INTERNETTEN ALIŞVERİŞ DE NEYMİŞ? INTERNETSİZ MUTLUYUZ!


Binlerce dergilik bir arşivim olmasa da, işe yarayan makaleler olan dergileri saklamak gibi bir huyum vardır (1975’ten beri çıkan hemen hemen tüm Elektor dergilerini kapsayan koleksiyonumu saymıyorum tabii!). Geçenlerde IEEE Computer Society tarafından çıkarılan Computer dergisinin Ekim 1996 sayısı elime geçti. 1996 yılına ait yazıları gülümseyerek okurken okur mektupları köşesinde bir mektup dikkatimi çekti. Mektubu ve İngilizce bilmeyenler için çevirisini aşağıda paylaşıyorum.


------------------------------------------------------
Editör’e:
Ted Lewis’in makalesine katılıyorum (Temmuz 96, sayfa 17-19, Alice Kablolu Diyarda, Harikalar Diyarı mı, Çöplük mü?). Şöyle diyor : “Joe Lunchbucket Internet üzerinden bir araba için 30,000 dolar ödemeyecektir”. Ben de Ortabatı’daki akrabalarımın mısır ve soya fasülyesi fiyatlarının gidişatına bakmak için bir bilgisayar alacaklarını hiç sanmıyorum. Tamam, Internet’e karşı tamamen kayıtsız değiliz, ama yakın arkadaşlarım ve akrabalarım 33.6 modem ya da ISDN yerine dostluğu ve yüz yüze görüşmeyi tercih ediyoruz.

Niye online olarak asla bir BMW almam? Çünkü bir 80586 işlemciye ya da CRT monitör’e sızlanamam da ondan. Online olarak pizza da sipariş etmem, çünkü sivilceli suratlı bir pizza dağıtıcısından pizzamın çöken sunucu yüzünden 3 saat geciktiğini dinlemek istemiyorum.

Biraz abartma gibi olacak ama, Harrison Ford ilk Siborg’u sorgulamadan önce biz bağlantısız yaşamaktan rahatsız olmayacağız.

Okuyucu adı (Arkadaş Wisconsin Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi!)

Ted Lewis’in cevabı : Bu Wisconsin Üniversitesi değil miydi 1960’larda zaman fazlalığından Matematik Binasını yakan? (Bu üniversite öğrencilerinin aktivist geçmişlerini ima ediyor. Merak edenler için olaylarla ilgili detaylı İngilizce kaynaklar burada ve burada var.)

------------------------------------------------------

Geleceği görememek böyle bir şey olsa gerek. Buna benzer pek çok hikaye vardır ama, ben de kendi bulduğum bu hikayeyi paylaşmak istedim. Geleceği görememek ile ilgili en ünlü hikayelerden biri Amerikan Patent Dairesi bakanı Charles Holland Duell’in 1902’de söylediği iddia edilen “bu tarihten sonra artık icat edilecek hiçbir şey kalmadı” sözüdür. Gerçi o da doğru değildir(geleceği göremeyenlerin sözlerini paylaştığım yazıma buradan ulaşabilirsiniz)

Özetle; gelecek için neler söylediğinize dikkat edin! Bunu yazan öğrenci eğer hayatta ise bugünlerde 30’lu yaşlarının sonunda olmalı. Yazdığı bu mektup için şimdi neler düşünüyordur acaba?

INTERNETTEN ALIŞVERİŞ DE NEYMİŞ? INTERNETSİZ MUTLUYUZ! INTERNETTEN ALIŞVERİŞ DE NEYMİŞ? INTERNETSİZ MUTLUYUZ! Reviewed by Fırat Tarman on Mart 20, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.