Bluetooth adı nereden geliyor? Sembolünün anlamı ne?

1996 yılında birkaç firma kısa menzilli radyo haberleşmesi için bir anlaşmaya varmaya çalıştılar. Bu iş için ortak bir platform ortaya çıkarılmalıydı.

Aralık 1996'da Ericsson'un Lund'daki fabrikasında bir araya gelerek, bu protokol için bir Özel İlgi Grubu (Special Interest Group-SIG) kurmak üzerine imza atılacaktı. Ancak ortada şöyle bir sorun vardı: Katılan firmalardan Intel, bu teknolojiye "Biz-RF", Ericsson "MC-Link" ve Nokia "Low Power RF" diyordu ve bu karışıklıklara yol açıyordu.

Tartışmalar sürerken Intel'den bir öneri geldi. Bu teknolojiye resmi bir isim verilene kadar, projeyi bir kod adı ile çağırmak; "Bluetooth". Intel yöneticileri, kendilerine şaşkın bir şekilde bakan diğer firma temsilcilerine açıklama yaptılar. Bluetooth ismi, 10. yüzyılda yaşamış ve İskandinav ülkelerini birleştirmesi ile ünlü, Danimarka'nın ikinci kralı Harald Blaatand'ın (mavi diş) hatırasına verilmişti.

Harald Blaatand, 910 ile 986 yılları arasında yaşadı. İskandinav ülkelerini birleştirdiği gibi, onları hristiyan da yaptı. Bluetooth da tek bir standart ile mobil cihazları birleştirecekti. Sonunda geçici isim, standardın adı olarak tescillendi.

Herkesin bildiği bu Bluetooth simgesi de Harald Blaatand ile ilgilidir. Eski İskandinav rünik yazısı ile Runic letter ior.svg işareti (H) ve Runic letter berkanan.svg işareti (B) birleştirilerek Harald Blaatand'ın baş harflerinden Bluetooth simgesi oluşturulmuştur.

Umarım biz de birgün modern teknolojiler geliştiririz ve tarihimizden birilerinin isimlerini o teknolojilere veririz.
Bluetooth adı nereden geliyor? Sembolünün anlamı ne? Bluetooth adı nereden geliyor? Sembolünün anlamı ne? Reviewed by Fırat Tarman on Ocak 15, 2015 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.