Nokia E71 İncelemesi

Bu yazının yazıldığı tarih itibarı ile Nokia E71′i 8 aydır kullanıyorum. Sanırım artık bir eleştiri yapacak kadar uzun bir zaman geçirdim bu telefon ile. Bazılarına ilginç gelecek ama bu benim ilk Nokia telefonum. 10+ telefon değiştirmiş bir kişi olarak daha önce Nokia markasına pek sıcak baktığımı da söyleyemem. Önceki Window Mobile telefonum artık çok canımı sıkmış olacak ki, Symbian OS ve Nokia’yı denemeye karar verdim. Daha önce de söylediğim gibi tek tek teknik özelliklerini anlatmaya niyetim yok, çok merak edenler buradan inceleyebilirler… Benim için (ve pekçok kişi için) önemli özellikleri yazıp inceleyeceğim. Bu arada E72 modeli ile E71 üzerine bazı özellikler eklenmiş. E72′de farklı olan kısımları ilgili maddelerde belirteceğim. Böylece kısa yoldan bir E72 eleştirisi de aradan çıkmış olur… Aslında üzerindeki bazı özellikleri çıkarırsanız (GPS, HSDPA gibi), bu yazıyı bir E63 eleştirisi olarak da okuyabilirsiniz. :)

Genel görünüm
Telefonun genel görünümü çok şık ve bir iş telefonu olduğunu belli ediyor. Klavye çok minik görünse de zamanla alışılıyor. Parmağa verdiği yükseklik hissi ile tuşları kolayca kullanabiliyorsunuz. Elinize aldığınızda da ucuz bir plastik yerine sağlam bir metal hissi veriyor, metal zaten. :)

İşletim Sistemi ve Kullanım Kolaylığı
Windows Mobile’dan Symbian’a geçmiş biri olarak rahatlıkla Symbian’ın daha basit ve verimli olduğunu iddia edebilirim. Senkronizasyon kısmında anlatacağım bir-iki pürüz dışında Symbian’ın eksiği yok, fazlası var. Sürekli kilitlenen Windows Mobile’dan sonra kilitlenmeyen, bazı durumlarda sıkışsa da telefonu toptan sıfırlamadan eski haline dönebilen bir işletim sistemi kullanmak bayağı iyi geliyor. Windows Mobile’a ve iPhone OS’a alışmış kullanıcılar için biraz garip gelecektir ama zamanla alışılıyor. Menüler ve diğer işlemler telefonun ortasındaki dört yöne doğru basılabilen kumanda ile kontrol ediliyor. Bazı telefonlardaki kadar (özellikle bazı Samsung modelleri) zor olmasa da, Blackberry’deki gibi bir topu tercih ederdim. E72′de aynı yerde dokunmaya duyarlı bir alan bulunuyor ama onu da pek sevemedim açıkçası.
Telefonun dört adet kısa yol tuşu bulunuyor. Ana menü, takvim, kişiler ve e-posta. Ayrıca 6 adete kadar istediğiniz uygulamanın simgesini ana ekrana yerleştirebiliyorsunuz. Gayet kullanışlı.

Ekran
Ekran kalitesi çok iyi, ancak piyasadaki bazı telefonlara göre daha küçük boyutlu olan ekran bazı kullanıcıları tatmin etmeyebilir. Özellikle Internette gezinirken küçük ekranın sıkıntısı artıyor.

Pil
Telefonun en iyi yönlerinden biri. Az kullandığım zamanlarda neredeyse en son ne zaman şarj ettiğimi unutuyorum. Günlük 15-20 dakika konuşma ile çok rahat 3-4 gün dayanıyor. Ancak, GPS uygulamaları gibi ekranı sürekli açık tutan uygulamalar kullanırsanız da çok hızlı pil tüketiyor. Bunda çok olağanüstü bir durum yok tabii ki… Olağanüstü durum pilin fiyatında. Temmuz 2010 itibarı ile pil fiyatı 85 USD+KDV! Yani yaklaşık 155 TL. Diğer markalar 30-40 TL civarında pil sağlarken bu rakam çok yüksek bence.

GPS
Telefonu ilk aldığımda Nokia Maps uygulamasının navigasyon kısmı ücretli idi. Şu anda ise ücretsiz bir versiyonunu indirdim ve onu kullanıyorum. Telefonun uydu alışı çok iyi, arabadaki navigasyon cihazımdan çok çok daha hızlı olarak bağlanıyor. Haritası, en azından Türkiye için “idare eder” ile “yeterince iyi” arasında bir yerlerde. Ama tamamen ücretsiz olduğunu ve tüm dünyayı kapsayan bir navigasyon haritasını da verdiğini düşündüğünüzde bence bir telefon için son derece iyi. Sesli navigasyonun Türkçe çevirisi de oldukça başarılı. En azından benim navigasyon gibi sağdaki sapak için sağdaki rampadan çık demiyor :) Bu arada Symbian OS’ta çalışan ücretli navigasyon programları da var (örneğin Garmin’in programı). Bunlar da gayet başarılı çalışıyorlar. Tek sorun pil ömrü.

