoktur ama, eskiden analog sistemli mobil telefonlar vardı. Bunların çanta gibi ve ağır batarya ünitelerini de yanınızda taşımak zorundaydınız. Büyük ve ağır olmasına rağmen batarya uzun süre dayanmazdı. Telefonlarımız eskisine göre çok daha küçüldü ama aynı sorun yine devam ediyor. Bu kısa şarj süresini daha da kısaltan bazı faktörleri aşağıda listelemeye çalıştım. Bunlar, “ekranı daha kısa süreli açık tutun, Bluetooth’u kapatın” gibi standart önlemlerin dışındaki önlemlerdir. Bunlardan da kurtularak şarj sürenize biraz daha zaman ekleyebilirsiniz;

Ücretsiz Uygulamalara Dikkat Edin
Ücretsiz uygulamalar, özellikle de oyunların bir kısmı, ücretsiz olmalarının acısını bol bol reklam göstererek telafi ediyorlar. Uygulamaya harcadığınız pil enerjisinin 2-3 katını çevrimiçi reklamları indirmek ve göstermek için harcıyorlar. Mümkün olduğunca çevrimiçi reklam içeren uygulama ve oyunları kullanmayın.

Kullanmadığınız Uygulamaları Kapatın
Mobil işletim sistemlerinin kötü bir özelliği, her açtığınız programın arka planda çalışır durumda kalması. Bu nedenle Görev Yöneticisi’nden (Task Manager) çalışan tüm programları kapatmayı alışkanlık haline getirmeniz faydalı olacaktır.

Sinyal Gücüne Dikkat Edin
Baz istasyonundan uzaklaştıkça telefonunuz otomatik olarak vericisinin gücünü arttırmaktadır. Sinyal seviyeniz 1-2 kademesinde ise, telefonunuz pilini daha hızlı tüketmeye başlayacaktır. Düşük sinyal gücü olan yerlerde elbette telefonunuzu kapatın demeyeceğim ama, çok zorunlu değilseniz Internet bağlantınızı kapatmanızın faydası olacaktır. Aslında pil gücünüz azaldıysa ve yakında bir şarja ulaşma şansınız yoksa da bu yöntemi denemelisiniz. Sürekli Internet bağlantısı da pil için kötü haber anlamına geliyor. (Yukarıda bahsettiğim çevrimiçi reklamların düşük çekim alanlarında pil tüketimini düşünün...)

GPS’i Kapatın
Nerede olduğunuzu bilmek güzel tabii ama bu özelliğin sürekli açık durmasına gerek yok. Yalnızca ihtiyacınız olduğunda kullanın. Lokasyonunuzu sürekli kontrol eden uygulamalar da (Foursquare gibi) GPS’i kullandığı için, size farkettirmeden yine pilinizi kemirecektir. En iyisi ayarlar bölümünden GPS’i kapamak ve gerektiğinde açmak.

E-Posta Alma Aralığınızı Arttırın
Aslında bu akıl sağlığınıza da iyi gelecektir. Her an, her saniye e-posta almak, hemen cevap vermeye kalkışmak da stres kaynağı. 15 dakika geç cevap verseniz kimsenin başına bir şey gelmez. Ben genelde iş postalarımı 15 dakikada bir, özel postaları ise saatte bir alıyorum (5 e-posta adresim var). Çok acil bir şey bekliyorsanız, bir tıklama ile senkronlayarak hemen alabilirsiniz. Çoğumuzun atladığı bu detay oldukça fazla pil tasarrufu sağlıyor. Ben bu uygulamanın pil ömrü açısından çok faydasını görüyorum.

Yukarıdaki önlemler pil ömrüne az ya da çok fayda sağlayacaktır elbette. Ama bir de şöyle düşünün; çok değil 10-15 yıl önce hayal bile edemediğimiz işleri yapan akıllı telefonlar şu anda elimizde. Bunun için katlanmamız gereken şey, her gün sabah akşam şarj etmek ise, bu kadarcık eziyete de katlanılabilir diye düşünüyorum.
Akıllı Telefonunuzun Şarjı Çok Çabuk Bitiyor, Peki Neden? Akıllı Telefonunuzun Şarjı Çok Çabuk Bitiyor, Peki Neden? Reviewed by Fırat Tarman on Şubat 26, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.