Kitap : Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Atatürk'ün okuduktan sonra okulların müfredatına eklenmesini istediği bu kitap, yoklukların içinden çıkarak nasıl yeni bir ülke kurulabileceğini anlatıyor.

Kitabın tanıtım yazısı herşeyi özetliyor aslında; "Bu kitap tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiya'yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak bir şekilde gözler önüne sermektedir"

Atatürk'ün bu kitaptan neden etkilendiğini tahmin etmek zor değil. Bataklıklar ülkesi Suomi'nin (Finlandiya), aydınlarının halkı bilinçlendirmesi, gerçekten aydınlatması ve önderlik etmesi ile nasıl bir refah toplumuna dönüştüğünü anlatıyor.

1923 yılında yayınlanan eser, o zamanın koşulları ile okunmaya ve değerlendirmeye değer bir esermiş. Ancak şimdi okuyunca insana masal gibi gelen kısımları var. Finlandiya'nın önce İsveç, sonra Rusya boyunduruğundan çıkarak medeni bir ülke haline gelmesi tarihi bir gerçek elbette ama, sizin de okuduğunuzda anlayabileceğiniz gibi, olayların anlatılan gibi gelişmiş olması zor. Hele çok iyi hatiplerin köylüleri, (kitabın deyimiyle) cahil halkı toplayarak yaptıkları konuşmalar ve sonuçları çok ütopik duruyor. Köyünüze ya da mahallenize idealist bir aydın geliyor, tek bir konuşması ile sizleri büyülüyor ve siz de "Tabii ya, bugüne kadar yaptıklarım toptan yanlıştı, hemen vatana millete faydalı bir ferde dönüşeyim" diyorsunuz! Kitapta hem kurgu, hem de bu tür idealist yaklaşımlar bolca mevcut.

Kurgu kısmını gözardı ederseniz, kitap aslında yokluktan, cehaletten, kaynaksızlıktan nasıl refah içinde bir ülkeye ulaşılabileceğini teorik olarak açıklıyor. Kurguyu beyninizin arka planına atıp okursanız, bu temel maddeler anlaşılabilir ve ulaşılabilir hedefler olarak aklınızda kalacaktır.

Hızlıca okunabilen, güzel anlatımlı bir kitap. Bazı bölümlerde 1. Dünya Savaşı esnasındaki Anadolu'yu okuduğunuzu dahi hayal edebilirsiniz. Kütüphanelerde bulunmalı. 
Kitap : Beyaz Zambaklar Ülkesinde Kitap : Beyaz Zambaklar Ülkesinde Reviewed by Fırat Tarman on Nisan 01, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.