Kitap : Sapiens; İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi


Günümüzden yüz bin yıl önce Dünya yüzeyinde 6 insan ırkı yaşıyordu. Bugün ise sadece Homo Sapiens var, yani biz. Ne oldu da Homo Sapiens başarılı oldu ama diğer ırklar tarihten silindiler?

Ülkemizde bayağı bir satış rakamına ulaşan bu kitabı biraz da merak ile aldım. Bu kadar ilgi çekici ne anlatıyor olabilir?

Kitabın baş kısımları, yani homo sapiens'in başlangıçtaki başarısı ve tarım devrimine kadar gelişimi gayet güzel bir anlatım ile akıcı ve ilgi çekici.

Tarım devrimi ve sonrasındaki bölümler ise sizi (negatif) düşündürmeye başlıyor. Öncelikle insanın tarihi bu kadarcık sayfaya kolayca özetlenebilecek bir tarih değil.

Asıl önemli nokta ise, kitabın ilerledikçe objektiflikten koparak yazarın kişisel görüşlerine dönüşüyor olması. İnsanın tarihinde dönüm noktası olduğunu düşündüğü önemli mihenk taşlarının neden öyle olduğunu açıklarken fazla yanlı ve tek taraflı bir bakış açısına kendisini kaptırmış. Okudukça ve düşündükçe "böyle olmayabilir, ya başka türlü olduysa?" dediğim pek çok yer oldu. Kitaptan çok kısa bir örnek cümle vereyim; "Kapitalistlerin söz verdiği cennete ulaşmamıza çok az kalmıştır". Ne ki bu şimdi?

İyi bir okuma sayılabilir. Geleneksel bazı kabullerin yerine "şöyle de bir gelişme olmuş olabilir" şeklinde alternatif yönde düşünmeye sevk edebilir. Kitapta yazılanları mutlak doğrular olarak değil ama alternatif düşünme şekilleri olarak görüp öyle okursanız daha çok ilginizi çekecektir.

Ben en iyisi "çok satanlar" listelerinden kitap almamaya devam edeyim. Bu kitapta olduğu gibi beğenmekle beğenmemek arasında ortalarda bir yerlerde kalıyorum. Siz de henüz almadıysanız acele etmeyin, ileride listelerden düşüp fiyatı ucuzladığında alırsınız :)


Kitap : Sapiens; İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi Kitap : Sapiens; İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi Reviewed by Fırat Tarman on Şubat 01, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.