BİLGİSAYARLARIN TARİHİ - BÖLÜM II – ENIAC’TAN TRANSİSTÖRE

Bu yazı güncellenmiştir.


Bu yazının daha güncel bir sürümüne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


1943 31 Mayıs 1943’te ENIAC’ın üretimi başlatıldı. 1945 ilkbaharında çalışır hale geldi.

Colossus
1943 Aralık ayında İngiltere’de tüpler ile yapılan Colossus çalışmaya başladı. Bu bilgisayar, tümüyle elektronik ilk hesaplama makinası olarak tarihe geçti...

Mark I
1944 Harward Üniversitesinde üretilen Harward Mark I, 7 Ağustos 1944’te faaliyete geçti. Bu bilgisayar IBM ASCC olarak da bilinir. (ASCC : Automatic Sequence Controlled Calculator = Otomatik Ardışık Kontrollü Hesaplayıcı)

1945 John von Neumann hafızada saklanabilen program fikrini ilk kez öne sürdü.

1945 Konrad Zuse bu kez de Z4’ü üretti. Savaş sonrası Almanya’da bilimsel çalışma yapan bilgisayarların öncüsü bu cihazdır.

1945 Grace Murray Hopper, Mark II’nin prototipi üzerinde çalışırken ilk bilgisayar hatasını (bug) keşfetti. Bu bug (böcek) bir röle hatasından kaynaklanıyordu. Bilgisayar programlama hatalarına bug(=böcek) denilmesi bu eski tip bilgisayarlardan kalma bir terimdir. Rölelerin kontaklarına ya da başka hassas bölgelere giren böcekler bilgisayarlarda sorunlar çıkarırdı. Debug (yaklaşık çeviri = böcekten arındırma) lafı da buraya dayanır. Böceği bulunca hata bulunmuş oluyordu.


ENIAC
1946 Pensilvanya Üniversitesi, ENIAC’ı görücüye çıkardı.

1947 Temmuz 1947’de Harward Mark II çalışır hale getirildi. 

Magnetic Drum Memory

1948 “Magnetic Drum Memory”, bilgisayarlar için bir veri saklama yöntemi olarak piyasaya çıkarıldı... 
BİLGİSAYARLARIN TARİHİ - BÖLÜM II – ENIAC’TAN TRANSİSTÖRE BİLGİSAYARLARIN TARİHİ - BÖLÜM II – ENIAC’TAN TRANSİSTÖRE Reviewed by Fırat Tarman on Ocak 26, 2011 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.