Kitap : Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar

Bu kitap, bölüm bölüm okumaları saymazsak Stephen Hawking'in bitirdiğim ilk kitabı. Bilimsever bir okuyucu olarak benim için üzücü bir durum. Kitabı bitirdikten sonra anladım ki, Stephen Hawking'i de mümkün olduğunca çok okumak lazım.

Aslında kitaptaki içerikleri yazan Hawking elbette ama, kitap projesi ve kitabın toparlanması Hawking'in ölümünden sonra ortaya çıkmış. Stephen Hawking, çeşitli mecralarda kendisine sorulan sorulara verdiği demeç, röportaj ve makalelerden oluşan yazılarını bir arşivde biriktirirmiş. Ölümünden sonra ailesi, meslektaşları ve Stephen Hawking Vakfı tarafından bu arşiv taranarak kitap oluşturulmuş.

Kitapta hakikaten büyük sorular var;

- Her şey nasıl başladı?
- Evrende bizden başka akıllı yaşam var mı?
- Bir kara deliğin içinde ne var?
- Yapay zeka bize üstün gelecek mi?

Benim ilgimi en çok çeken bu 4 maddeye benzer 6 soru daha ve toplamda 10 büyük sorunun cevaplarını vermeye çalışmış Hawking. İşin güzel tarafı, gerçekten kısa ve anlaşılır yanıtlar vermiş, hem de ağır bir bilimsel dil kullanmadan bunu yapabilmiş. Zaman zaman dozunda mizah kullanması da cabası.

Bir konuyu herkesin anlayabileceği şekilde anlatmak, hem konuyu çok iyi bilmeyi, hem de ortalamanın üzerinde bir zekayı gerektiriyor. Einstein'dan sonra gelen en iyi fizikçi olarak kabul edilen Hawking, elbette bu işi çok iyi başarıyor.

Değerlendirme Puanım : 5/5
Kitap : Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar Kitap : Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar Reviewed by Fırat Tarman on Ocak 28, 2019 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.