Kamera
Telefonun 3.2 megapiksel kamerası beklediğim kadar başarılı değil açıkçası. İdeal ışık koşullarında çok iyi resimler çekebilirken, düşük ışıkta resim kalitesi oldukça düşüyor. Üzerindeki LED flaş da yeterli değil. E72′de kamera rezolüsyonu 5 MP olarak değiştirilmiş. Ne olursa olsun, telefon kameralarından fazla bir şey beklemeyin bence.

Uygulamalar
Symbian için uygulamalar yeteri kadar çok. Nokia’nın OviStore’undan ve başka kaynaklardan pek çok ücretsiz ve yine pek çok ücretli uygulama indirilebilir. iPhone veya Windows Mobile’dakilerin sayısına ulaşmasa da ana gereksinimler için son derece yeterli. Yok, ben illa zıpır bir yığın uygulama isterim diyorsanız iPhone alın kardeşim!

Radyo ve Multimedya Olanakları
Cihazın radyosu son derece başarılı. İyi çekiyor ve iyi ses veriyor. Ayrıca bir de Internet üzerinden binlerce radyo dinleme olanağı var. Daha ne olsun? Internet üzerinden radyo dinlerseniz veri akışının çabucak kotanızı (eğer varsa) doldurabilme potansiyelini de göz önüne alın.
MP3 dinlemek için de telefon oldukça uygun. Ses kalitesi son derece yeterli.
Kulaklık çıkışı 2.5″. Yani her kulaklık uymaz ama telefonun yanında gelen kulaklık gayet iyi.
Video oynatma, zil sesleri vs. vs özellikler de yeteri kadar iyi. Özellikle video için bu büyüklükteki bir ekrandan beklentinizi iyi bilmelisiniz.

Bağlantı Özellikleri
Telefonun performansı gayet başarılı. Öyle kenarını kıyısını tutunca sinyal de azalmıyor :) Bluetooth ve kablosuz özelliklerinde de hiç bir problem yaşamadım. 3G’de de hiçbir sıkıntı yok.

Yedekleme ve Senkronlama
Benim için en önemli özelliklerden birine geldik. Telefonu alırken özellikle bu kısmını çok inceledim. Telefonu yedeklemek için birkaç olasılık var:
- İçinden çıkan Nokia PC Suite uygulaması ile yedek çıkarılabiliyor,
- Nokia’nın web sitesine yedeklenebiliyor.
- Exchange Server kullanıyorsanız, Outlook ile senkronlayıp bilgisayarınıza yedek alınabiliyor.
Bu yedeklerin hepsi de kullanışlı çözümler. Eğer şirketinizde Exchange Server varsa bu aynı zamanda senkronlama ile ilgili de iyi bir çözüm. Burada benim için eksik kalan tek nokta var. Exchange Server ile senkronlama yaptığınızda e-postalar, kişiler, takvim vs. herşey senkronlanıyor ancak notlar senkronlanamıyor. Ben de kendimce şöyle bir çözüm buldum: Nokia PC Suite uygulamasının ayarlarından sadece notları senkronlamayı seçtim. Böylece notlar Nokia’nın uygulaması ile, diğer herşey de Exchange Server ile senkronlanıyor. Biraz kulağı tersten gösterme oluyor ama en azından çalışıyor…

E-Posta
E-posta konusunda da telefon çok başarılı. Şirketinizde Outlook ve Exchange Server kullanıyorsanız şirket e-postalarını ve diğer senkronizasyonu Exchange Server üzerinden yapıyorsunuz. Ayrıca, Hotmail, gmail vb. gibi popüler tüm e-posta servislerine bağlayabildiğiniz e-posta servisi de sorunsuz. 10 adete kadar e-posta sorunsuzca kullanılabiliyor. Sadece Exchange Server için ayarlar biraz uğraştırabiliyor, ancak bir kere yaptıktan sonra sıkıntı yok.

ÖZET
Artılar:

- Çok iyi iletişim özellikleri
- Sağlam yapı
- Sorunsuz işletim sistemi ve çok sayıda uygulama
- Sorunsuz yedekleme ve senkronlama
- Başarılı GPS ve Navigasyon
- Başarılı multimedya özellikleri
- Uzun pil ömrü
Eksiler:
- Beklentileri karşılayamayan kamera ve flaş
- Rakiplerine göre küçük ekran
- Outlook ile %100 senkronlanmama (notlar senkronlanmıyor)
- Yüksek yedek pil ücreti
Nokia E71 İncelemesi Nokia E71 İncelemesi Reviewed by Fırat Tarman on Aralık 20, 2010 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.