Bu Eşyalarda Tuvaletinizden Daha Fazla Mikrop Var

Bir anket sorusu olarak sorulsa, hemen herkes en çok mikrop bulunduran ortamın tuvalet (klozet kapağı) olduğu konusunda hemfikir olur. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, günlük hayatta kullandığımız pekçok eşya, tuvaletten onlarca, yüzlerce kat daha kirli.
İşte bir kısmını tahmin edebileceğiniz, bir kısmı ise sürpriz olabilecek kirli eşya listesi. Bu arada ben genel olarak "mikrop" olarak bahsetsem de bunlar bakteri, virüs ya da karışımları tabii ki.



Lokantalardaki Buz Kovaları
İnanılmaz gibi görünse de, bir araştırmaya göre %70'i tuvaletten daha fazla mikrop içeriyor. Sebebi de sık temizlenmeyen buz makineleri.

Elektrik Anahtarı
Sürekli pekçok kişinin kullandığı ve pek sık temizlenmeyen anahtarlar da mikrop yuvası. Bir sonraki açma-kapamanızda bunu aklınıza getirin.

Diş Fırçası
Ağzımızın içinin bakteri ile dolu olduğunu biliriz. Diş fırçamızı yıkayıp, genelde nemli olarak yerine kaldırırız. Nemli ortam bakteriler için biçilmiş kaftandır. Ancak, aslında çok daha kötüsü de var. Sifonu çektiğinizde tuvalet suyundan havaya karışan bakteriler metrelerce yükselebilir ve en az iki saat havada asılı kalırlar. Nemli diş fırçası da konmaları için süper bir ortam sunar.

Para
En çok bilinen kir kaynaklarından biri de para. Her bir banknotta yaklaşık 200,000 mikrop barınıyor. Kredi kartı kullanmak daha temiz herhalde.

Yastık
Hergün başımızı koyduğumuz yastıkta bol miktarda bakteri var tabii ama, asıl korkutucu olan yastıkta yaşayan yaklaşık 100,000 "mite" denilen böcek. Havalandırma veya elektrik süpürgesi ile süpürme bu misafirleri pek de rahatsız etmiyor. O yüzden yastığımızı belli aralıklarla değiştirmek gerekli.

Buzdolabı Kulbu
Buzdolabını yiyecek ve içeceklerimizi almak üzere açarken tuttuğumuz kulp, tuvaletten tam 5 kat fazla mikrop içeriyor.

Oyun Konsolu Kumandaları
Hergün oyun oynuyorsanız, kumandanızın tuvaletinizden 5 kat daha fazla mikrop barındırdığı gerçeğini de göz önüne alarak sık sık alkol ile temizleyin.

Kapı Kolu
Evimizdeki kapı kolları tuvaletten 7 kat daha fazla mikrop içeriyor. Umumi tuvaletlerin kapı kollarını ise hayal bile edemiyorum!

Koltuk Kolları
Sürekli kolumuzu koyduğumuz ve pek de düzenli temizlenmeyen koltuk kolları ortalama bir tuvaletten 14 kat daha kirli.

Mutfak Süngeri
Bir mutfak süngeri muhtemelen evdeki en pis eşya olabilir. İnanılmaz gelebilir ama kirli bir mutfak süngeri tuvalete göre 200,000 kata kadar fazla mikrop içeriyor. Bana inanmıyorsanız, BBC'nin İngilizce şu haberine bakabilirsiniz. Bu haberde mutfak süngerinin 200,000 kez ve tabak kurulanan bezin 20,000 kat kirli olduğu belirtiliyor. Kesme tahtaları nispeten daha temiz görünüyor, sıradan bir kesme tahtası tuvalete göre sadece 200 kez daha kirli!

Cep Telefonu
Bunu muhtemelen çoğumuz tahmin ediyoruz, zira cep telefonu sürekli elimizde ve gittiğimiz her ortamda yanımızda. Tuvaletten 10 kat daha fazla mikrop barındırması ise yine de şaşırtıcı.

Kadınların Çantaları
Bu konuya fazla girmeden İngilizce bir habere bağlantı veriyorum. Merak eden okusun!

Kumandalar

Kumandalar sürekli elimizde. Bir şey yerken de tutuyoruz, terliyken de, tuvaletten dönünce de. Bir de kirlenmesin diye streç ile saranlar da var ki, daha da fazla mikroba yol açıyorlar. Otel odalarındaki kumandalar ise tam bir facia...

Lokanta Menüsü
Bir restoran menüsünün günde kaç kişinin eline değdiğini düşünün. Genellikle pek de temizlenmeyen bu menüler, ortalama klozet kapağından 100 kat daha kirli.

Klavye
Pek temizlenmeyen bir klavye, klozetten tam 400 kat daha fazla mikroplu. Bunun en büyük sebebi klavyelerin temizliğini, biraz da zor olmasından dolayı ihmal etmemiz.

Oyuncak
Sadece birkaç oran vereyim, gerisini siz düşünün. Bir tuvalete göre peluş oyuncaklar 2 kat, bisiklet tutacakları veya toplar 16 kat, bahçede duran bir oyun alanı 400 kat daha fazla mikrop barındırıyor.

Ofis Masası
Ofislerinizdeki masanız bir kozete göre 400 kat daha fazla mikrop içeriyor. Bunu duyunca aklıma okullardaki sıralar da geldi. Orası da bir felaket olmalı.

Halı
Halılarda da yastıklar gibi "mite" kaynıyor. Ayrıca üzerinde sürekli dolaşan insanların deri kalıntıları da tüyler arasında mite'lara yem oluyor. Sonuç; tuvalete göre 4000 kat fazla mikrop!

Bunların dışında yazmadığım pek çok eşya var (kulaklıklar, çöp sepetleri, bavullar, ATM'ler, alışveriş arabaları, umumi telefonlar ve daha yüzlercesi). Paranoyak olmayalım ama temizliğimize de dikkat edelim...


Bu Eşyalarda Tuvaletinizden Daha Fazla Mikrop Var Bu Eşyalarda Tuvaletinizden Daha Fazla Mikrop Var Reviewed by Fırat Tarman on Nisan 13, 2014 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.