Kitap : İcat Çıkarma!

Bu kitabın orjinal adı; "They Laughed at Galileo: How the Great Inventors Proved Their Critics Wrong" yani "Galileo'ya da Gülmüşlerdi: Büyük Mucitler Kendilerini Eleştirenleri Nasıl Haksız Çıkardılar". Esnek Türkçemiz ile kısaca "İcat Çıkarma" denildiği zaman bu uzun başlıkta ne anlatılmak istenildiğini ne kadar da kolay anlıyoruz, değil mi?

Kitapta, günlük hayatımızda kullandığımız, artık sıradan hale gelmiş pek çok buluşun hangi zor şartlar altında ortaya çıktığı anlatılıyor. Otomobil lastiğinden barkoda, kedi kumundan Monopol oyununa kadar çok geniş bir yelpazede ürünün ilk bulunma hikayeleri gerçekten ilginç. Mucitlerin en önemli özellikleri asla pes etmemek. Defalarca ve senelerce denenip, başarısızlığa uğradıktan sonra ortaya çıkan nice ürün var. Sadece icatlarla da sınırlı değil. Yüzlerce kez geri çevirilip, daha sonra Dünya klasikleri arasına giren kitaplar, filmler de var kitapta öyküsü anlatılanlar arasında (StarWars mesela). Acıklı öyküler de var tabii. Kendi icadı yüzünden ölen çok insan da olmuş. Özellikle paraşütü icat edene kadar çok insan kaybedilmiş.

Kitapta hoşuma giden bir kısım da, teknoloji ve bilim ile uğraşan bu insanlara karşı çıkan ve yapmak istedikleri şeylerin asla yapılamayacağını söyleyenler. Bunlar öyle sıradan kişiler değil, içlerinde Einstein dahi var. Bir şekilde ileride olabilecekleri öngörememişler. Bu sözler, kitabın rastgele sayfalarında kutucuklar içinde verilmiş. Okuduğunuz konudan bağımsız olarak serpiştirilmişler. İşin ilginç tarafı, ben bu sözleri daha önceki bir yazımda (Teknoloji İle İlgili Söylenen ve Sonradan Komik Olan Sözler) toplu halde yazmıştım. Bu kitapta görmek hoş bir sürpriz oldu.

Kolay okunan, eğlenceli ve bilgilendirici bir kitap. Tavsiye ederim.
Kitap : İcat Çıkarma! Kitap : İcat Çıkarma! Reviewed by Fırat Tarman on Temmuz 01, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.