HDMI KABLOLARA SERVET ÖDEMEYİN!



HDTV’ye, BlueRay oynatıcıya servet dökmüşken, onlara uygun, kaliteli bir HDMI kablosu alsak, şöyle altın kaplama olanlarından, değil mi? Sonuçta en iyi televizyonu ve oynatıcıyı aldınız, kablo da kaliteli olsun da görüntü mükemmel hale gelsin. O zaman kabloyu da en pahalısından alalım, sorun yaşamayalım. Kesinlikle öyle bir şey yok. 10 TL’lik kablo ile 200 TL’lik kablo arasında görebileceğiniz bir fark olmayacak.

Neden böyle olduğunu anlamak için analog ve dijital (sayısal) arasındaki farkı anlamak gerekiyor. Analog sinyallerde kablo üzerinde bozulmalar olabiliyor. Dijitalde ise bozulma diye bir şey söz konusu değil. Ya çalışıyor, ya da çalışmıyor.

Analog sinyallerin kullanıldığı eski cihazlarda kablo kalitesi gerçekten önemliydi. Meraklılar altın kaplamalı konnektör ve kablolara ya da Elektromanyetik ve RF ekranlı kablolara servet ödediler. Standart kulağı ve müzik bilgisi olanların bu kabloların farkını çok da ayırabileceğini de sanmıyorum, o da ayrı bir tartışma konusu. Ama yine de sonuçta bu önlemler gerçekten de ses ve görüntü kalitesine etki yapıyordu.

Dijital sinyallerde böyle bir şey söz konusu değil tabii ki. Çünkü tüm resim ve ses bilgisi sayısallaştırıldıktan sonra kablo ile aktarılıyor. Sayısal bir verinin de analogdaki gibi parazitlerden etkilenme şansı yok. Yukarıda söylediğim gibi, ya çalışıyor ya da çalışmıyor. Çalışmıyorsa analogdaki gibi bozulmalar yerine kesintilerle karşılaşıyorsunuz (Packet Loss = Veri Paketi Kaybı). Ancak en ucuz kabloda bile bu tür kesintiler nadiren yaşanıyor ki, bu durum özellikle kablonun aşırı uzaması durumunda ortaya çıkıyor. Günlük kullanımda ise genelde sorun olmuyor. Yine de bazı firmalar tüketicinin, özellikle de ses ve görüntü kalitesine meraklı kişilerin analog zamanlardan kalma alışkanlıklarını kötüye kullanmanın peşinde. Piyasadaki bu pahalı kabloların hala alıcı bulmasının sebebi de bu. Mağazalar da yüksek kar marjı ile sattıkları bu ürünler hakkında tüketiciyi uyarma ihtiyacı hissetmiyorlar doğal olarak.

Bu kabloları alırken bunları düşünün. Standartlara uygun makul fiyatlı bir kablo alın, pahalı kabloyu alıp kendinizi kandırmayın. Pahalı kabloyu alacağınız parayla ucuz kablodan onlarca yedek alabilirsiniz. O zaman ucuzundan başlamak her zaman karlı...


HDMI KABLOLARA SERVET ÖDEMEYİN! HDMI KABLOLARA SERVET ÖDEMEYİN! Reviewed by Fırat Tarman on Nisan 17, 2013 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.