Kitap : Kozmik Bağlantı

Samanyolu galaksisinde 200 ila 400 milyar yıldız olduğu tahmin ediliyor. Evrende Samanyolu'na benzer en az 300 milyar galaksi daha var. Aklın almakta zorlandığı bu sayıları düşününce insanın aklına gelen diğer bir soru var; evrende yalnız mıyız?

Dünya dışı yaşam üzerine çok fazla düşünenlerden biri de Carl Sagan. "Kozmik Bağlantı", sürekli bu soruyu aklında tutarak evreni anlamaya ve bize anlatmaya çalışan bir kitap.

Kitap üç ana kısım ve bunların alt başlıklarından oluşuyor.

Birinci kısımda Sagan evreni anlatıyor önce. Daha sonra ise uzay araştırmalarının bilimsel, toplumsal ve tarihsel yönlerini masaya yatırıyor.

İkinci bölüm, Güneş sistemimizi ve bizim keşiflerimizi anlatıyor. Dünya dışındaki gezegenleri yaşanır hale getirip getiremeyeceğimizi de inceliyor.

Üçüncü bölüm ise Güneş sisteminin ötesini ve uzakları konu alıyor. Yıldızlar arası mesafeler o kadar uzak ki, haberleşmek için oraya gitmekten başka yollar bulmamız gerekiyor. Işık hızı ile yapılan haberleşme dahi anlamsızca uzun sürüyor zaten.

Evrenin hakimi olmadığımızı anlayalı çok olmadı ama hala bunu sindirebildiğimiz söylenemez. Yapılan her yeni keşif, evrende ne kadar önemsiz olduğumuzu yüzümüze vuruyor. Kitap da buna aracı olmuş.

Kitabın 1970'lerin başında yazıldığını belirtmeliyim. Carl Sagan'ın 1996'da ölümünden sonra bir "son söz" bölümü eklenmiş. 2000'li yılların başında eklenen bu bölümde, aradan geçen 30 yılda Sagan'ın hangi görüşlerinin tam isabet sağladığı, hangi görüşlerinin ise yanlış çıktığı incelenmiş. İsabet oranı yüksek.

Bilimi herkesin anlayacağı şekilde ve eğlendirici olarak anlatmanın en büyük ustalarından birinin bu kitabını sıkılmadan okuyacağınızı tahmin ediyorum. Üzerine bir de "Soluk Mavi Nokta"yı seyrettiniz mi, kendinizi minicik görmeye başlayabilirsiniz.







Kitap : Kozmik Bağlantı Kitap : Kozmik Bağlantı Reviewed by Fırat Tarman on Mayıs 26, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.